FONTOS


 

Doppingszigorra vállalkozik az ISM és a MOB

Az Ifjúsági és Sportminisztérium és a Magyar Olimpiai Bizottság elhatárolja magát minden pozitív doppingesettől, s a szövetségek fegyelmi eljárása után a Btk. múlt évi kiegészítése, a drogtörvény rendelkezése alapján ismeretlen tettesek ellen feljelentést tesznek.



Ez a bejelentés hangzott el azon a hétfői sajtótájékoztatón, amelyen Bakanek György főtanácsadó, Berkes István, az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) megbízott főigazgatója, Kamuti Jenő, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság orvosi bizottságának tagja és Molnár Zoltán, a sydneyi magyar csapat vezetője a doppingellenes harc magyarországi helyzetét elemezte.

Elhangzott, hogy az idén a hazai laboratóriumban elvégzett mintegy 400 vizsgálat közül három (egy-egy jégkorongozó, labdarúgó és röplabdázó) hozott pozitív eredményt. Az év hátralévő részében további 400 ellenőrzésre kerül sor, többségükre előzetes bejelentés nélkül, versenyen kívül. A tervek szerint valamennyi olimpikont legalább egyszer kontrollálnak, annak ellenére, hogy egy-egy vizsgálat költsége folyamatosan emelkedik, jelenleg már 50 ezer forint. Az ellenőrzés szigorára jellemző, hogy néhány ellenőrzést külföldi, akkreditált laboratóriumokkal is elvégeztetnek.

A sportolókat felvilágosítással, részletes tájékoztatással, kiadványok megjelentetésével s elsősorban táplálékkiegészítők széles körű ajánlatával kívánják megvédeni és távol tartani a tiltott teljesítményfokozástól. Különösen hasznos lehet a most megjelent Táplálékkiegészítők a sportban című kiadvány. A központi laboratóriumban már 110 olyan táplálékkiegészítőt vizsgáltak be, amelyeket ajánlanak a versenyzőknek.

Sydneyben minden eddiginél szigorúbb doppingellenőrzésre számíthatnak a résztvevők. Az ausztrál törvények szerint azok a sportolók, akik az ország területére lépnek, azonnal ellenőrzésre rendelhetőek: már a szeptember 15-i megnyitó előtt 400 vizsgálatra kerül majd sor. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) is megkezdi munkáját: bejelentése szerint az olimpiai játékokat megelőzően az indulók 20 százalékát ellenőrizni kívánják.

A vérvétellel végzett vizsgálatok bevezetésére - bár az ausztrálok erre is készülnek - még nincs megnyugtató, egyértelműen elfogadott és hiteles tudományos módszer.

A sajtótájékoztatón szóba került, hogy addig, amíg az olimpiára készülő versenyzők s általában a hagyományos sportversenyeken szereplők felvilágosítása, tájékoztatása és ellenőrzése biztosított, addig a fitnessklubok doppinggal kapcsolatos tevékenységét semmiféle előírás nem szabályozza. Egyes feltételezések szerint különböző üzérek a fiatalokat mindenféle ellenőrzés nélkül látják el erősítőszerekkel, amelyek később rendkívüli egészségkárosodást okozhatnak.

[origo], 2000. május 29.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000