FONTOS


 








Fiatalokat buzdított ivásra a szkeletonbajnok

Marketingszakemberek úgy saccolták, hogy Jimmy Shea, a Salt lake City-i téli olimpia szkeletonbajnoka az elkövetkező egy évben minimum félmillió dollárt kereshet különféle reklámszerződésekkel, fizetett élménybeszámolókkal. Pénteken azonban - könnyen lehet - füstbe mentek ezek a tervek. Aki miatt a marketingkampány zátonyra futhat, az maga Jimmy Shea. Tudniillik az alma materében, a Connecticut állambeli West Hartford egyik gimnáziumában, a Conard High-ban pénteken tartott közönségtalálkozón azt mondta a mai középiskolásoknak: ne éljenek szent életet, nyugodtan piáljanak, mert ő is megitta a magáét a nyolcvanas évek második felében, amikor oda járt.

"Nem azt mondom, hogy ne igyatok, én is ittam éppen eleget ennyi idős koromban! Én csak azt mondom, ne haljatok meg, ne legyetek nyomorékok, ne veszítsétek el a karotokat, ne törjétek össze az arcotokat" - intézte szózatát a mai fiatalokhoz a világ egyetlen három generációs téli olimpikon családjának legifjabb tagja. (A nagypapa, Jack az 1932-es Lake Placid-u játékokon nyert két aranyat gyorskorcsolyázásban, a papa, Jim pedig az 1964-es innsbrucki olimpián képviselte hazáját északi sízésben.)

Jimmy kijelentése különösen annak fényében visszatetsző, hogy a nagypapa január 22-én olyan autóbalesetben vesztette életét - s ezért nem láthatta unokája olimpiai bajnoki győzelmét -, amelyet egy ittas gépkocsivezető okozott.

Shea egyébként - a jelek szerint - felnőtt fejjel sem veti meg a szeszt. 1997 novemberében Park City-ben - pontosan ott, ahol az olimpiai szkeleton versenyeket rendezték - rajtakapták ittas vezetésen, melynek következtében 1290 dollár bírságot kellett fizetnie, továbbá 24 órányi közösségi munkára is kötelezték.

Meglehet, Shea iskolai kijelentésében az is közrejátszott, hogy egy héttel korábban az Anheuser-Busch, az egyik legnagyobb amerikai sörgyár nagykereskedőinek konferenciáján tartott promóciós beszédet New Orleans-ben.

Ch. Gáll András, SZTÁR Sport 2002.03.09.

ATHÉN.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Salt Lake City 2002