FONTOS


 

Hazaérkezett a magyar küldöttség
Huszonhárom érem Sydneyből


Szerdán megérkezett Sydneyből a paralimpiáról a magyar csapat. A küldöttséget az Olimpiai Csarnokban Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter fogadta. Az érmeseket egyenként szólították színpadra, akik a közönséggel együtt elénekelték a Himnuszt.

A Magyar Mozgáskorlátozottak Sportszövetségének vezetői a küldöttség valamennyi tagjának átadták a napilapok paralimpiáról szóló cikkeiből készített gyűjteményt.

A magyarok Sydneyben 4 arany-, 5 ezüst- és 14 bronzérmet szereztek. A sportolók és vezetők jutalmazására november 16-án a Parlamentben kerül sor.

A Színes Sport, 2000.11.02.

Kitüntetések a Parlamentben
Sydney hőseit köszöntötték

Egy hónapja még Sydneyben, a 11. paralimpián versenyeztek azok a sportolók, akiket edzőikkel és szakvezetőikkel együtt csütörtök délután a Parlament kupolatermében állami ünnepség keretében köszöntött Mádl Ferenc köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János, az Országgy?lés elnöke.

A magyar himnusz elhangzása után Mádl Ferenc üdvözölte a megjelenteket, majd méltatta a Sydneyben 4 arany-, 5 ezüst- és 14 bronzérmet nyert küldöttség teljesítményét.

A beszédet követően kitüntetések átadására került sor.

A magyar köztársaság elnöke - a miniszterelnök előterjesztésére - a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (polgári tagozata) kitüntetést adományozta Vereczkei Zsolt úszónak, Sánta Krisztián úszónak, Mentes Éva edzőnek, Paksi László edzőnek.

A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést adományozta Majer Gábor úszónak, Pálfi Judit vívónak, Pásztory Dóra úszónak, Rácz János úszónak, Szedő Tibor úszónak, Alföldy Lászlónak, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökének, Anatolij Petrov edzőnek, Wernerné Szabó Andrea edzőnek.

Az ifjúsági és sportminiszter előterjesztésére a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt (polgári tagozata) kitüntetést adományozta Becsey János úszónak. Becsey Péter edzőnek, Felletár György edzőnek.

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt (polgári tagozata) kitüntetést adományozta Kovács Ervin úszónak, Krajnyák Zsuzsa vívónak, Orsós Mária atlétának, Ponyori Sándor atlétának, Vincze Gábor cselgáncsozónak, Beliczay Sándor edzőnek, Fóris Erika edzőnek, Hoffer Józsefnek, a tatabányai Bárdos László Gimnázium testnevelő tanárának, Keser? József vezetőedzőnek, Rákhely Bélának, a Bárczi Gusztáv Általános Iskola Speciális Szakközépiskola és Diákotthon gyógypedagógusának, Tari Imrének, a Testnevelési Általános Sportiskola edzőjének.

A parlamenti ünnepséget követően este a Thermal Hotel Helia báltermében gálaesten idézték fel a sydneyi napokat a magyar küldöttség tagjai.

(füredi), Nemzeti Sport 2000.11.17.

A paralimpia magyar hősei a Parlamentben
"Az egész nemzetnek példát mutattak"


Mádl Ferenc köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János, az Országgyűlés elnöke társaságában fogadta a Parlamentben a sydneyi paralimpia legjobbjait és magas állami kitüntetéseket adományozott a kiemelkedő eredményeket (négy arany-, öt ezüst-, tizennégy bronzérem) elért versenyzőknek, valamint edzőiknek és sportvezetőknek.

Köszöntőjében Mádl Ferenc többek között elmondta: "Büszkék vagyunk a magyar paralimpikonokra, akik az egész nemzetnek példát mutattak küzdeni akarásból. E tulajdonsággal minden sorscsapás leküzdhető".


Orbán Viktor miniszterelnök az egyik kitüntetettel, Vereczkei Zsolt úszóval beszélget

A köztársasági elnök a miniszterelnök előterjesztésére a következő kitüntetéseket adományozta a sydneyi paralimpián kiemelkedő eredményeket elért sportolóknak és edzőiknek, vezetőiknek: A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét (polgári tagozat): Vereczkei Zsolt és Sánta Krisztián úszó, Mentes Éva és Paksi László edző kapta. A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét (polgári tagozat): Pásztory Dóra, Majer Gábor, Rácz János és Szedő Tibor úszó, Pálfi Judit párbajtőrvívó, Alföldy László, a Paralimpiai Bizottság elnöke Dr. Anatolij Petrov és Wernerné Szabó Andrea edző vehette át. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet (polgári tagozat): Becsey János úszó, Becsey Péter és Felletár György edző kapta. A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben (polgári tagozat) részesült: Kovács Ervin úszó, Krajnyák Zsuzsa párbajtőrvívó, Orsós Mária és Ponyori Sándor atléta, Vincze Gábor cselgáncsozó, Beliczay Sándor, Fóris Erika, Keserű József és Tari Imre edző, Hoffer József testnevelő tanár, Rákhely Béla gyógypedagógus.

Orbán Viktor miniszterelnök a paralimpia magyar hőseinek tiszteletére adott parlamenti fogadáson a pohárköszöntőjében hangsúlyozta: "Minden magyar sportolót - legyen az ép, avagy fogyatékos - egyenlőnek tekintek. A magyarok 12 aranyat hoztak haza Sydneyből."

A Színes Sport, 2000.11.17.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000