FONTOS


 

Lendületben, mégis késésben a WADA
Újabb front nyílt a doppingellenes harcban

A WADA, a NOB által életre hívott Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség januári alakuló ülését a sportvilág nagy reményekkel és türelmetlenül várta, hiszen az ötkarikás versenyek legfenyegetőbb veszélye elleni keresztes hadjáratban ígért áttörést.

Richard W. Pound, a WADA elnöke, egyben a NOB első alelnöke "történelmi jelentőségűnek" nevezte az eseményt, és hozzátette: "Az együttműködés szándéka rendkívül erőteljesen nyilvánult meg a meghívottak részéről, mindenki meg akarta ragadni ezt az alkalmat arra, hogy jelentős lépést tegyünk a sport tisztaságáért folytatott küzdelemben."

Barry McCaffrey amerikai extábornoknak, a Fehér Ház drogcárjának a véleménye és a hozzáállása merőben eltért Poundétól. Az Egyesült Államok kormányzati képviselője, Clinton elnök kábítószer-ellenes hivatalának főigazgatója a WADA-üléssel egy időben tartott sajtótájékoztatót: "Nem először mondom el, hogy az ügynökségnek teljesen függetlennek kell lennie a NOB-tól! Nyomatékosan fejezem ki ezúttal is azt a reményemet, hogy a WADA-nak ez volt az utolsó ülése a NOB székhelyén, Lausanne-ban. Ahhoz, hogy a program hiteles legyen, a jelenleg tervezettnél sokkal aktívabb szerepet kell adni a kormányzati szerveknek."

Mintha a kanadai Pound túl lelkes, McCaffrey viszont az elvárhatónál kétkedőbb lett volna...

Az utóbbi egyébiránt - bár néha érdesen fogalmaz - nem óhajt gátakat emelni a NOB doppingellenes intézkedései elé. Éppen ellenkezőleg: nem tartja elég drasztikusnak, határozottnak őket, és nem bízik a NOB-ban. Kudarcnak ítéli meg a nemzetközi szervezetnek az utóbbi évtizedekben folytatott doppingellenes harcát, és nincs is egyedül ezzel a véleményével. Elsősorban az angolszász országok kormányzati illetékesei értenek vele egyet, és sokan vannak, akik - ha nem is hangoskodva, de - ugyancsak elégedetlenek a NOB eddigi szerény teljesítményével, közelebbről azzal, amit az Alexandre de Merode herceg irányításával működő orvosi bizottság nyújtott.

*

Tavaly novemberben Sydneyben nagyszabású nemzetközi doppingellenes konferenciát rendeztek, amelyen a résztvevő országok képviselői elkötelezték magukat az intenzívebb küzdelemre. Ennek eredményeként megalakult az úgynevezett Sydneyi Konzultációs Doppingellenes Csoport, amelynek elnöke Ausztrália igazságügyi minisztere, Amanda Vanstone asszony, társelnöke pedig Denis Coderre, Kanada sportminisztere és McCaffrey lett. Ez kétséget kizáróan tekintélyes, befolyásos szerveződésnek tűnik, jellemző, hogy Juan Antonio Samaranch NOB-elnök és François Carrard NOB-igazgató Lausanne-ban még a WADA első, "történelmi" ülését megelőző napon leült tárgyalni a csoport képviselőivel.

Samaranchék elérték, hogy a közös megbeszélés után kiadott kommüniké a WADA keretein belüli együttműködést húzza alá. "A NOB-nak, az olimpiai mozgalom főszereplőinek, a sportolóknak, a kormányzatoknak és szervezeteknek is jelentős a szerepe a doppingellenes harcban, és a WADA látja el közöttük a legfőbb koordinációs feladatokat" - fogalmazott a kommüniké.

*

Lám, véleményeket és deklarációkat ütköztetünk - mert gyakorlati, érdemi tevékenységről nem írhatunk. Pedig a sydneyi olimpia rohamosan közeledik, s bár a WADA létrehozása üdvös, fontos, ugyanakkor már az indulásnál jelentős késésben van, időzavarral küszködik.

A tavaly február 4-én Lausanne-ban megrendezett doppingellenes világkonferencia zárónyilatkozatának negyedik pontja szólt a WADA létrehozásáról. A svájci törvények szerinti alapítás végül november 10-én volt, Samaranch és Carrard írta alá a dokumentumot, amelyen az alábbi alapítók nevei olvashatók: Richard Pound (kanadai) elnök, Alexandre de Merode (belga), Jacques Rogge (belga), Arne Ljungquist (svéd), Arne Verbruggen (holland), Anders Besseberg (norvég), Johann Olav Koss (norvég), Robert Ctvrtlik (amerikai), Peter Tallberg (finn), Suvi Linden (finn), Eleyae Awotura (nigériai).

