FONTOS


 

Kombinált EPO-teszt lehet

A NOB orvosi bizottságának keddi állásfoglalása szerint Sydneyben két teszt egyforma -- pozitív -- eredménye esetén lehet(ne) minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy valaki EPO-t (erythropoetin) használt. A legnépszerűbb doppingszer kimutatását a vizeletanalízis, valamint a vérvételen alapuló vizsgálat kombinációjával végeznék. A NOB orvosi bizottsága hét külső szakértővel együtt hétfőn és kedden tanulmányozta a francia és az ausztrál kutatócsoport által kidolgozott két módszert. A szakmai állásfoglalást követően a NOB jogi bizottsága vizsgálja meg, hogy a módszerek alkalmazása nem sért-e személyiségi jogot, és a NOB álláspontja védhető-e egy esetleges per során. A végső szót a végrehajtó bizottság mondja ki az augusztus 28--29-ei ülésén, Lausanne-ban. A francia kutatók korábban azt szerették volna, ha a vizeletanalízist már a Tour de France profi kerékpáros körversenyen alkalmazzák, de a nemzetközi szövetség -- arra hivatkozva, hogy további kutatásokra van szükség -- nemet mondott. Az EPO, azaz az erythropoetin mintegy 10-15 százalékkal növeli a teljesítményt azáltal, hogy hirtelen fokozza a vörösvértestek számát, így a vér oxigénfelvevő képességét.


Ukrán csapat Bubkával


Az Ukrán Olimpiai Bizottság 234 sportolót nevezett az ötkarikás játékokra, köztük a hatszoros világbajnok rúdugrót, Szergej Bubkát. Volodimir Geraszenko főtitkár megerősítette, hogy a harminchat éves olimpiai bajnok, aki hosszú ideje Achilles-ín-sérüléssel bajlódik, Sydney után befejezi pályafutását. Az olimpián aranyérmes ukrán sportolók a kormány jóvoltából ötvenezer dollárt kapnak, a második helyezettek harminc-, a bronzérmesek húszezer dollárra számíthatnak.


Cseh atlétacsapat


A gerelyhajító Jan Zelezny és a tízpróbázó Tomás Dvorák személyében két világcsúcstartó is található az olimpiára nevezett cseh atlétikai válogatottban. A 30 tagú csapatban 13 férfi és 17 női versenyző kapott helyet. A nők között a legnagyobb név az olimpiai bronzérmes hármasugró, Sarka Kasparková és a fedett pályán Európa-bajnok 800-as, Ludmila Formanová.


Anna hercegnő: nincs szükség a csapatsportokra


Anna hercegnő, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) brit tagja szerint drasztikusan csökkenteni kell az ötkarikás sportágak számát. Az 1976-os montreali olimpián militaryban versenyző hercegnő levenné a csapatsportágakat a nyári játékok műsoráról.

-- Ha csökkenteni akarjuk a résztvevők és a sportágak számát, akkor a csapatsportokkal kell kezdeni -- idézte az APA osztrák hírügynökség a hercegnőt. -- Túl sokan vesznek részt az olimpián.

Ez a javaslat a kosárlabdát, a kézilabdát, a vízilabdát, a labdarúgást, a gyeplabdát, a baseballt, a röplabdát és a softballt érinti. Ha realizálódna, akkor -- hozzávetőlegesen -- legalább 3000-rel csökkenne az olimpikonok létszáma. Sydneyben 28 sportágban 10 200 sportoló méri össze tudását.


Bulgária 96 sportolót nevezett


A Bolgár Olimpiai Bizottság 16 sportágban 96 versenyzőt nevezett az ötkarikás játékokra. Szimon Szpaszov elnök bejelentette, hogy a Sydneyben aranyérmes sportolók ötvenezer levát (23 585 dollár) kapnak. Öt sportágban -- súlyemelés, cselgáncs, kajak-kenu, úszás és evezés -- a felkészülés során az olimpiai bizottság ellenőrizte a versenyzőket és a doppingtesztek minden esetben negatív eredményt hoztak.


Nigériában öt aranyérmet várnak


Olusegun Obasanjo nigériai miniszterelnök legalább öt aranyérmet vár az ország sportolóitól a sydneyi nyári olimpián.

-- Ha teljesíteni tudjuk az elénk kitűzött célt, akkor maximálisan elégedettek lehetünk -- mondta Damisi Sango sportminiszter. A 60 tagú olimpiai csapat kedden utazott el Adelaide-be, ahol folytatja a felkészülést a szeptember 15-én kezdődő nyári játékokra. Sango szerint a női és férfi labdarúgó-válogatott, illetve az atléták esélyesek az olimpiai bajnoki címre. Nigéria az 1996-os atlantai játékokon két arany-, két ezüst- és két bronzérmet nyert.


Agassi igen, Sampras nem


Andre Agassi, a férfi egyes címvédője vezeti a hattagú amerikai férficsapatot a sydneyi olimpia tenisztornáján. Pete Sampras viszont lemondta a részvételt. Agassi négy évvel ezelőtt biztosan győzött Atlantában, és a férfi teniszezők közül egyedüliként mondhatja el magáról, hogy a négy Grand Slam-torna mellett olimpiai aranyérmes is. A nők között ugyanez éppen az amerikai sztár barátnőjének, a német Steffi Grafnak sikerült. Sőt, a tavaly visszavonult Graf 1988-ban "Golden Slamet" teljesített, azaz egy éven belül győzött a négy tornán és az ötkarikás játékokon. Stan Smith, az amerikai férficsapat néhány nappal ezelőtt kinevezett szakmai vezetője kiváló szereplést vár Sydneyben.

-- Hiszek abban, hogy egyesben és párosban is remek éremszerzési lehetőségeink vannak -- mondta a szakvezető. Agassi mellett egyesben Todd Martin, Michael Chang és Jeff Tarango indul, párosban az Alex O'Brien, Jared Palmer duó képviseli az Egyesült Államokat. A nők mezőnyében egyesben a címvédő Lindsay Davenport, valamint Szeles Mónika és Venus Williams lép pályára, párosban pedig Venus és Serena Williams.

Samaranch levele

A Nemztetközi Olimpiai Bizottság Lausanne-ban tartott végrehajtó bizottsági ülését követően Juan Antonio Samaranch elnök hivatalos levélben értesítette Aján Tamást, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség főtitkárát NOB-tagságával kapcsolatos jelölését illetően.

"Kedves barátom, Aján dr.! Az Olimpiai Charta módosítása óta -- amelyről a NOB 110. közgyűlése 1999 decemberében Lausanne-ban hozott döntést -- első alkalommal a 111. közgyűlés határoz majd új NOB-tagok megválasztásáról ( Sydney, 2000 szeptember), összhangban az Olimpiai Charta 20. fejezetével, működési és szervezési szabályzatával. A NOB végrehajtó bizottságának lausanne-i tanácskozása során számos lehetséges jelöltet vett figyelembe. Miután alaposan tanulmányoztuk a NOB Jelölő Bizottságának erre vonatkozó jelentését, a végrehajtó testület úgy határozott, hogy Önt NOB-tagnak javasolja a közgyűlésnek. A választásra 2000 szeptember 12-én kerül sor Sydneyben.

Sok szerencsét kívánok Önnek, fogadja személyes jókívánságaimat, és várom, hogy Sydneyben találkozzunk.

Őszinte híve:

Juan Antonio Samaranch"

MTI, Nemzeti Sport 2000.08.03.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000