FONTOS


 








Szigorúan ellenőrzött levelek a téli olimpián

Mitt Romney, a Salt Lake City-i téli olimpia (február 8-24.) szervező bizottságának elnöke bejelentette, hogy a játékok alatt a biológiai támadások elleni védekezés jegyében valamennyi levelet szigorúan ellenőriznek mielőtt továbbítanák a címzetthez.

"A játékok alatt 2600 sportoló lakik majd az olimpiai faluban, s várhatóan rengeteg postai küldeményt kapnak" - mondta a SLOC elnöke.

"Miután nem szeretnénk a versenyzőket valamilyen megszorító rendelkezéssel elzárni a külvilágtól, a biztonsági szakértőink több óvintézkedést is hoztak. A részletekről azonban nem árulhatok el többet.

A NOB koordinációs bizottsága ezen a héten Salt Lake Cityben ülésezik és a SLOC vezetőivel a játékokig hátralévő időszak feladatait pontosítja.

"Az olimpia a világ országainak egységét fogja demonstrálni. A halasztás továbbra sem téma közöttünk, az iszlám államok is a versenyek megrendezése mellett foglaltak állást" - hangsúlyozta Francois Carrard, a NOB főigazgatója.

[origo], 2001.10.30.

Biztonsági teszt Salt Lake Cityben

Az Egyesült Államok titkosszolgálata és a Salt Lake City-i téli olimpia biztonságáért felelős szervek kétnapos teszt során "élesben" is próbára tették tudásukat és bizonyították felkészüléseket. Mindez a nyilvánosság és a sajtó teljes kizárásával történt.

Több mint 400 fős biztonsági személyzet, több tucat CIA-, valamint FBI-ügynök közreműködésével csütörtökön és pénteken kétnapos tesztet végzett a Salt Lake City-i szervezőbizottság a jövő évi téli olimpia több helyszínén. Az élethű gyakorlatok során több szituációt is "eljátszottak", többek között a légi közlekedés szüneteltetése idején felmerülő légitámadások és tűzvédelmi gyakorlatok is szerepeltek a repertoárban. Helyszínként tesztelték az alpesi síszámoknak helyet adó Snowbasint, illetve a gyorskorcsolya-versenyek otthonát, a Utah Olympic Ovalt is.

Mark Camillo, a titkosszolgálatok olimpiai biztosa csupán annyit árult el a nyilvánosságnak, hogy "a kétnapos edzés kimagasló sikerrel zárult".

Pincési László, SZTÁR Sport 2001.10.27.

Terrorelhárító gyakorlatok Salt Lake Cityben

A Salt Lake City-i téli olimpia lesz a legnagyobb sportesemény az Egyesült Államokban a szeptember 11-ei terrortámadás óta. A szervezők háromszorosára növelték a biztonsági kiadásokat, az USA titkosszolgálata kétnapos gyakorlaton tesztelte, mennyire képesek elhárítani az esetleges támadásokat. A magyar csapat egy része nem az olimpiai faluban lakik majd, de az ő biztonságukat is garantálják.

A korábbi rutingyakorlatoktól eltérően megpróbáltak éles helyzeteket modellezni a titkosszolgálati ügynökök, volt bombatámadás, tűzvész, gyanús csomagok megsemmisítése, VIP-személyek kimenekítése veszélyes helyzetekből, hamis igazolványok kiszűrése.

Az illetékesek aztán, ahogy kell, elégedettek voltak, megállapították, hogy február 8-ától 14-éig Salt Lake City lesz a világ legbiztonságosabb városa, de nyilvánvaló, hogy mindenre nem lehet felkészülni. Ahogy David Tubbs, az olimpiai közbiztonsági szervezet vezetője mondta, amit elképzelni sem tudnak, az ellen nehéz tervet készíteni.

Példa erre a World Trade Center lerombolása. Ki gondolta volna szeptember 11-e előtt, hogy lehet olyan őrült, aki eltérített utasszállító repülőt vezet százemeletes épületeknek?

Egyes szakértők egyébként abban bíznak, hogy a téli olimpia talán nem tartozik a terroristák legfontosabb célpontjai közé, mert bár az Egyesült Államokban rendezik, nem számít amerikai szimbólumnak, sőt az olimpiai mozgalomban az iszlám országok is részt vesznek. Igaz, a téli játékokon már kevésbé. És nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Salt Lake City nem a legmegfelelőbb helyszín egy terrorista támadásra, hiszen az ország belsejében van - az odautazás alatt is le lehet bukni -, valamint a város és környéke viszonylag ritkán lakott, nehezebb elbújni, mint mondjuk New Yorkban.

