FONTOS


 

Divós Katalin ismét triplázott
Kiss Balázs megvédheti atlantai címét


Az időjárás alaposan rányomta bélyegét az eredményekre a 105. országos bajnokságon, az Emfix-kupán. A Népstadionban kavargó szélnél a szakadó eső sem lett volna rosszabb, hiszen akkor legalább tudták volna a versenyzők, hogy mire számítsanak. Így viszont -- miközben ragyogóan sütött a nap -- az ugrók nem tudták, mikor és honnan induljanak, a gátasoknak nem jött ki a lépés, és a síkfutók is szenvedtek a széllökésektől. Ízelítőül: a női hármasugrás során -- vagyis ugyanazon a helyen -- mért legerősebb hátszél +6.8m/s-os volt, a legrosszabb szembeszél pedig --2.5-ös. Ez testvérek között is 9.3 m/s-os különbség, ennek tükrében kell értékelni az eredményeket.

Egy bajnokságon többnyire a helyezések számítanak, az idei ob azonban kivétel volt. A szövetség elnöksége ugyanis vasárnap este ült össze, hogy eldöntse, kik utazhatnak Sydneybe. Sokak számára tehát nagy tétje volt a versenynek. A 800-as Varga Judit például csak azt tudta: meggyőzően kell futnia. Ennek érdekében szombaton kihagyta az 1500 m-t, vasárnap pedig megpróbálta a lehetetlent: 800-on egyedül jó időt futni. Segítséget Bori Annamáriától kapott, aki 59.06-os 400-at vezetett neki, a csöngőnél azonban Jutka magára maradt. Bátran futott, és a körülményeket tekintve nagyon jó eredménnyel, 2:03.75-tel nyert.

Férfi 800-on Tölgyesi Balázs kezdett erősen, a címvédő Korányi Balázs néhány lépéssel leszakadt tőle, és a második körben is csak arra ügyelt, hogy a célegyenesig felzárkózzon. Ezt követően jól ismert hajrájával átvette a vezetést, és nyert.

-- Nem volt megbeszélt taktikánk -- mondta --, az országos bajnokságon elvből nincs ilyen. Hárman indultunk ugyanabból a csapatból, ezért az edzőnk, Hirt Károly sem ad tanácsot ilyenkor egyikünknek sem. Egyébként annak ellenére, hogy én voltam az esélyes, nagyon figyelnem kellett. Tölgyesi Balázs tapasztalt, jó versenyző, vele szemben soha senki sem mehet biztosra.

Az arakosok -- akárcsak tavaly -- a férfi középtávok érmeiből csak egyet engedtek át más egyesületbélinek.

A vártnál szorosabb küzdelmet hozott a férfi 400 m-es gátfutás. A szombati 400-as bajnok Kilvinger Attila az ötös pályán, Bédi Tibor a négyesen, a sokáig sérült Kovács Dusán a hármason rajtolt. Kilvinger ezúttal is bekezdett, Bédi -- nyomában Kováccsal -- csak a negyedik gátnál tudta ismét utolérni, attól kezdve viszont Kováccsal ketten küzdöttek egymás ellen. A célegyenesbe Bédi előnnyel fordult, az utolsó gát előtt azonban apróznia kellett, de így is biztosan nyert.

-- Nem tudom, mi volt velem -- nyilatkozta a győztes --, az biztos, hogy a szél rettenetesen zavart. Az sem kétséges, hogy most kemény edzésbe kell fognom, idén sokat versenyeztem, nem volt időm a technikázásra. Ezt pótolnom kell.

Szekeres Judit sem tudott a korábbiakhoz hasonló fölényes győzelmet aratni női 400 gáton, Dóczi Orsolya ugyancsak megszorongatta.

Csalódottan távoztak a magasba ugrók, akiket teljesen elbizonytalanított a szél. Az ilyen idő különösen a rúdugrókra veszélyes -- nem csoda, hogy elakadtak négy méternél --, de a magasugrókat is megforgatja. Így Győrffy Dóra hiába szeretett volna csúcsot javítani, meg kellett elégednie a győzelemmel.

-- Sorrendben ez volt az ötödik bajnoki címem, amit az eddigi legrosszabb eredménnyel nyertem -- összegezte teljesítményét Győrffy.

Két ember örült csak maradéktalanul. Szabó Enikő szinte extázisban ünnepelte, hogy 200 m-en megelőzte Petráhn Barbarát. Ráadásul amíg a szél nagyságát nem ismerte, úgy tudta, 23.35 mp-es utánpótláscsúcsot futott.

