FONTOS


 

Kiss Balázs NOB-tag lesz?
Millenniumi ugrógála

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hétfőn közzétette annak a 44 sportolónak a nevét, akik pályáznak a sportolói bizottság még "üres" nyolc helyére, és ezen keresztül a NOB-tagságra. Magyarországot Kiss Balázs, Atlanta kalapácsvető bajnoka képviseli a szeptemberi sydneyi választáson.

Kiss Balázs, aki kedden ünnepli 28. születésnapját, azt mondta az MTI-nek, hogy nagy megtiszteltetés számára az a jelölés, amelyet a MOB-nak köszönhet.

"Nem gondolkodom azon, hogy lobbizzak magamért, de azért az eszembe jutott: a legjobb ajánlólevél az lenne, ha megismételném atlantai győzelmemet Sydneyben -- jelentette ki a veszprémi atléta. -- Ha nagyon egyszerűen kellene megfogalmaznom, hogy mit teszek a NOB-tagságért, akkor azt mondanám: jó nagyot akarok dobni, és emellett úriember módjára fogok viselkedni."

A NOB a nemek, sportágak és a területi elv figyelembe vételével, az egyensúly megtartása jegyében egészíti majd ki 15-re a NOB-tag sportolók létszámát. A választásra szeptember 16. és 27. között kerül sor a sydneyi olimpiai faluban. A szavazás eredményeit 28-án teszik közzé, és a győzteseket a NOB másnap be is iktatja. A legtöbb voksot kapó négy pályázó nyolc-nyolc évre, a bekerülők másik fele pedig négy-négy esztendőre kerül be a szervezetbe.

Alig ért véget a fedett pályás idény, az atléták -- és ügynökeik -- máris a következő szezon programját szervezik. A salgótarjáni ugrógála rendezője, Angyal János nyugodtan alhat, mert már biztos, hogy június 17-én a somoskői vár lábánál tavaly megépült pályán pazar összecsapást láthatnak majd a nézők.

A millenniumi ugrógálán rajthoz áll Vjacseszlav Voronyin, a sevillai világbajnokság magasugró győztese, és itt lesz Mark Bosswell, a vb ezüstérmese is. Az orosz atléta, aki tavaly már ellátogatott hozzánk, a genti fedett pályás Európa-bajnokságon újabb aranyérmet szerzett, a télen ismét 230 cm felett ugrott (235), s bizonyította, hogy jelenleg ő a világ legjobbja. A szakemberek szerint Bosswell viszont megelőzheti Voronyint, mi több, Sotomayor helyébe léphet. A kanadai ugyanis nemcsak a bőre színével, hanem mozgása könnyedségével és szépségével is rendkívüli módon emlékeztet a kubai világcsúcstartóra, és bár még csak 22 éves, máris 235 cm a legjobbja.

Kettőjükön kívül két brit kiválóság is pályára lép. A brit válogatott tagjaként láthatjuk Dalton Grantet, a budapesti Európa-bajnokság ezüstérmesét (legjobbja 237), s méltó utódját, a szintén showmannek számító utánpótlás Európa-bajnokot, Ben Challengert (230).

A versenyigazgató most már csak azon töri a fejét, hogy mi legyen a másik versenyszám, amelyre még megpróbálja ide csábítani a világ legjobbjait. A kérdés eldöntésére és a sztárokkal való egyezkedésre még van néhány hete, az viszont már biztos, hogy a közönséget egy másik világbajnok, a műrepülő Besenyei Péter is elkápráztatja majd. Természetesen ő fent az égen.