Az olimpiai szervezőbizottság áprilisban még csak 83 millió dollárt tervezett biztonsági kiadásokra az 1,3 milliárdos költségvetésből, szeptember 11-e után felborultak a tervek, most már 240 millió dollárnál tart az összeg. Naponta hetvenezer nézőre számítanak, s öt-hétezer szövetségi és állami ügynök védi majd a rendet, plusz ezernyi katona, mert a hadsereg is szerepet kap, hiszen még Salt Lake City légterét is lezárják a téli olimpia idejére.

A részvevőktől, így a magyaroktól is csak türelmet és megértést kérnek az olimpia rendezői - mondta Molnár Zoltán MOB-igazgató, aki a magyar csapat vezetője lesz Salt Lake Cityben. A napokban a téli sportágak hazai szövetségi vezetőinek tartott értekezleten megerősítették, hogy a magyarok elutaznak az olimpiára, és ismereteik szerint nem lesznek veszélyben. A MOB-igazgató hangsúlyozta, hogy naprakész információik vannak, köszönhetően a szervezők tájékoztatásának, valamint Eugene Félegyházy-Megyesynek, a Denverben élő tiszteletbeli konzulnak, a magyarok olimpiai attaséjának.

Magyarországot mintegy húsz sportoló képviseli - a létszám a kvalifikációs versenyek eredményétől is függ -, és a küldöttség mintegy harminctagú lesz. Bár éremesélyes versenyzőink nincsenek, a MOB szeretne optimális körülményeket teremteni a részvevők számára. Ezért néhány síző és biatlonista nem az olimpiai faluban, hanem a versenyszínhely közelében, Soldier Hollow-ban lakik, hogy napi háromórás utazást spórolhasson meg. Volt olyan ország - tette hozzá Molnár -, amelyik a szeptember 11-ei terrortámadás után inkább a falu biztonságát választotta, később azonban a szervezők ezeknek az úgynevezett külső szálláshelyeknek a biztonságát írásban ugyancsak garantálták. Az amerikaiak kérték a nemzeti olimpiai bizottságokat, hogy nyugtassák meg a részvevőket, mert ígérik, hogy biztonságos versenyeket fognak rendezni. Viszont a sportolók - akik helyenként megkülönböztetett bánásmódhoz szoktak - értsék meg a szigorúbb biztonsági intézkedések szükségességét, vegyék tudomásul a szokásosnál gyakoribb ellenőrzéseket, a hosszabb várakozást.

Kósa Tamás, Lépesfalvi Zoltán, Magyar Hírlap 2001.10.27.

Minden eddiginél több pénz a "téli" biztonságra
Szigorúan ellenőrzött játékok


Az Egyesült Államokat ért szeptemberi terrortámadás, valamint az Afganisztánt ért válaszcsapások nyomán kialakult új világpolitikai helyzet erősen befolyásolja a nemzetközi sportéletet is. A február 8-án kezdődő és 24-én véget érő téli olimpia kapcsán például tegnap napvilágot látott: Salt Lake Cityben minden eddiginél nagyobb összeget, a teljes költségvetés egyötödét költik majd biztonsági intézkedésekre. A vetélkedő 1,3 milliárd dolláros költségvetésében eredetileg 200 millió szerepelt a "biztonsági" rovatban; a washingtoni és New York-i merényletek után az összeget 40 millióval toldotta meg az amerikai kormány.

Mindeközben több száz szakember vett részt azon a kétnapos biztonsági gyakorlaton, amelyet a rendező városban tartottak. "Rendkívül sikeres volt a próba" - értékelt Mark Camillo, az Egyesült Államok titkosszolgálatának olimpiai koordinátora. - Tűzoltás, orvosi segítségnyújtás, tüntetések elleni fellépés, veszélyes csomagok felkutatása és megsemmisítése adta a tesztelés alapját." A tréning két fő helyszíne az Olympic Oval gyorskorcsolyacsarnok és az alpesi síversenyek területe volt. A játékokon egyébként - az eddigiektől eltérően - nem önkéntesek látják majd el a kontrollfeladatokat: 950, fémkeresővel felszerelt katonát bíznak meg a nézők ellenőrzésével.

Az esemény különleges lesz annyiban is, hogy valamennyi sportágban végeznek majd EPO-tesztet. "Ez csak az első lépés. A későbbiekben az összes sportolót szeretnénk alávetni a vizsgálatnak" - nyilatkozta Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke. Noha a cél nyilvánvaló, Salt Lake Cityben bizonyosan nem lesz mód a százszázalékos kontrollra: a szervezőbizottság bejelentése szerint nincs lehetőség az összes részvevő rajt előtti vérdoppingvizsgálatára. Az utóbbi években egyre inkább elterjedt EPO (eritropoietin) a haematokritszint (vörösvértestek aránya) növelésével javítja a vér oxigénfelvevő képességét.

Népszabadság 2001.10.28.

ATHÉN.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Salt Lake City 2002