-- Rettenetesen féltem Barbarától, és nagyon örülök, hogy sikerült győznöm -- lelkendezett. -- Reménykedem, hátha a szövetség vezetői esélyt adnak nekem, és indulhatok az olimpián.

Ajkler Zita a távolugrás után a hármast is megnyerte. Eredménye új egyéni csúcs, a 13.74 m elérésében +1.8 m/s-os hátszél segítette.

-- Ha egy üzlet beindul... -- kommentálta tanítványa teljesítményét Herczeg Vince, arra célozva, hogy korábban Ajklernek nem volt bajnoki címe, most pedig kettőt is szerzett.

Férfi hármasugrásban merészen versenyzett Czingler Zsolt. Első két, belépett ugrása után is mindent beleadott, és 17.06-ra szállt. Több érvényes kísérlete nem is volt. A szombaton megsérült Németh Roland csak a lelátóról nézte a 200 m-es döntőt, amelyben Dobos Gábor diadalmaskodott, aki így második aranyát is megnyerte. A 4x400 m-es váltóban azonban nélküle győzött klubja, s a Honvéd-Steffl női váltója is tartalékosan állt fel, mivel a rosszulléttel küzdő Vaszi Tünde bemelegítéskor visszalépett.

Tavaszi m?téte után 59.92 m-es eredménnyel mutatkozott be Szabó Nikolett, aki ezzel meg is nyerte a gerelyhajítást. Divós Katalin -- akárcsak tavaly -- idén is triplázott, vasárnap megszerezte a kalapácsvetés aranyát.

-- Az az igazság, hogy nem tudtam feltüzelni magam -- vallotta be. -- A tegnapi súlylökés sokat kivett belőlem, akkor csak az utolsó kísérletemmel győztem. Annak nagyon örülök, hogy még így is 66 méter fölött tudok.

***


Egyetlen centi döntött

Az országos bajnokság slágerszáma a férfi kalapácsvetés volt. Nemcsak azért, mert versenyzőink a nemzetközi élmezőnybe tartoznak, hanem mert itt dőlt el, hogy Gécsek Tibor mellett még kik utazhatnak az olimpiára. Az összecsapás sokak érdeklődését felkeltette, több néző jött ki erre a számra a Népstadionba, mint az egész versenyre.

-- Hajrá, Balázs! Gyerünk, Tibi! -- hallatszott innen is, onnan is, csak a verseny kezdetekor csendesült el a nézőtér.

Egy pillanatra. Amint Gécsek Tibor dobókörbe lépett, újra felhangzott a biztatás, ám Európa-bajnokunk rontott, kalapácsa megpattant a ketrecen (72.47).

-- Hajrá Balázs! -- szólt újra a kórus, amint olimpiai bajnokunk következett, majd hatalmas taps csattant.

-- Szép volt, Bazsi, szép volt Bazsi! -- kiabáltak a szurkolók, amíg lemérték a dobást: 79.22. Valóban, ez volt Kiss idei legjobbja.

-- Gyerünk, Maca! Dobj egy nagyot! -- Ez már Németh Zsoltnak szólt, aki fejcsóválva jött ki a ketrecből (74.94).

-- Hajrá Adri! -- utolsóként Annus próbálkozott, majd mérgelődött (75.11).

-- Bátortalan volt az eleje -- magyarázta csapattársának a szombaton diszkoszvetésben győztes Fazekas Róbert, majd ő is dobott egyet (70.95).

A második sorozatban Gécsek nem hibázott (77.58.), de még így is csak második volt. Kiss 78.63-al folytatta, ez is jobb volt, mint a versenyt megelőző legjobbja, Németh 74.51-et ért el.

Annus mint ketrecbe zárt oroszlán mászkált föl-alá, ideges volt, hiszen nem akart a tavalyi vb-hez hasonlóan ő itthon maradni. De hiába kiáltott nagyot, nem javított (74.60).

-- Ez nem igaz! -- kesergett. -- Valami az elején nem megy.

Ismét Gécseken volt a sor. Bár tapsot kapott, ő még mindig a szemét forgatta -- centire akkorát dobott, mint előzőleg. Kiss kilépett, Németh 75.43-mal megelőzte Annust, aki 77.22-vel azonnal válaszolt.

-- Verd le őket, Szúnyog! -- humorizált valaki Fazekas újabb dobásánál (74.68), majd ismét komolyak lettek az arcok.