(mátay)

*

A doppinggyanúba keveredett Szekeres Judit országos csúcstartó gátfutónő esetében több mint egy hónapig is eltarthat, amíg pontos eredménnyel tudnak szolgálni. A doppingellenőrzések menetrendje szerint az A-próba után az érintett versenyző kérheti az ellenpróba elvégzését. (Természetesen ez nem kötelező, ha a sportoló elismeri, hogy doppingolt.) A B-próba elvégzésének időpontját ezt követően jelölik ki.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) szigorú szabályai értelmében a versenyzőt ártatlannak kell tekinteni, amíg a B-próba meg nem erősíti az első ellenőrzés eredményét. A B-próba elvégzése nélkül senkiről sem lehet kijelenteni, hogy tiltott teljesítménynövelő szert használt, ezért folyamatban levő ügyről az érintettek nem is nyilatkozhatnak. Többször előfordult már, hogy az ellenpróba nem erősítette meg az A-próba eredményét.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a versenyző szedhet olyan, a sportorvos által jóváhagyott gyógyszert, amely kis mértékben tartalmaz doppingnak minősülő szert. Erről szintén tájékoztatni kell a doppingellenőrzést elvégző laboratóriumot, amely ezt a lehetőséget is megvizsgálja.

*

A távolsági futás világrekordját megdönteni szándékozó Sipos István szegedi ultramaratonista 36 napja van úton. Miután felkereste Csongrád, Bács-Kiskun és Fejér megye összes (274) települését, eddig 2743 kilométert tett meg. Hétfőtől Tolna megye útjain fut.

"Kísérőimmel -- Erdélyi Ervin, Bogos Sándor és Siposné Kapás Márta -- eddigi legnehezebb napjainkat éltük át -- mondta az extra próbatételre vállalkozó Sipos István az MTI-nek. -- Iszonyú erejű szél tombolt, hó és havaseső is nehezítette a dolgunkat. Egy jellemző példa a rendkívüli időjárásra: a biciklis kísérőmnek még a lejtőn is tekernie kellett. Én pedig csak álltam, egy lépést sem tudtam haladni. Ez annyira kikészített, hogy a nagyvenyini (Fejér megye) szállásomon majdnem összeestem."

Egy kisebb Achilles-ín-sérülésen is túl van a szuperfutó, akinek még 228 napja és 17 757 kilométere van hátra, hogy megdöntse az ausztrál Gary Parsons az idén január 23-án felállított 19 030 kilométeres világcsúcsát.

*

17 km-es nemzetközi utcai futóverseny, Szlovákia. Férfiak: 1. Bogár János (magyar) 49:59, 2. Jakubsek (szlovák) 50:30

Július 6. és 9. között tárgyalja az IAAF fellebbviteli bizottsága a doppingolással vádolt olimpiai bajnok brit sprinter, Linford Christie ügyét. Ugyanebben az időpontban kerül sor a másik két doppinggyanúba keveredett brit atléta, Doug Walker és Gary Cadogan esetének elbírálására is. A jamaicai Merlene Ottey tárgyalásának időpontját még nem jelölték ki. Mind a négy versenyző esetében nandrolon használata a vád.

A szintén doppingolással (kokain) vádolt világcsúcstartó kubai magasugró, Javier Sotomayor ügyével áprilisban foglalkozik az IAAF.

*

A hét versenyből álló Golden League-sorozat szervezői megállapodtak, hogy idén egymillió dollár helyett 50 kg arany lesz a jackpot. Ennek értéke "csak" 952 ezer márka (125 millió forint). "Ez a szabály csak az olimpia évére érvényes -- mondta Rudi Thiel, a berlini verseny igazgatója. -- A jackpothoz legalább hat győzelem szükséges."

Eddig csak az az atléta részesülhetett a főnyereményből, aki mind a hét versenyen győzött saját számában. Döntöttek arról is, hogy a férfi és női 100 méter, valamint mindkét rúdugrás is állandó Golden League-versenyszám lesz.

A Golden League-sorozat állomásai: június 23., Párizs; június 30., Róma; július 28., Oslo; augusztus 11., Zürich; augusztus 18., Monte-Carlo; augusztus 25., Brüsszel; szeptember 1., Berlin

*

Gabriela Szabo, a román atlétika első számú sztárja is versenybe száll a sydneyi játékok alatt, hogy bekerüljön a Nemzetközi Olimpiai Bizottságba. A sportolói bizottságban Szabón kívül több más híres -- és még aktív -- versenyző is NOB-tagságra pályázik, többek között az ukrán rúdugró Szergej Bubka, az orosz úszó Alekszandr Popov és a cseh gerelyhajító Jan Zelezny.

Nemzeti Sport, 2000. március 21.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000