FONTOS


 

Vérvétellel is küzdenek a dopping ellen Sydneyben

Az olimpia résztvevői vérvétellel történő doppingellenőrzésre is számíthatnak - jelentette be Aján Tamás, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tagja a sydneyi játékokra készülő sportolók szövetségi vezetői részére rendezett szerdai ülésen.



Aján emlékeztetett arra, hogy a WADA az olimpiáig 2523 előzetes bejelentés nélküli ellenőrző vizsgálatot végez, s az ausztrálok az olimpikonok megérkezése és a játékok kezdete közötti időszakban további 400 versenyzőt rendel kontrollra.

Dénes Ferenc, az ISM sportért felelős helyettes államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy a doppingellenes küzdelemben az állami sportvezetés és a MOB álláspontja teljesen egyértelmű: "Tiltott szerrel mindenki egyéni felelősségére élhet, senki se számítson se a sportvezetés, se a MOB segítségére".

Az összejövetelen tájékoztatás hangzott el arról, hogy a szeptember 12-én induló Malév-különgép mellett a Lauda Air menetrendszerinti járataival 8 csoportban repülnek Sydneybe a magyar sportolók.

A MOB elnökségének határozata értelmében azokban a sportágakban is utazik egy-egy szakvezető, amelyekben - mint például kerékpározásban, vagy tekvondóban - egyetlen magyar versenyző szerezte meg az indulás jogát.

A kísérői létszámot, arányban a versenyzőkével, szigorú előírások határozzák meg. A MOB arra törekedett, hogy a szakemberek részvétele kielégítse a legszükségesebb igényeket az eredményességre is tekintettel voltak. A nagy csapattal érdekelt atlétikában valamint a várhatóan sikeres kajak-kenuban, vívásban, úszásban 6, illetve 7 szakvezető utazhat Sydneybe. A nemzetközi előírások szigorára jellemző, hogy amíg Atlantában 24 orvos és gyúró lehetett jelen, addig Sydneyben a jelenlegi helyzet szerint az egészségügyi stáb csak 12 tagú lesz.

[origo], 2000. május 10.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000