FONTOS


 

Az olimpia közeledtével fokozódik a drogveszély

A legfelsőbb ausztrál bűnüldözési hivatal, az ABCI jelentése szerint az olimpia közeledése hatalmas fellendülést hozott a drogpiacon: ez elsősorban a sportban tiltott szteroidok, illetve a törvénybe ütköző hagyományos kábítószerek behozatalában nyilvánul meg.

A vámosok által elkobzott teljesítményfokozó szerek mennyisége a korábbiakhoz képest 261 százalékkal emelkedett 1998-99-ben, és a játékok szeptember 15-i rajtjáig további növekedéssel számolnak - derült ki egy most nyilvánosságra hozott dokumentumból.

- Az olimpia ösztönzően hat a különböző tiltott anyagok illegális importjára, eladására, fogyasztására és valószínűleg a gyártására is - tartalmazta az ABCI jelentése. - A várható haszon arra fogja sarkallni a bűnözőket, hogy ők is megpróbálják minél jobban kiaknázni a nagyszabású esemény "üzleti" lehetőségeit.

A sydneyi játékok szervezői már döntöttek arról, hogy a rendezvény előtt és alatt is rajtaütésszerű ellenőrzések sorával próbálják kiszűrni a doppingoló sportolókat.

Ugyanakkor a beszámolóból kiderült, hogy nem csak a szteroidcsempészés- és kereskedelem ölt aggasztó méreteket, hanem a hagyományos kábítószereké (ecstasy, heroin, kokain) is.

[origo], 2000. március 16.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000