FONTOS


 

"Beindul" a WADA
Lausanne marad a székhely

"Hamarosan megkezdődik a tényleges munka, áprilistól szeptemberig 2.5 millió dolláros költséggel 2525 előre be nem jelentett doppingvizsgálatot végez majd a tavaly novemberben alakult Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA" -- nyilatkozta szerdán Lausanne-ban Aján Tamás.

A MOB és a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség főtitkára utóbbi minőségében tagja a mostani ülésén 34 tagúra bővült szervezetnek. Értékelése szerint a WADA rendkívül eredményes munkát végzett egész napos tanácskozásán, amelyen 13 napirendi pontról tárgyaltak.

"Most egészséges, 17:17-es az arány az olimpiai család tagjai, illetve a különböző országok -- többségében miniszteri szintű -- delegáltjai között -- hangsúlyozta Aján. -- Eldőlt, hogy maximum negyven tagja lesz a WADA-nak mire teljesen kiépül a rendszere."

"Evezésben 230, labdarúgásban 210, cselgáncsban 200, kerékpárban 170, birkózásban 160 vizsgálatra kerül sor -- sorolta Aján Tamás. -- A program kidolgozásánál figyelembe vették a sportági szövetségek doppingellenes tevékenységét, így például súlyemelésben csak 50 ellenőrzést terveznek, tekintettel kiterjedt kontrollrendszerünkre."

Az ellenőrzés nem terjed ki a vérdoppingra és a növekedési hormonokra, a vizsgálatokat pedig a NOB által akkreditált laboratóriumok végzik majd. "Bár szó volt róla, a WADA nem költözik, a munka beindítása és hatékonysága miatt az év végéig Lausanne-ban marad a székhelye, pedig nyolc város lenne szívesen vendéglátó" -- tette hozzá a MOB főtitkára, aki szerepelt az előadók között is. Öt olyan sportág (úszás, atlétika, kerékpár, súlyemelés, labdarúgás) doppinggal kapcsolatos tapasztalatait összegezte, amelyekről az a vélemény, hogy kiemelten kezelik a tiltott teljesítményfokozók elleni harcot.

, Nemzeti Sport 2000. március 23.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000