FONTOS


 

NOB-vb ülés, Athén
Doppingügyben túl sok a bába


A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága (vb) a hétvégén Athénban ülésezett. A négynapos tanácskozásról a hírügynökségek viszonylag szűkszavúan számoltak be, legfőképpen az a téma kötötte le a figyelmüket, hogy vajon Juan Antonio Samaranch, a NOB elnöke eleget tesz-e az amerikai képviselőház egyik albizottsága meghívásának, azaz elmegy-e Washingtonba tanúskodni, vagy sem. (Mint tudjuk: nem, legalábbis egyelőre).

Dr. Schmitt Pál, a NOB protokollfőnöke is Athénban tartózkodott, s miután svájci nagykövetünk visszatért állandó állomáshelyére, Bernbe, arra kértük, tömören összegezze az Athénban történteket. Már csak azért is, mert nem véletlenül tartották az ülést az eredetileg tervezett Baden-Baden helyett éppen a görög fővárosban. Nagyon is nyomós okuk volt a színhely megváltoztatására, mert legutóbb, amikor Samaranch elnök Athénban járt az Olimpiai Akadémia idei sorozatának ünnepélyes megnyitója alkalmával, igen kedvezőtlen benyomásokat szerzett a 2004-es nyári játékok előkészületeiről.****

Schmitt Pál elmondása alapján az alábbiakban foglalhatjuk össze a NOB athéni vb-ülésének leglényegesebb eredményeit:

Az athéni olimpia szervezőbizottságának irányításában immár a harmadik jelentős személyi változás következett be, amióta a NOB-tagság a 2004-es játékok megrendezését odaítélte a görög fővárosnak. Az első napon a vb tagjai találkoztak Kosztasz Sztefanopulosz államelnökkel, Kosztasz Szimitisz miniszterelnökkel, Dimitrisz Kaklamanisz főpolgármesterrel, valamint a szervezőbizottság vezetőivel. Az utóbbiak bemutatták terveiket a hátralévő évekre. A helyzetet talán úgy lenne helyes értékelni, hogy kétségkívül jelentős lemaradás tapasztalható mindenekelőtt az olimpiai falu és egyes létesítmények építkezésében, illetve korszerűsítésében, de erőteljes kormányzati támogatást feltételezve a lemaradások behozhatók. A két legfontosabb beruházás pedig -- az új repülőtér és a földalatti rendszer kibővítése -- megfelelő ütemben halad.

A végrehajtó bizottság megtárgyalta a jövő évi sydneyi játékok szervezőinek jelentését, s jóllehet akadtak kisebb fennakadások a napokban zárult előolimpiai rendezvényeken, általában megnyugtató kép alakult ki a résztvevőkben. Jól vizsgázott a tömegközlekedés, hiszen az Olimpia Parkban hat különböző sportesemény küzdelmei zajlottak csaknem egy időben, és a rendkívüli érdeklődést mutató tömegek szállítása gyorsan, zökkenőmentesen történt. A várakozásnak megfelelően vizsgázott az a mintegy 14 000 önkéntes is, aki a versenyek lebonyolításában segédkezett.

Véglegessé vált a 2000-es nyári és a 2002-es téli játékok programja. Ami Sydneyt illeti, bennünket közelről és érzékenyen érint az öttusa műsora, illetve a részvételi lehetőség korlátozása. A budapesti világbajnokság óriási sikerén felbuzdulva a nemzetközi szövetség mindent elkövetett azért, hogy az eredeti tervekkel szemben -- azaz 16 női és 16 férfi versenyző -- a sportág esélyt kapjon némi bővítésre. Ez azonban sajnálatosan nem került napirendre, s változtatni már aligha lehet. A Salt Lake City-i téli olimpia programja ellenben számottevően bővült, bár még így sem beszélhetünk "zsúfoltságról": amíg Ausztráliában körülbelül háromszáz aranyérem talál gazdára, 2002-ben ennek csupán az egyötöde, hatvan.

A NOB idén és a következő esztendőkben is kész 25 millió dollárt áldozni a dopping elleni harcra: az ellenőrzésre, a kutatásra, a megelőzésre, az ezzel kapcsolatos oktató és felvilágosító tevékenységre, valamint a megfelelő jogi keretek kidolgozására. A végrehajtó testületnek be kellett látnia, hogy ezen a nehéz terepen csak nem akar előrelendülni az ötkarikás szervezet szekere, pedig a vezetés, illetve koordinálás a főigazgató, François Carrard kezében összpontosul.

A hatékony doppingellenőrzésért több szervezet is felelősséget érez. Talán éppen ez okoz bonyodalmakat -- ha valaminek több gazdája van, olykor egyik sem érzi igazinak magát --, hiszen elég, ha csak Sydneyre gondolunk: jelentős szerepet óhajtanak betölteni a rendező ausztrálok, ott van azonban a NOB saját szerve, az orvosi bizottság, s ezen kívül a dopping-világkonferencián beharangozott, s azóta is gyakran emlegetett független nemzetközi doppingellenőrző ügynökség. Ez utóbbi ugyan még nem létezik, ám mindenki a megszületésétől várja a végleges megoldást.

Egyelőre azonban senki sem tudja, hogy mikor alakul meg, kik vezetik majd, milyen feladatokat lát el, s hol lesz a székhelye (valószínűleg Lausanne-ban). Jelenleg még mindig csupán szerény kezdeti stádiumról van szó, hiszen most Athénban fogalmazták csak meg azt a levelet, amelyet a NOB a különböző világszervezeteknek és kormányzatoknak küld el a közreműködés -- és nem különben az anyagi támogatás -- reményében.

A doppinghoz kapcsolódóan alakult ki Athénban az az általános vélekedés, hogy 2000-ben a vérdopping ellenőrzése hivatalosan és kötelező módon nem vezethető be. Egyfelől a technikai berendezések további tökéletesítésre szorulnak, másrészt emberi jogokkal és vallási kötelezettségekkel kapcsolatos gondok is akadályt jelentenek. Mindezek azonban nem zárják ki, hogy kísérleti jelleggel és önkéntes alapon igenis végezzenek vérdopping-ellenőrzést a nyári játékokon.

(gallov), Nemzeti Sport 1999. október 7.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000