Érdemes elemezni: az alapítók között öt skandináv és két belga található, ugyanakkor egyetlen ázsiai, dél-amerikai vagy ausztrál sincs, és Afrikából is csupán egy. Az okmány megjegyzi, hogy a választmányba bekerül majd a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége (ACNO), a nyári és téli olimpiai sportágak nemzetközi szervezetei (ASOIF és AIWF), továbbá az Európai Unió és az Európa Tanács képviselője.

Most Lausanne-ban, az alakuló ülésen további tíz személy került be a vezető testületbe, közöttük dr. Aján Tamás, a MOB főtitkára, sportdiplomáciánk egyik legtapasztaltabb egyénisége, doppingspecialista, aki a nyári olimpiai sportágak nemzetközi szervezetének képviselőként lett a szervezet tagja, lévén a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség főtitkára is. A vezetőség végül 22 tagú lett.

Az alakuló ülés napirendi pontjait átfutva az állapítható meg - és ezt dr. Aján Tamás is megerősítette -, hogy számos lényegi kérdés maradt tisztázatlanul. A vezető testület még mindig nem teljes (az alapító okirat 35 főben maximálja), a legkülönfélébb bizottságok - gazdasági, etikai, oktatási, a laboratóriumok akkreditálását végző - és egyéb testületek még nem alakultak meg, s hátravan a végrehajtó bizottságnak, a szűkebb operatív elnökségnek a megválasztása is. Nem beszélve a WADA végleges székhelyének a kijelöléséről, a kutatómunkát, a doppingellenőrzést végző világhálózat kiépítéséről és folyamatos működtetéséről, valamint arról, hogy tulajdonképpen milyen joga és hatásköre van a WADA-nak. Kinek tartozik például elszámolni - főként akkor, ha annyira fontos, hogy független legyen a NOB-tól, amely egyébként 25 millió dollárral támogatja, ebből négymillió az idén elkölthető összeg? Más szóval, ki tartja magára nézve kötelezőnek a WADA megállapításait, ki vállalja a következményeket: szankciókat, eltiltásokat, bírósági és egyéb bonyodalmakat?

*

Az már nyilvánvaló, hogy az olimpián nem vezethető be a vérvizsgálaton alapuló eljárás, amely kimutatja a jelenlegi két legnépszerűbb és leghatékonyabb doppingszer, a HGH (növekedési hormon) és az EPO jelenlétét a sportoló szervezetében. A bejelentés nem tölthette el megnyugvással a fair play szellemének érvényesítéséért küzdő versenyzőket, vezetőket, sportkedvelőket, s egyelőre ne is engedjük szabadjára a fantáziánkat, hogy ez mit jelenthet a 2000-es játékok tisztasága tekintetében... Aggodalmuk jogos, és nem véletlen, hogy a kutatások felgyorsítására jelentős összegeket áldoz az ausztrál, a brit és amerikai kormányzat is.

A magyar sportdiplomata bizakodással vegyes óvatossággal össszegezte a WADA első lépéseit és a kilátásokat:

- A WADA jövőjét döntő módon határozza meg majdani gyakorlati tevékenysége - mondta Aján doktor. - Az, hogy mennyire tud szorosan, őszintén és folyamatosan együttműködni a kormányzati és nem kormányzati sport és egyéb szervezetekkel. Fontos a legalitás is, a WADA sportjogi státusát, működését, jelentéseinek, megállapításainak fenntartás nélküli elfogadását olyan alapokmányban kell deklarálni, amely megingathatatlan garanciákat jelent az ügynökségnek.

A fentiekből világosan kiderül, hogy az első lépéseit kissé nehézkesen megtevő szervezet legközelebbi ülésén, március 22-én ismét hosszúra nyúlik a tennivalókat összegző napirend listája. Ezt megelőzően februárban Sydneyben egész sor olyan értekezletre kerül sor, amely meghatározó lehet a WADA szempontjából: február 10. és 13. között találkozik a NOB koordinációs bizottsága a játékok szervezőbizottságával, 14-15-én az ACNO végrehajtó testülete tanácskozik, majd 16-18-án itt ülésezik a NOB végrehajtó bizottsága.

A doppingkérdés nyilvánvalóan mindegyik ülésen előkerül majd.

Nemzeti Sport, Gallov Rezső 2000. január 30.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000