FONTOS


 








Tohtahunov-ügy: Perel az orosz műkorcsolyázó páros

A Jelena Berezsnaja, Anton Sziharulidze olimpiai bajnok orosz műkorcsolyázó páros úgy döntött, hogy pert indít az Egyesült Államok televíziós társaságai ellen a Tohtahunov-ügyben. A versenyzőket mélyen felháborították azok a híradások, amelyekben az ötkarikás mozgalomba befurakodott orosz maffiáról beszélve egyidejűleg a képernyőn róluk készült fényképeket, felvételeket mutattak.

A sportolók szerint kárt okozott nekik az amerikai média

Sziharulidze kijelentette, hogy politikai provokációnak tartják a történteket, ráadásul soha nem látták és soha nem beszéltek Alizman Tohtahunovval. "A botrány kétségtelenül előnyös a tévétársaságoknak, mivel felfokozott érdeklődést váltanak ki, és ennek megfelelően növelhetik a bevételeiket. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ez a sportolóknak hatalmas erkölcsi kárt okoz" - tette hozzá.

Tamara Moszkvina, a páros edzője szintén megerősítette, hogy nem ismeri a pontozók megvesztegetésével gyanúsított bűnözőt. Felháborítónak tartja, hogy tanítványai nevét újabb, minden határt meghaladó botrányba keverték bele. Hangsúlyozta, hogy Jelena és Anton a kemény munkának köszönhetően szerzett aranyérmet a 2002-es Salt Lake City-i olimpián, de ennek ellenére még mindig magyarázkodniuk kell.

Az ezüstérmes orosz jégtáncpáros férfi tagja, Ilja Averbuh kijelentette, hogy számára érthetetlen ez a botrány. Megítélése szerint a Marina Anissina, Gwendal Peizerat francia páros kitűnően szerepelt, megérdemelten lett aranyérmes, és semmi szüksége nem volt arra, hogy kétes hátterű emberekkel összeesküvést szőjön.

Az Orosz Olimpiai Bizottság még pénteken rendkívüli ülést tart, hogy a meghívott szakértők segítségével kidolgozza hivatalos reagálását. Gennagyij Svec szóvivő közölte, hogy a testület támogatja az érintett sportolók esetleges jogi lépéseit.

Időközben egyre több információt közölnek a szerdán Olaszországban letartóztatott Alimzan Tohtahunovról. Azt lehet róla tudni, hogy orosz állampolgár, 1949. január 1-jén született Taskentben. A művész és sportolói körökben jól ismert dúsgazdag férfi évek óta Párizsban élt, és bőkezűen támogatta kedvenceit. A barátai közé tartozik - többek között - Alla Pugacsova, Oleg Blohin, Vjacseszlav Koloszkov, valamint sok sztárteniszező. Az orosz hatóságok képviselői - köztük Vlagyimir Rusajlo volt belügyminiszter - is meglehetősen túlzottnak ítélték azokat az amerikai állításokat, miszerint Tohtahunov a szervezett bűnözés egyik vezéralakja. Azt elismerték, hogy a férfinak vannak kétes ügyletei, de semmiképpen sem tekinthető "nagyhalnak".

A bűnözőt fiatal korában kétszer ítélték egy-egy éves szabadságvesztésre a Szovjetunióban, egyszer irathamisításért, egyszer munkakerülésért.

Kafelnyikov barátja Tohtahunovnak

Jevgenyij Kafelnyikov, az oroszok klasszis teniszezője jó barátjának tartja a szerdán letartóztatott Alizman Tohtahunovot. "Szerintem félreértésről van szó. Alizmannak nem lehet köze az alvilághoz" - jegyezte meg Kafelnyikov, aki a torontói tornán a nyolcaddöntőben kapott ki az argentin Canastól.

Tohtahunov egyébként gyakran találkozott más teniszezőkkel is, például Marat Szafinnal és az ukrán Andrej Medvegyevvel.

