FONTOS


 

Online olimpiai aukció a BS-ért

Száz nappal a 2000. évi olimpia előtt a Magyar Olimpiai Bizottság és az [origo] egyedülálló webeseményt szervez, hogy internetes árverés keretében bárki hozzájárulhasson az 1999. december 15-én leégett a Budapest Sportcsarnok mielőbbi felépítéséhez.




Vincze Balázsék labdája
Első lépésként a MOB felhívást tett közzé volt és mai olimpikonokhoz azzal a céllal, hogy ajánljanak fel sportereklyéket, emléktárgyakat, díjakat az aukció számára. Az eseményre 38 tárgy érkezett, köztük például az a labda, amivel az 1994-es BEK-döntőt nyerte az Újpesti TE férfivízilabda-csapata, a győztes együttes tagjainak aláírásával, a müncheni olimpiai fáklya a birkózó olimpiai bajnok Polyák Imre jóvoltából, Montreal vívó bajnoknőjének, Tordasi Ildikónak a sisakja, az 1960-as öttusacsapat aranyérme (amely a kollekció legdrágább darabja, tízmillió forintos kikiáltási árral). Schmitt Pál, a MOB elnöke egy értékes festményt ajánlott fel az aukcióra, amely a tervek szerint a bejelentést követően egy hónapig tart, tehát 2000. június 7-től július 7-ig.


Balczó Andrásék aranyérme
Az aukcióra bejelentkezni és licitálni a kiszemelt tárgy elnyeréséért az aukcio.origo.hu címen lehet, ahol a felajánlást tett sportolókról részletes információ kapható, a tárgyakról fénykép látható, mellettük a kikiáltási árral, s természetesen folyamatosan követhetőek a licitálások során alakuló összegek. Az aukcióból befolyt pénzösszeget a Magyar Olimpiai Bizottság teljes egészében a BS újjáépítése céljára szolgáló bankszámlára utalja át.

Magyarország 24 sportágban képviselteti magát Sydneyben, a XXVII. nyári olimpiai játékokon. Molnár Zoltán, a magyar csapat vezetője elmondása szerint ez magyar csúcsnak számít, de nemzetközi viszonylatban sem gyakori, hogy ennyi sportágban rajthoz álljanak egy-egy ország versenyzői.

Molnár Zoltán
A csapat pontos létszáma (pillanatnyilag 191 kvalifikált versenyzőnél tartunk) csak később válik ismertté, a szövetségek július 5-ig tesznek javaslatot, a csapatkijelölő MOB-közgyűlésre július 28-án, Tatán kerül sor. Ezt követően is változhat azonban a csapat összeállítása, mivel például a kajakosok és kenusok második válogatója csak augusztus 4-6-án lesz. A végleges nevezési határidő augusztus 25-e (atlétikában szeptember 12-e).

Molnár Zoltán azt is elmondta, hogy immár hivatalossá vált, hogy a játékokon, illetve azt megelőzőleg a Nemzetközi Doppingmegelőző Ügynökség (WADA) a kvalifikált sportolók bármelyikét ellenőrizheti, beleértve a vérteszteket is. Szekeres Judit atléta doppingügyével kapcsolatban megjegyezte, hogy a MOB a nemzetközi szövetség végleges állásfoglalására vár. Amennyiben - a hazai szövetséghez hasonlóan - az IAAF is felmenti Szekerest, tagja lehet a csapatnak.

A szeptember második felében sorra kerülő olimpia füstmentes lesz, ami azt jelenti, hogy a részvevők szálláshelyén és a versenyhelyszíneken tilos lesz a dohányzás.

[origo], 2000. június 6.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000