FONTOS


 

Bridzs a 2002-es téli olimpián?

Marc Hodler, a tekintélyes svájci sportvezető mindent megtesz annak érdekében, hogy a népszerű kártyajáték, a bridzs is szerepeljen a Salt Lake Cityben rendezendő téli olimpia műsorán.

- Hiszek abban, hogy az emberi agy legalább olyan fontos, mint az izmok - fogalmazott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság veterán tagja, aki a héten négynapos látogatást tesz az amerikai városban.

A 2002-es játékok mellett működő NOB koordinációs bizottság elnöke maga is elkötelezett híve a bonyolult, de közkedvelt kártyajátéknak: többek között 30 éven át vezette hazája szövetségét. Hodler korábban már tárgyalt a NOB illetékeseivel arról, hogy a bridzset fogadják el sportágként. Azt viszont (még) nem sikerült elérnie, hogy a hivatalos programba tartozó, érmeket is osztó versenyszámnak ismerjék el a kártyások küzdelmeit.

Mostani útján azt az elképzelését terjeszti elő, hogy az olimpia ideje alatt - legalább bemutató jelleggel - rangos nemzetközi bridzsversenyt rendezzenek Salt Lake Cityben. A helyiek nem nagyon lelkesednek az ötletért.

- A bridzs nem a mi illetékességi körünkbe tartozik, hiszen semmi köze a hóhoz és jéghez - fejtette ki Fraser Bullock, a szervezőbizottság (SLOC) elsőszámú gazdasági vezetője. - Ha másvalaki foglalkozni akar vele, nyugodtan megteheti, nekünk e nélkül is megvan a magunk dolga.

Az is elképzelhető, hogy a viadal a SLOC kulturális és művészeti kísérőprogramjainak részévé válik. Hodler mindenesetre felajánlotta, hogy a bridzsjátékosok szervezetei állják majd a költségeket. A svájci sportvezető azt reméli, hogy az amúgy mindig ősszel, Lausanne-ban sorra kerülő NOB Grand Prix nevű torna áthelyezésével a bridzs közelebb kerülhet a teljes körű olimpiai elismeréshez.

[origo], 2000. február 28.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000