FONTOS


 

Vértesztet szeretnének Sydneyben is

Az Ausztrál Olimpiai Bizottság (AOC) arra kérte a NOB-ot, hogy - a sydneyi játékok előtt és alatt - szentesítse majd a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) által elvégzendő vértesztek eredményeit. A kezdeményezés célja, hogy az érintett versenyzők utólag ne támadhassák meg jogi úton az esetleges kizárásokat.

Az UCI saját hatáskörében már bevezette a vérvizsgálatokat, amelyekre a nagy profi körversenyeken - például a Tour de France-on - rendszeresen sor is kerül. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság viszont még nem kötelezte el magát, hogy a hagyományos ellenőrzések mellett az "újakat" is bevezesse Sydneyben.

John Coates üdvözölte, hogy az UCI az olimpián is vértesztekre készül, de az AOC elnöke aggódik a jogi következmények miatt. A kerekesek ugyanis szerinte arra hivatkozhatnak majd, hogy velük szemben más sportágak képviselőit nem vetik alá a szigorúbb eljárásnak.

A kerékpáros-szövetség az általa "egészségügyi ellenőrzésnek" nevezett vérvizsgálatokat azért kezdeményezte, hogy harcot indítson az erythropoietin (EPO) ellen. A NOB jelenleg csupán vizeletmintákat vizsgál, abból viszont nem lehet kimutatni az EPO-t, ami növeli a vérben a vörösvértestek arányát. Mivel az UCI vértesztjei sem tudják egyértelműen bizonyítani a népszerű teljesítményfokozó szer fogyasztását, a szervezet azt a gyakorlatot folytatja, hogy a pozitív eredményt produkáló versenyzőket - egészségük védelmére hivatkozva - kéthetes "kényszerszabadságra" küldi.

A NOB és az ausztrál kormány erőteljesen támogatja azokat a kutatásokat, amelyek az EPO kiszűrésére irányulnak. A szakemberek bíznak benne, hogy még az olimpia előtt ki tudnak dolgozni egy hiteles módszert. A szervezők már meg is tették az előkészületeket, hogy az új vérvizsgálati eljárást azonnal bevezethessék, amint a NOB hivatalosan jóváhagyja.

[origo], 2000. március 23.

Popov DNS-vizsgálatot sürget

A doppingesetek felderítése érdekében a DNS-vizsgálat mielőbbi bevezetését sürgeti Alekszandr Popov, az 50 és 100 méteres gyorsúszás olimpiai bajnoka, a 100 méter világcsúcstartója.

Az orosz úszófenomén szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak minél előbb fel kéne használnia a DNS-vizsgálat adta lehetőségeket, hogy kiszűrje a manapság legelterjedtebb visszaélést, a vérdopping alkalmazását.

Popov a sydneyi Sunday Telegraph című lapnak elmondta: az olimpiára készülő úszóknak közel fele használ tiltott teljesítménynövelő szereket.

- Nem tudom megmondani, hogy ki tiszta és ki nem, de úgy vélem több leendő sydneyi győztes doppinggal lesz sikeres - mondta Popov, majd hozzátette: a DNS-teszt bevezetése azért is fontos, mert jelenleg a doppingellenőrzés egyedül a vizeletmintára támaszkodik.

[origo], 2000. március 26.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000