A negyedik és ötödik sorozatban semmi sem változott, és ez Annusnak volt rossz.

-- Mutasd meg a legendás utolsót! -- biztatták szurkolói Némethet, ám ő szektoron kívül dobott.

Annusnak saját kezében volt a sorsa. A legrosszabb versenyért járó pontok levonása után ugyanis holtvesenyben állt Némethtel, de az ő dobásainak az átlaga volt a rosszabb. Nagyot kellett volna javítania. Ez most nem ment, ismét ő volt a legelkeseredettebb. Már csak ketten voltak hátra, Gécsek és Kiss, s Európa-bajnokunk nem akart veszíteni. Már elkezdett forogni, aztán leállt... Kijött a körből, "beziázta" a kezét -- majd telibe találta a 80 m-es szalagot. Csakhogy az rosszul volt lefektetve. Eredményével (79.21) egy cm-rel szorult a második helyre.

Kiss viszont nagyon boldog volt.

-- Már nem gondoltam arra, hogy ki tudok jutni az olimpiára, ezért nagyon nyugott voltam -- nyilatkozta. -- Úgy éreztem, nincs vesztenivalóm, jó formát akartam mutatni, az első kísérletemre lazán nagyot dobtam, és ez megnyugtatott.

***


Emfix-kupa, 105. országos bajnokság, Népstadion

Férfiak. 200 m (--2.4, Goldványi Béla-emlékverseny). Bajnok: Dobos Gábor (Honvéd-Steffl, edző: Könye Irma) 20.63, 2. Pauer (Honvéd-Steffl) 20.93, 3. Gyulai (NYVSC) 21.05, 4. Bella (Royal Sped ZAC) 21.32, 5. Szél (Békéscsabai AC) 21.46, 6. Horváth (Favorit AC) 21.77. 800 m (Bodor Ödön-emlékverseny). B: Korányi Balázs (ARAK, e: Hirt Károly) 1:50.24, 2. Tölgyesi (ARAK) 1:51.30, 3. Oláh (ARAK) 1:53.22, 4. Polgár (KSI) 1:53.91, 5. Bencze (DMTE) 1:55.01, 6. Konkoly (VEDAC) 1:55.16. 5000 m (Horváth Pál-emlékverseny). B: Berkovics Imre (DMTE, e: dr. Török János) 14:25.71, 2. Sági (BVSC-Kuffner) 14:26.84, 3. Tímár (ARAK) 14:28.32, 4. Rezessy (Vasas BBTE) 14:34.43, 5. Molnár (BVSC-Kuffner) 14:37.87, 6. Zatykó (Vasas BBTE) 14:43.08. 400 m gát (Somfay Elemér-emlékverseny). B: Bédi Tibor (Honvéd-Steffl, e: Szalay Miklós) 50.68, 2. Kovács D. (Balassagyarmat) 51.16, 3. Kilvinger (DMTE) 51.57, 4. Csarankó (Honvéd-Steffl) 53.40, 5. S. Juhász (TFSE) 53.68, 6. Benyó (Szegedi Lelkesedés) 54.22. 4x100 m (Kurunczy Lajos-emlékverseny). B: Honvéd-Steffl A (Bédi Tibor, Dombi Zétény, Dremák András, Pauer Géza) 40.65, 2. Szolnoki MÁV-Ideál (Kovács, Babály L., Dobos, Babály Z.) 41.05, 3. UTE (Ágoston, Nagy, Cselovszky, Csillag) 41.56, 4. Royal Sped-ZAC (Kovács, Takács, Bella, Kovács F.) 41.90, 5. DMTE (Szabó, Sámi, Sutyák, Üveges) 42.52, 6. Haladás VSE (Gömböcz, Süveges, Fenyvesi, Varga) 43.10. Hármas (Farkas Mátyás-emlékverseny). B: Czingler Zsolt (UTE, e: Kasperkiewicz Gábor) 17.06, 2. Ordina (FTC) 16.19, 3. Dömötör (UTE) 15.38, 4. Olasz (ARAK) 15.37, 5. Tarr (ARAK) 14.91, 6. Golobokov (Soproni AC) 14.23. Gerely (Kóczán Mór-emlékverseny). B: Horváth Gergely (CSHC-Vetex, e: Fehér Gábor) 77.30, 2. Belák (UTE) 71.76, 3. Laduver (Békéscsabai AC) 68.63, 4. Hajdú (BEAC) 64.27, 5. Erdész (TFSE) 62.60, 6. Cserpák (NYVSC) 61.83. Kalapács (Németh Imre-emlékverseny). B: Kiss Balázs (VEDAC, e: Szabó Ernő) 79.22, 2. Gécsek (Dobó SE) 79.21, 3. Annus (Dobó SE) 77.22, 4. Németh Zs. (Dobó SE) 76.98, 5. Fazekas (Dobó SE) 74.68, 6. Botfa (Haladás VSE) 73.68.

