FONTOS


 

EPO-teszt Sydneyben?

John Coates, az Ausztrál Olimpiai Bizottság elnöke szerint a sydneyi olimpián már alkalmazni fogják a vértesztet a doppinglistán szereplő EPO kimutatására. (Az EPO növeli a vörösvértestek számát, ezzel segíti az oxigénfelvételt.) "Nagy reményeket fűzök hozzá, hogy a vértesztet már az olimpián használhatjuk" -- mondta Coates, arra utalva, hogy a canberrai intézetben régóta folynak kutatások a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az ausztrál kormány támogatásával.

Jacques Rogge, a NOB belga igazgatója, aki az orvosi bizottságnak is tagja, már nem volt olyan optimista, mint Coates. "Valóban jól halad a kutatás, de teljes bizonyossággal nem mondhatom, hogy az olimpián lesz vérteszt" -- nyilatkozott Rogge.

Hozzátette, hogy még meg kell vizsgálni a teszt bevezetésének gazdasági és jogi következményeit is.

Coates és Rogge is megerősítette, hogy az olimpia előtt 200-400 versenyzőt fognak ellenőrizni, a játékok alatt pedig 2000 doppingellenőrzést tartanak.

*

Rio de Janeiro hamarosan négy világbajnokság, a Pánamerikai Játékok és a 2012-es nyári olimpia megrendezésére nyújtja be pályázatát. A Brazil Olimpiai Bizottság (COB) a város vezetőivel programtervet készített, amelynek végső célja a 2012-es nyári olimpiai játékok rendezési jogának elnyerése.

Az "olimpiai projekt" keretében az ötmilliós város hivatalosan is jelentkezett a 2005 és 2007 között megrendezendő cselgáncs-, díjlovagló-, úszó- és atlétikai világbajnokság rendezésére.

"Ezek a sportesemények szerves részét képezik majd az olimpiai kampányunknak -- mondta Carlos Alberto Nuzman, a COB elnöke. -- Úgy kell lebonyolítani őket, hogy a NOB-ban fel se vetődjön másik olimpiai helyszín. A 2007-es Pánamerikai Játékokat szánjuk olimpiai főpróbának."

A sportvezető hozzátette, azért léptek vissza a 2008-as rendezésért folyó versenytől, mert a jelenlegi infrastruktúrával nem lett volna esélyük a többi jelentkezővel szemben.

"Most egészen biztosan alulmaradtunk volna. Minden vébét külön támogat a kormány és a város vezetősége, mindegyik előtt tovább tudjuk fejleszteni az infrastruktúrát -- hangoztatta Nuzman. -- Ez azt jelenti, hogy a negyedik után már olyan feltételeket tudunk kínálni, amelyekkel érdemes pályázni a 2012-es nyári játékokra."

Nemzeti Sport, 2000. február 15.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000