FONTOS


 

Egerszegi az utolsó pillanatban érkezik meg Bécsbe
Megválasztják az évszázad "álomcsapatát"


A World Sports Award of the Century elnevezésű gálán péntek este "hirdet csapatot" a többek között Juan Antonio Samaranch, NOB elnökkel, Sepp Blatter FIFA-elnökkel és Albert monacói herceggel megerősített zsűri.

Kiderül, hogy ki az a tizenegy szupersztár, akit a legrangosabb ilyen jellegű választás az "Évszázad sportolói" közé sorol.

Persze, a bécsi szupergála is szubjektív szempontok által befolyásolt és nyilván támadható szelektálás, mégis kijelenthető, hogy a pénteki választás -- az előkészületeket, a félmilliárd schillinges költségvetést, a meghívottak listáját nézve -- a legkomolyabb rendezvény azok közül, amelyek az elmúlt évtizedekben megpróbálták "összeterelni" a sportvilág zsenijeit. Mindenekelőtt azért, mert -- most először -- úgy tűnik, hogy sikerül is a bravúr, azaz nem a legnagyobb sztárok hiánya hagy majd rossz szájízt a résztvevőkben. Bécsben csak élő sportcsillagok közül választanak, és rendkívül komolyan veszik a sztárok személyes jelentétét, Papp Lászlónak például nem engedték meg, hogy a fia képviselje őt (mint ismert, a küzdősportok kategóriájában jelölt Papp László betegsége miatt nem utazott el az osztrák fővárosba).

A meghívottak többsége azonban jelen lesz, jól árulkodik erről például az az adat, amely szerint Teofilo Stevenson ötvenkilencedikként, Nadja Comaneci pedig hatvanadikként jelezte vissza: ott lesz Bécsben. Az autogramgyűjtők paradicsoma lett tehát néhány napra a Ring szállodáinak környéke, még belegondolni is hátborzongató, hogy mondjuk egy emeleten lakhat például Muhammad Ali, Pelé, Steffi Graf és Szergej Bubka.

A csütörtöki nap sztárja a napok óta a helyszínen tartózkodó, s a győzelemre egyértelműen esélyesként emlegetett Pelé volt. A brazil futballista egyórás tájékoztatót tartott, s nem titkolta, máris a 2006-os, Dél-Afrikában rendezendő világbajnokságért kampányol. Üzent is a választáson egyébként a vetélytársai között szereplő Franz Beckenbauernek és Sir Bobby Charltonnak: ne gondolják, hogy Németország vagy Anglia lehet a vébé rendezője. Persze, Pelé kiemelte, mennyire örül a régi barátokkal való találkozásnak, de annyit még megjegyzett Charltonnal kapcsolatban: "Nem tudom felfogni, hogyan képes egész nap golfozni..."

A labdarúgás kategóriában jelölt Puskás Ferenc is megérkezett csütörtökön a szupergála helyszínére, s kis híján éppen Pelébe botlott. A "csúcstalálkozó" mégis elmaradt, ugyanis a futball két zsenije kétszer is úgy kerülte el egymást az Imperial Szállóban, hogy egyikük a földszintről felfelé, míg a másik a szobájából lefelé indult lifttel -- valahol félúton elmentek egymás mellett...

Sok meghívott -- Ali, Michael Schumacher, Carl Lewis, Alain Prost -- csak pénteken érkezik meg Bécsbe, de -- a szervezőktől kapott tájékoztatás szerint -- közülük is legutolsóként a nőknél a vízisportok kategóriájában a győzelemre is esélyesnek tartott Egerszegi Krisztina. Az ötszörös olimpiai bajnok úszónő Viktor Klima osztrák kancellár fogadásáról és több protokolleseményről is kimentette magát, s csak az este negyed kilencre fut majd be a bécsi Operába, ahonnan az ORF és a világ további húsz tévéállomása élőben jelentkezik majd.

Az eseményen politikusok, közéleti szereplők egész sora jelenik meg, fellép Eros Ramazotti és Cliff Richard.

Információink szerint jelen lesz a gálán Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is.

Szöllősi György helyszíni jelentése, Nemzeti Sport 1999. november 19.



SYDNEY.2000

CIKKEK
CIKKEK

  Az Évszázad Sportolói

 
LINKEK

  SYDNEY 2000