FONTOS


 

EPO-teszt ausztrál önkéntesekkel

Az Ausztrál Sport Intézet (AIS) olyan önkénteseket keres, akik hajlandóak 14 héten át a doppingnak számító erythropoietint (EPO) szedni, hozzájárulva ezzel a tiltott teljesítményfokozó szer kimutatására alkalmas teszt kidolgozásához, még a sydneyi olimpia előtt.

Az AIS-nak - a hivatalos ausztrál doppinglaboratóriummal együttműködve - 120 egészséges, rendszeresen sportoló, 18 és 35 év közötti férfira és nőre van szüksége a programhoz, melynek során a szintetikus hormonkészítmények közé tartozó EPO hatásait szeretnék felmérni. A szer a vörösvértestek számát növeli, ezzel fokozva a vér oxigénszállító képességét.

Az önkéntesek toborzása a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly év végi bejelentését követte: a NOB mintegy egymillió dollárt ajánlott fel azokra a kutatásokra, melyek a vizeletvizsgálat útján fel nem fedezhető doppingkészítmények kiszűrésére próbálnak megbízható, hiteles módszert találni. A kezdeményezéshez hamarosan csatlakozott az ausztrál kormány is: szintén egymillió dollár körüli összeget helyezett kilátásba a célra.

Ross Smith doktor, az AIS sporttudományi igazgatója elmondta, hogy az önkéntesek nem lesznek veszélynek kitéve a kísérlet során. - A szer kis dózisban csupán enyhébb rosszullétet okozhat, mint például magas vérnyomás vagy az influenza tünetei. De ha valaki ellenőrizetlen mértékben fogyasztja az EPO-t, az halálhoz is vezethet - fogalmazott Smith, majd hozzátette: a jelentkezőknek az esetlegesen ártalmas mennyiséghez képest jóval kisebb adagokat kell majd szedniük.

[origo], 2000. január 07.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000