FONTOS


 

Az évszázad 11 legkiválóbb sportolójára szavaztak Bécsben



Hét kategóriában tizenegy győztest hirdettek ki péntek este a bécsi Állami Operaházban az Évszázad Sportolója választáson. A 90 jelöltet tartalmazó listára három magyar sportlegenda - Puskás Ferenc, Papp László és Egerszegi Krisztina - is fölkerült.



Prost a legendás McLaren-Hondában
Először az autó és motorsport legjobbját nevezték meg. A 15 tagú zsűri döntésének értelmében a francia Alain Prost, a négyszeres Forma-1-es világbajnok lett a 20. század legjobb autóversenyzője. Prost több szempontból is rekorder az F1-ben: a "professzornak" becézett francia aratta a legtöbb futamgyőzelmet (51), ő szerezte a legtöbb pontot (798.5), ő álhatott a legtöbbször a dobogóra (106), ő autózta a legtöbb leggyorsabb kört (41) és ő indult a legtöbbször zsinórban az első rajtkockából (1993-ban 7-szer).

A labdajátékoknál a nők között a német Steffi Graf kapta a legtöbb szavazatot. A visszavonulását idén augusztus 13-án bejelentő teniszezőnő betegsége miatt nem tudott résztvenni a gálán, New Yorkban értesült a szavazás eredményéről. A 30 éves sportoló pályafutása során huszonkét Grand Slam-tornát nyert, 107 WTA-versenyen bizonyult a legjobbnak. Összesen 374 hétig vezette a női világranglistát.

Nadja Comaneci
A legjobb férfi sportolónak ebben a kategóriában Michael Jordan bizonyult. Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) legendás alakja szintén nem volt ott az osztrák fővárosban.

Az atlétika-kerékpár-torna kategóriában a nőknél a román tornásznő Nadia Comaneci kapta az Évszázad Sportolójának járó kristályvázát. Ő volt az első tornász, akinek a teljesítményét az 1976-os montreali olimpián 10 ponttal értékelte a zsűri.

A férfiaknál Carl Lewis amerikai atléta végzett az első helyen. A 100 méteres síkfutás egykori királya kilenc olimpiai aranyérméből négyet távolugrásban nyert. Lewisnak manapság komoly gerincbántalmai vannak, orvosai szerint hamarosan tolószékbe kényszerülhet az atlétika egykori királya.

A vízi sportágak legendái között szerepelt Egerszegi Krisztina is. Az ötszörös olimpiai bajnok úszónő a róla készített információs anyagban, melyet a zsűritagok is megkaptak csak kétszeres győztesként szerepelt. Schmitt Pál a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke Bécsben külön felhívta mind a 15 zsűritag figyelmét a tévedésre.

Spitz az 1972-es olimpián
Az első helyen végül egy másik úszónő, az ausztrál Dawn Fraser végzett. Fraser volt az első női úszó, aki 1962-ben egy percen belül teljesítette gyorson a 100 métert.

A férfiaknál is úszó, az amerikai Mark Spitz lett az első. Spitz összesen 28 világcsúcsot állított fel. Az 1972-es olimpián hét aranyérmet nyert, mindegyik számban világrekorddal diadalmaskodott.

A téli sportokban is külön hirdettek női és férfi győztest. A nőknél megszületett az első "hazai siker": az osztrák alpesi síelő Annemarie Moser-Pröll bizonyult a legjobbnak. A győztes 62 Világ Kupa-versenyen diadalmaskodott, ebből 36 alkalommal a lesiklásban végzett az élen.

A férfiaknál szintén alpesi síelő mellett voksolt a zsűri. A francia Jean-Claude Killy lett az első. Killy az 1968-as grenoble-i téli olimpián lesiklásban, óriásműlesiklásban és műlesiklásban is aranyérmet nyert.

Pelé ollózik a brazil válogatottban
A labdarúgóknál Puskás Ferenc képviselte a magyar színeket, ám a győzelmet a brazil Pelé szerezte meg. A háromszoros világbajnok pontosan 30 évvel ezelőtt lőtte a Santos színeiben pályafutása 1000. gólját.

A küzdősportok győztesének kihirdetése előtt Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke megköszönte az osztrák szervezőknek a munkáját, kiemelve, hogy Bécs kiváló házigazdája volt az Évszázad Sportolója gálának.

A küzdősport legendái között szerepelt Papp László is. A háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó a választás előtt úgy nyilatkozott, hogy amennyiben Muhammad Ali elutazik Bécsbe, akkor meg fogja nyerni a választást.

Az amerikai bokszlegenda ott volt az osztrák fővárosban és valóban őt választotta a zsűri a legjobbnak. Ali tíz profi világbajnoki címet nyert a hivatásos nehézsúlyúak között, 1967-es győzelmétől azonban utólag megfosztották, mert a behívóparancs ellenére nem vett részt a vietnami háborúban.

Az évszázad sportolói

Kategória győztes nemzetisége sportága
Autó és motorsport Alain Prost francia autóversenyző
Labdajátékok/nők Steffi Graf német teniszező
Labdajátékok/férfiak Michael Jordan amerikai kosárlabdázó
Atlétika-kerékpár-torna/nők Nadia Comaneci román tornásznő
Atlétika-kerékpár-torna/férfiak Carl Lewis amerikai atléta
Vízi sportágak/nők Dawn Fraser ausztrál úszónő
Vízi sportágak/férfiak Mark Spitz amerikai úszó
Téli sportok/nők Annemarie Moser-Pröll osztrák alpesi síelő
Téli sportok/férfiak Jean-Claude Killy francia alpesi síelő
Labdarúgók Pelé brazil labdarúgó
Küzdősportok Muhammad Ali amerikai bokszoló

[origo], 1999. november 20.



SYDNEY.2000

CIKKEK
CIKKEK

  Az Évszázad Sportolói
  Megválasztják az évszázad "álomcsapatát"

 
LINKEK

  SYDNEY 2000