Amerikaiak a NOB mellett

Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága kiáll a NOB és a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség mellett a Salt Lake City-i ötkarikás játékok műkorcsolya versenyeit beárnyékoló botránysorozatban. A támogatásról biztosító levelet Marty Mankamyer, az USOC ügyvezető elnöke és Lloyd Ward főigazgató küldte el Jacques Rogge NOB-elnöknek, valamint az ISU-nak.

"Az olimpiai mozgalomnak és a sportágnak semmi köze ehhez a szégyenteljes eseményhez. Az USOC felajánlja segítségét a NOB-nak és az ISU-nak, hogy minél előbb lezárulhasson az ügy" - állt a levélben.

Az olasz rendőrség szerdán fogta el a több éve körözött Alizman Tohtahunov orosz alvilági bandavezért, akit többek között azzal gyanúsítanak, hogy megpróbálta manipulálni az olimpia jégtánc és páros műkorcsolya versenyének végeredményét.

Az oroszok megvédik sportolóikat

Az Orosz Olimpiai Bizottság megvédi a sportolók érdekeit és nyugalmát. A testület nem hagyja válasz nélkül a Jelena Berezsnaja és Anton Sziharulidze olimpiai aranyérmes műkorcsolyázó páros nevének nyilvános és állhatatos emlegetését olyan összefüggésben, amely nyilvánvalóan rontja hírnevüket és sérti emberi méltóságukat. Többek között ezt tartalmazza az a nyilatkozat, amelyet a bizottság pénteki rendkívüli ülése után hoztak nyilvánosságra.

A Leonyid Tyagacsev elnök által aláírt közleményben a testület hangsúlyozta, hogy az orosz sporttársadalomban komoly nyugtalanságot és értetlenséget váltottak ki az Alimzan Tohtahunov letartóztatásáról szóló külföldi hírekben megfogalmazott vádak. Berezsnaja és Sziharulidze szakmai tudásának és felkészültségének magas szintje kétségbevonhatatlan. A páros becsületes küzdelemben győzedelmeskedett a Salt Lake City-i téli olimpián, és ezt kizárólag személyes érdemének, tehetségének, munkaszeretetének, valamint az edzők és szakértők professzionalizmusának köszönhető - olvasható az állásfoglalásban.

"Az Orosz Olimpiai Bizottság minden rendelkezésére álló eszközzel megvédte és meg fogja védeni sportolóit az igazságtalan támadásoktól, az alaptalan vádaskodásoktól, valamint a provokatív pletykáktól és feltételezésektől.

Rogge a végeredmény módosításáról

Jacques Rogge NOB-elnök szerint ha bebizonyosodik, hogy Alizman Tohtahunov orosz alvilági bandavezér manipulálta a versenyt, akkor új érmeseket kell hirdetni. "Amennyiben a küzdelmek nem a jégen dőltek el, akkor módosítani kell a végeredményt. Természetesen bízom benne, hogy nem történt csalás, de ennek eldöntése a bíróságok feladata" - mondta a manchesteri Nemzetközösségi Játékokon tartózkodó Rogge.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint az ismert gengszter arra vállalkozott, hogy eléri: az idei ötkarikás játékokon a jégtáncot a franciák, a párosok versenyét pedig az oroszok nyerjék. Az tény, hogy a valóságban ez a végeredmény született (a párosoknál holtverseny volt az élen), de az még tisztázásra vár, hogy ebben szerepe volt-e Tohtahunovnak.

A jégtáncosok számát a francia Marina Anissina és Gwendal Peizerat kettős nyerte az orosz Irina Lobacseva, Ilja Averbuh és az olasz Barbara Fusar-Poli, Maurizio Margaglio duó előtt. A párosok között először az orosz Anton Sziharulidze, Jelena Berezsnaja kettőst hirdették ki győztesnek, de bírói csalás miatt végül a kanadai Jamie Sale és David Pelletier is aranyérmet vehetett át.

A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség később hároméves eltiltással sújtotta Marie-Reine Le Gougne-t és a francia szövetség elnökét, Didier Gailhauget-t, mert a pontozónő részrehajló volt.

[origo] 2002.08.02.

ATHÉN.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Salt Lake City 2002