FONTOS


 

Internetes közvetítés a 2008 utáni olimpiákról

Az internet elterjedése arra ösztönzi a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy újravizsgálja az ötkarikás játékok közvetítési rendszerét. A NOB szabályai ugyan tiltják az internetes közvetítéseket, de Juan Antonio Samaranch élénken érdeklődik az új média iránt.



A NOB honlapja már az új igényeknek
megfelelően készült
A NOB-elnök szeretné elérni, hogy az általa irányított szervezet és a sportági szövetségek együtt gyorsan reagáljanak a világháló kihívásaira.

- Pillanatnyilag vesztésre állunk. Aggódunk, mit hoz a jövő - fogalmazott Samaranch.

A NOB november 16-17-én Lausanne-ban elsősorban az internettel kapcsolatos konferenciát tart "Új média és sport" címmel. Az elnök szerint az esemény elősegítheti az olimpiai bizottság saját, hosszú távú online stratégiájának kidolgozását.

A NOB szabályai jelenleg tiltják az internetes közvetítéseket az ötkarikás versenyekről. A törekvéseket gátolja az is, hogy az NBC tévétársaság a 2000-től 2008-ig rendezendő három nyári és két téli olimpia kapcsán 3,5 milliárd dollárt fizetett a kizárólagos egyesült államokbeli sugárzásra.

- Nagy érdeklődéssel várjuk, mi történik 2008 után - jegyezte meg Samaranch.

A sydneyi olimpia szervezőbizottsága (SOCOG) korlátozni akarja a televíziós társaságok felvételkészítési lehetőségeit a közterületeken, ezért a csatornák bírósági perrel fenyegetőznek.

A Sydney Morning Herald keddi száma szerint a SOCOG és a NOB részben meg akarja tiltani az ötkarikás játékok helyszínén kívüli forgatásokat. A szervezőbizottság arra hivatkozik, hogy el szeretné kerülni a nyilvános helyeken a zsúfoltságot, valamint védelmi szempontból is az a legmegfelelőbb, ha nem engedélyezi korlátlanul a felvételek készítését.

A tévések ezzel egyáltalán nem értenek egyet, és feljelentéssel fenyegetőznek, Ausztrália ugyanis aláírta azt a nemzetközi egyezményt, amely szerint a közterületeken nem korlátozható a felvételkészítés.

[origo], 2000. április 18.

Független megfigyelők lesznek a sydneyi olimpia doppingvizsgálatain

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság független megfigyelői ellenőrzik majd a sydneyi nyári játékok előtt és alatt sorra kerülő doppingvizsgálatok szabályszerűségét.



Ezt Jacques Rogge, a NOB orvosi bizottságának alelnöke jelentette be, aki szerint 50 százalék az esélye annak, hogy Sydneyben alkalmazni lehet az eritropoietin (EPO) kimutatását célzó vérvizsgálati eljárást.

Rogge közölte: a teszt kidolgozására irányuló munkálatok eredményesek voltak, a módszer alkalmazására azonban az olimpián csak akkor lesz lehetőség, ha addigra tudományos körök hitelesítik.

E nélkül ugyanis az eredményt bárki független bíróságon megtámadhatná.

[origo], 2000. április 19.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000