FONTOS


 

Szteroidok esetében nincs enyhítő körülmény
A doppinglista bárki számára hozzáférhető


Újabb szerekkel bővült a nemzetközi doppinglista, viszont a magyar doppingtörvényben nem szerepelnek tételesen a tiltott szerek. Erről és a doppingellenes harc magyarországi helyzetéről kérdeztük dr. Bakanek Györgyöt, az Ifjúsági és Sportminisztérium doppingszakértőjét.

-- Miért nincs benne az 1998-as kormányhatározatban és a BTK ide vonatkozó részeiben a tételes doppinglista?

-- Egy doppingtörvény nem egy-két hónapra, esetleg évre szól, hanem szinte örökérvényűnek tekinthető, persze állandó modernizálás mellett. Ha ebbe beleépítenénk a doppinglistát is, akkor állandóan módosítani kellene a törvényt, hisz a doppinglista rendkívül mobilis, szinte minden héten új és új szerek kerülnek fel rá. A doppinggal kapcsolatos törvényi szabályozás csak a ellenőrzésre és a szankciókra vonatkozik.

-- Honnan tudhatja egy magyar sportoló, hogy éppen mi szerepel az aktuális listán?

-- A legaktuálisabb doppinglista mindig megtalálható az ISM internetes honlapján, lekérhető a MOB-tól, a szövetségek is tudnak tájékoztatást adni, és engem is felhívhat bárki.

-- Mennyire számíthat saját, nemzeti sportszövetségére egy versenyző, ha megbukik a doppingvizsgálaton?

-- Ez nagyban függ attól, milyen szerrel, milyen körülmények között akadt fenn az ellenőrzésen. Ha valamely olyan listán szereplő anyag mutatható ki nála, mely szinte biztos, hogy nem teljesítményfokozás céljából került be a szervezetébe, s a versenyző segíti a vizsgálóbizottság munkáját, megbánást tanúsít, akkor a büntetés kiszabása mellett lehetővé teszik számára, hogy bizonyos idő után felülvizsgálatot, esetleg amnesztiát kérjen és kapjon. Ezek az esetek a gyakoriabbak. Más a helyzet, ha valaki szteroidokkal bukik meg, hisz ezek az anyagok véletlenül nem kerülhetnek be a szervezetbe. Ebben az esetben ajánlatos a maximális, kétéves eltiltás kiszabása.

-- Nem veszélyes, ha egy nemzeti sportszövetség példát statuálva keményen megbüntet egy vétkes versenyzőt, de a nemzetközi szövetség mérsékli azt?

-- Minden országnak van saját doppingtörvénye, mely tartalmazza, milyen vétségért mekkora büntetés jár. Nem szerencsés, ha a nemzetközi szövetség beleszól ebbe a kérdésbe, kivéve, ha szigorúbb ítéletet hoz. A presztízsharcnak mindig a sportoló issza meg a levét.

-- Előfordulhat-e, hogy valamelyik magyar szövetség nem fogadja el a nemzetközi ítéletet?

-- Elviekben igen, de nem tartom valószínűnek. A magyar szövetségek mindig a kompromisszumos megoldásra törekszenek, így nagyon kicsi a konfliktusveszély. Általában tőlem is kérnek javaslatot egy-egy doppingügyben, és én is szem előtt tartom a nemzetközi szabványt.

-- Felröppent a hír, hogy EU-támogatás igényelhető a doppingellenes harcra. Milyen lehetőségek vannak Magyarországon az ilyen források megszerzésére?

-- Erről még nem hallottam, de csak országos szervezetnek van esélye, hogy elnyerjen egy ilyen támogatást. Az ISM vagy a MOB pályázhat eséllyel, mivel olyan feltételrendszernek kell általában megfelelni, amire egy egyesületnek vagy magánszemélynek nincs lehetősége. De az ilyen ügyekben én kissé szkeptikus vagyok, hisz még az eddig hasonló keretből történő szakértői utazások támogatását is megvonták Magyarországtól azzal az indokkal, hogy nem szorul már segítségre. Persze, ettől függetlenül, ha lehet pályázni, megpróbáljuk.

(vas), Nemzeti Sport 2000.04.14.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000