FONTOS


 

Hullik a tisztátalan
DOPPING - Samaranch szerint érdemes harcolni

Ha ez így megy tovább nem lesz zsúfoltáság az olimpiai faluban. Nincs olyan nap, hogy ne érkezne hír újabb doppingesetről, egyre több sportoló pedig félve a "vérvételtől" sérülésre hivatkozva lemondja az olimpiai szereplést.

A kínai sportvezetés, tartva az újabb doppingbotránytól jobbnak látta már otthon tisztázni a helyzetet. A végeredmény megdöbbentő: doppingolás miatt 27 sportoló kimarad a 310 fős olimpiai csapatból. A visszalépés az evezősöket, atlétákat és úszókat érinti.

A felkészülési időszakban elvégzett vérdoppingvizsgálatok során hét evezős szervezetében a megengedettnél magasabb haematokritszintet (vörösvértestek aránya a vérben) állapítottak meg, ami azt bizonyította, hogy a sportolók a tiltott szernek számító EPO-t használtak. Az atlétáknál és úszóknál csak feltételezték a doppingolást, a versenyzők egy csoportját - nevüket nem hozták nyilvánosságra - "biztonsági okokból" léptették vissza.

Szerdán a Kínai Kajak-kenu Szövetség jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy versenyzőjük Meng Kuan-liang doppingolás miatt C1 500 és 1000 m-en nem indulhat az olimpián

"Örülök a kínai sportvezetés döntésének, ez is azt bizonyítja, hogy érdemes a dopping ellen harcolni - mondta Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke. - Komoly esélyünk van arra, hogy tiszta olimpiát rendezzünk Sydneyben, a doppingolók, már a versenyek előtt visszalépnek."

Nem vehet részt a nyári olimpián két tajvani súlyemelőnő, akiket az idén doppingvétségen értek. A tavalyi, athéni világbajnokságon aranyérmes Csen Csui-lian (63 kg) márciusban, Vu Mej-ji júliusban bukott meg a doppingellenőrzésen. Mindketten kétéves eltiltást kaptak a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségtől (IWF), de fellebbeztek a Fizikai Sportok Nemzetközi Tanácsánál. A testület most tárgyalta az ügyet és jóváhagyta az IWF korábbi döntését, így egyik súlyemelő sem indulhat Sydneyben.

A kanadai olimpiai csapatból azonnali hatállyal kizárták a kalapácsvető Robin Lyonst, mert egy korábbi doppingteszt anabolikus szteroidot mutatott ki a szervezetében. A sportolót még az augusztusi válogatón ellenőrizték, s a viszgálatok szerint a nandrolon egyik metabolitjával próbálta serkenteni a teljesítményét. Lyons természetesen tagad és fellebbezni kíván a döntést ellen: "Áldozat vagyok, nem bűnös. Megfosztanak az álmaimtól egy olyan dolog miatt, amit soha nem követtem el. Én nem Ben Johnson vagyok, soha nem éltem tiltott szerekkel, csakis csalás áldozata lehetek."


Csodaszerek

A kínai olimpikonok felkészülését több ezer éves receptek alapján készült szerek segítik, melyek állati eredetű összetevőket, valamint gyökereket és gombákat is tartalmaznak. A távolkeleti sportolók hite szerint a szarvasagancsból, tengeri csikóból vagy teknősvérből nyert készítmények teljesítményfokozó hatással bírnak. Egyelőre bizonytalan, hogy a kínaiak otthonról hozott kivonatai és őrleményei először az ausztráliai vámon, majd az olimpiai doppingteszteken átmennek-e".

Színes Sport 2000.09.07.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000