FONTOS


 

Marion Jones a 2000. év királynője
Szavaztak az amerikaiak a kubaiak és az oroszok


Az Associated Press (AP) amerikai hírügynökség szavazásán Marion Jonest választották az idei év legjobb sportolónőjévé. A sydneyi olimpián három aranyérmet nyerő sprinter szoros "versenyben" győzött. Az újságírók, valamint rádiós és televíziós kommentátorok szavazásán 27-en látták őt a legjobbnak és végül 111 pontot kapott. A napokban minden idők legnagyobb szponzori szerződését megkötő Venus Williams idei teljesítményét 16-an értékelték a legtöbbre. Sydney kétszeres teniszbajnoka, valamint Wimbledon és a U.S. Open győztese végül 104.5 pontot kapott. Kettejük fölényére mi sem jellemzőbb, mint hogy a harmadik helyezett ausztrál golfozónő, Karrie Webb csupán 30 pontot kapott a szavazáson. Marion Jones a 70 éves szavazás történetében a 10. atlétanő, akit a sportújságírók ebben az elismerésben részesítettek.

A férfiaknál Tiger Woods golfjátékos lett az év férfisportolója. A második helyen a Tour de France kerékpáros körverseny győztese, Lance Armb, a harmadikon pedig a St. Louis Rams amerikaifutball-csapatának hátvédje, Kurt Warner végzett.

A szavazás végeredménye. Férfiak: 1. Tiger Woods 160 pont, 2. Lance Armb 72, 3. Kurt Warner 34. Nők: 1. Marion Jones 111, 2. Venus Williams 104.5, 3. Karrie Webb (ausztrál) 30

(A nem jelölt nemzetiségűek amerikaiak.)

*

Irina Privalovát választották az év atlétájává, jelentette be szerdán az Orosz Sportújságírók Szövetségének elnöke, Igor Maszlenyikov. A 31 éves Privalova korábban a sprintszámokban jeleskedett, hiszen több világ- és Európa-bajnoki címmel büszkélkedhet 100 és 200 méteren. A sydneyi olimpián azt a példátlan bravúrt hajtotta végre, hogy élete mindössze nyolcadik 400 méteres gátfutó versenyén győzött, és ezzel pályafutása első olimpiai bajnoki címét szerezte.

*

Tizenegy kitűnőségnek - köztük tíz sydneyi bajnoknak - ítélte a kubai sporthivatal és sportsajtó az év legjobbja címet. A férfiak közül három ökölvívó - Félix Savón (91 kg), Jorge Gutierrez (75 kg) és Mario Kindelan (60 kg) -, az atléta Anier Garcia (110 m gátfutás) és Ivan Pedroso (távolugrás), a birkózó Filiberto Azcuy (kötöttfogás, 69 kg), a tékvandós Angel Matos (80 kg), valamint az olimpiai ezüstérmes baseballcsapat dobója, José Ariel Contreras részesült az elismerésben. A nők legjobbja szintén három olimpiai bajnok; a cselgáncsozó Legna Verdecia (52 kg) és Sibelis Veranes (70 kg), valamint a röplabdacsapat erőssége, Regla Torres lett. Az év legígéretesebb felfedezettjének egy másik ötkarikás aranyérmes ökölvívót, Guillermo Rigondeaux Ortizt (54 kg) választották. Kuba a sydneyi olimpián 11 arannyal, 11 ezüsttel és 7 bronzzal 9. lett az éremtáblázaton.

Nemzeti Sport, 2000.12.28.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000