FONTOS


 

2000 után megfiatalodik a NOB



A NOB összetételének reformja a 2000 utáni öt évben valósulhat meg - közölte Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, a NOB alelnöke. Jövőre közel harminc NOB-tag lesz 70 éves, s amennyiben bevezetik a felső korhatárt, akkor ők búcsúzhatnak a szervezettől.



A MOB elnöke mozgalmas hetet hagyott maga mögött: a múlt hétfőn érkezett vissza Európába Rio de Janeiróból, ahol a NOB környezetvédelmi konferenciáján elnökölt, kedden Kölnben a sportlétesítmények nemzetközi szövetségében tartott környezetvédelmi előadást, csütörtökön részt vett a NOB etikai bizottsági ülésén, pénteken Budapesten vezette a MOB elnökségi ülését, szombaton és vasárnap pedig Lausanne-ban a NOB-2000 reformbizottság munkájában vett részt.

Ez utóbbival, a Lausanne-ban megfogalmazott NOB-reformtervekkel kapcsolatban két téma foglalkoztatja elsősorban a sportvilágot: az egyik a NOB tagságának jövőbeni összetétele, a másik az olimpiai helyszínek kijelölése.

Schmitt szerint a NOB-tagságra vonatkozó új, 70 éves felső korhatár lassú folyamatként lép majd életbe. A szervezet tagjai a jövőben nyolcéves megbízatást kapnak, s ez vonatkozik a jelenlegi 104 tagra is. A 70. életévük betöltése után mindenkit ünnepélyesen elbúcsúztatnak, s már csak tiszteletbeli tagok lehetnek. A NOB-nak jelenleg közel 30 olyan tagja van, akik már 2000 elején elérik az új korhatárt.

- A 2008-ban esedékes nyári olimpia megrendezésére pályázó 13 város közül a NOB végrehajtó bizottsága (amelynek létszáma 2000-ben a jelenlegi 11-ről 15-re emelkedik) jövőre, titkos szavazással kilencet választ ki - tájékoztatott Schmitt. - Ezt a kilenc várost tekintik majd hivatalos pályázónak, s ezekbe látogat el a koordinációs bizottság, hogy megfelelő felmérést végezzen. A jelentésük alapján a NOB végrehajtó bizottsága, ismét titkos szavazással, újabb 2-4 várost emel ki, s a teljes NOB-tagság ezek közül választ helyszínt 2001-ben. A NOB tagjaira vonatkozik a szigorú tiltás: továbbra sem látogathatják a pályázó városokat, és semmiféle ajándékot nem fogadhatnak el.

A NOB-2000 reformjavaslatainak végső sorsáról a december 11-12-én összeülő rendkívüli NOB-ülésen döntenek.

[origo], 1999. november 1.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000