FONTOS


 

Úszók a csúcson
Az év paralimpikonjai: Pásztory Dóra és Sánta Krisztián

Az október 18. és 30. között rendezett paralimpián szerepelt magyar küldöttség egyik legfiatalabb tagja volt a 16 éves Pásztory Dóra, a pécsi ANK úszója.

A mindig mosolygós kislány Európa-bajnokként érkezett Sydneybe - és ő szerezte a csapat első aranyérmét. A 200 méteres vegyes úszásban a legjobb idővel került a döntőbe - és ott paralimpiai csúccsal lett első.

"Az előfutam során az volt a célom, hogy a legjobb időt ússzam, így a négyes pályára kerüljek. A négyes pályán ugyanis még sohasem kaptam ki. Megszereztem a négyes pályát, és ez megnyugtatott. A paralimpiai csúcsnak külön örülök, mert négy évig ezt nem vehetik el tőlem" - nyilatkozta a győzelem után Anatolij Petrov tanítványa.

Pásztory Dóra nem elégedett meg ennyivel, 100 méter pillangón még begyűjtött egy bronzérmet - és végleg az ország kedvencévé vált.

*

Hat érem, köztük két arany. Ez volt a mérlege a paralimpián Sánta Krisztiánnak, a Fogócska SE úszójának. Nem meglepetés, hogy ezzel az eredménysorral ő lett a magyar küldöttség legeredményesebb tagja.

A 19 éves szőke fiatalember, Mentes Éva tanítványa, aranyesélyesként, világ- és Európa-bajnokként érkezett Sydneybe - és az esélyesség terhét elviselve gyűjtögette az érmeket. És közben sorra javította a világcsúcsokat.

És hogy Sánta Krisztián nemcsak jó úszó, hanem rendkívül szimpatikus ember is, azt a vegyes váltóban elért győzelem után adott nyilatkozata is példázza:

"Száz háton már van egy aranyam, de ennek azért örülök jobban, mert közösen szereztük a fiúkkal" - mondta.

Nemzeti Sport, 2000.12.20.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000