Nők. 200 m (+2.6). B: Szabó Enikő (Sz. MÁV-Ideál, e: Balasi Péter) 23.35, 2. Petráhn (Győri Dózsa) 23.47, 3. Lőrincz (Honvéd-Steffl) 24.23, 4. Wéber (Honvéd-Steffl) 24.56, 5. Vári (Hódiák) 24.69, 6. Balazsic (Royal Sped-ZAC)24.89. 800 m (Kazi Aranka-emlékverseny). B: Varga Judit (Haladás VSE, e: Babinyecz József) 2:03.75, 2. Csendes (Békéscsabai AC) 2:09.69, 3. Jó (Győri Dózsa) 2:10.47, 4. Járay (Haladás VSE) 2:10.69, 5. Papp (UTE) 2:11.36, 6. Tóth L. (VEDAC) 2:13.08. 400 m gát. B: Szekeres Judit (Sz. MÁV-Ideál, e: Szerencsés Károly) 57.63, 2. Dóczi (FTC) 57.94, 3. Ray (Royal Sped-ZAC) 60.12, 4. Pék (Gödöllői EAC) 62.54, 5. Vértesy (Honvéd-Steffl) 63.09, 6. Nagy D. (PAC) 63.22. 4x100 m. B: Honvéd-Steffl (Szakács Enikő, Wéber Kinga, Lőrincz Krisztina, Barati Éva) 46.03, 2. Royal Sped-ZAC (Vagdal, Farkas, Balazsic, Gróf) 47.39, 3. Szolnoki MÁV-Ideál (Öhlbaum, Szabó E., Oláh, Óvári) 48.22, 4. ARAK (Rácz, Kovács A., Varga E., Listár) 48.50, 5. SZVSE (Pósa, Bukó, Balogh, Szaniszló) 49.46, 6. Haladás VSE (Martinek, Varga J., Soós, Vertetics) 49.74. Magas. B: Győrffy Dóra (BEAC, e: Deutsch Péter) 185, 2. Stáhl (VEDAC) 182, 3. Balogh B. (Sz. MÁV-Ideál) 179, 4. Bódi (FTC) 179, 5. Fazekas (XV. ker. Sportiskola) 175, 6. Fábián (DMTE) 170. Rúd. B: Szabó Zsuzsa (BEAC, e: Vágó Béla) 400, 2. Molnár K. (UTE) 400, 3. Szemerédi (UTE) 400, 4. Juhász (UTE) 390, 5. Koppány (KSI) 320, 6. Bereczky (Honvéd-Steffl) 300. Hármas. B: Ajkler Zita (Salgótarjáni AC, e: Herczeg Vincze) 13.74, 2. Bálint (Csepel) 13.31, 3. Szála (Soproni AC) 12.70, 4. Riba (Soproni AC) 12.20, 5. Soós (Haladás VSE) 12.18, 6. Németh I. (KVDSE) 12.18. Kalapács. B: Divós Katalin (Dobó SE, e: Németh Pál) 66.09, 2. Németh B. (Dobó SE) 57.74, 3. Marx (Dobó SE) 56.34, 4. Hajnal (NYVSC) 55.08, 5. Kéri (Dobó SE) 54.68, 6. Orbán (VEDAC) 50.53. Gerely. B: Szabó Nikolett (FTC, e: Széles Lajos) 59.92, 2. Gránicz (FTC) 54.28, 3. Füredi (CSHC-Vetex) 54.26, 4. Frajka (UTE) 49.80, 5. Koczka (BEAC) 48.04, 6. Kovács E. (TSC-Geotech) 47.23. 5000 m. B: Kálovics Anikó (Haladás VSE, e: Kivés István) 16:06.31, 2. Tóth M. (BEAC) 16:24.88, 3. Csomor (BVSC-Kufner) 16:26.01, 4. Kovács I. (VEDAC) 16:59.31, 5. Pásztor (DMTE) 17:21.19, 6. Ágoston (DAC) 17:32.84.

Nemzeti Sport, 2000.07.31.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000