FONTOS


 

Aján Tamás bízik a sikerben
Dopping: A WADA alakuló ülése után

- A 25 tagú testületbe bekerült a kormányok, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a nemzeti olimpiai bizottságok, a nemzetközi sportszövetségek, a sportolók, sőt, az Európai Unió és néhány más nemzetközi szervezet képviselője is - kezdte a magyar sportvezető.

- Ön nyilván a Nemzetközi Súlyemelő-szövetséget képviseli.

- Pontosabban a nemzetközi sportszövetségeket. Két kolléga, a Nemzetközi Úszószövetség, illetve a Nemzetközi Vitorlás-szövetség elnöke, Musztafa Larfaui, és Paul Henderson társaságában. A vezető testület tagjait tehát nagyon gondosan, széles körből válogatták össze. Jellemző, hogy a Fehér Ház kábítószerellenes hivatalának igazgatója, Barry McCaffrey is helyet kapott benne, azaz az "ellenzék" is jelen van. Így a testület hiteles, a döntéseit elfogadja a sportközvélemény.

- A magyar nyelvben az ügynökség a sporttól kicsit idegen elnevezés...

- Valóban az. Az üzleti élethez kapcsolódik, nem is mindig pozitív kicsengéssel. Az angolszász nyelvterületen azonban elfogadott, és ez lényegében szó szerinti fordítás.

- Mit végeztek az első munkaértekezleten?

- Megállapodtunk abban, hogy évente négy értekezletet tartunk. Harri Syvasalmit megválasztottuk főtitkárnak, ő korábban a finn egészségügyi minisztérium igazgatója volt. Tárgyaltunk az állandó székhelyről is, nyolc város szívesen fogadná az ügynökséget. Közülük az jöhet szóba, amelynek a NOB által akkreditált laboratóriuma van, az országa rendelkezik kidolgozott doppingellenes programmal, és van nemzetközi repülőtér a közelében. A tervek szerint a következő, március 22-i ülésünket már ott tartjuk meg.

- Milyen napirenddel?

- A szervezeti felépítést, a működési szabályzatot és a költségvetést kell jóváhagynunk, és szeretnénk tisztázni, hogy miként vehet részt ügynökségünk az olimpia idején tartandó doppingellenőrzésben.

- Mire számíthatnak a sportolók?

- Arra mindenképpen, hogy Ausztráliában a megérkezéstől kezdve nagyon szigorú ellenőrző vizsgálaton esnek át. Ugyanakkor a növekedési hormon és az EPO ellenőrzésére, sajnos, még nem kerülhet sor. Ezeknek az alkalmazását az orvostudomány jelenleg nem tudja megnyugtatóan, egyértelműen kimutatni. Mindenesetre figyelembe kell vennünk Olaf Koss követelését. Az orvosi diplomával rendelkező olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó, aki decemberben a NOB tagja lett, elmondta, hogy a sportolók joggal várják el, hogy tájékoztatást kapjanak arról, hol, hogyan és milyen eszközökkel végzik el az ellenőrző vizsgálatokat.

- Mit várhat a sportvilág az új ügynökségtől?

- A várakozás rendkívüli, mi valamennyien érezzük a felelősséget. Csodák azonban nincsenek. A sportéletet sajnos változatlanul mérgező dopping alkalmazását képtelenség egyik napról a másikra megszüntetni. A fokozatos visszaszorítása azonban mindenképpen reális, elérhető célnak tűnik.

- Bízik benne?

- Ha sikerül megfelelő együttműködést kialakítani az ellenőrzés és a szankciók egységesítésében, akkor feltétlenül. Ehhez mindenképpen javítani kell a felvilágosító, nevelőmunkát. Első lépésként a verseny kívüli, váratlan ellenőrzéseket kell kiszélesíteni, és valamennyi sportágban következetesen végrehajtani. Ez a jelenlegi doppingellenes harc egyik kulcskérdése.

Nemzeti Sport, Vad Dezső 2000. január 15.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000