FONTOS


 








Salt Lake City: távol az internettől

Az olimpia online közvetítését immáron kevésbé gátolják technikai akadályok, mint inkább a Nemzetközi Olimpiai Bizottság televízió-társaságokkal kötött szerződései.

A Salt Lake Cityben megrendezett téli olimpia közvetítése ugyanúgy hiányzik a világhálóról, mint másfél évvel ezelőtt a sydneyi játékok eseményei. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a sydneyi olimpiai előtt kifejtett nyilatkozata szerint a szervezet nem adott lehetőséget az események online közvetítésére, indoklásképpen említve, hogy a hagyományos média egyes országokból való képviselőivel kötött szerződések hatálya nem érvényesül az abszolút nemzetközi "cybertérben". A netes megjelenés tiltása 2000-ben - csak úgy, mint az idei évben - a televízió-társaságokkal kötött sokmillió dollár értékű közvetítési szerződések védelmére szolgált.

Változás csak a távoli jövőben

A korlátozás fennmaradása ellenére a NOB hozzáállásának változását jól jelzi a szervezet azon döntése, mellyel a Salt Lake City-i játékok online sugárzási jogát egy svájci társaság, a Television Suisse Romande számára bocsátotta. A kevesek számára elérhető közvetítés célja a netes közvetítés (streaming) általános tesztelése, illetve annak vizsgálata, hogy az online anyagok hozzáférési jogai földrajzilag milyen módon korlátozhatók.

A nyitás mellett azonban a szervezet továbbra is minden eszközzel igyekszik megvédeni a közvetítéseket a számítógép előtt üldögélő nem fizető nézőktől. A NOB megállapodott a NetResult nevű céggel, mely Copyright Control szolgáltatása a szerzői joggal védett anyagok illetéktelen netes forgalmazásának felderítését ígéri. Az olimpiai bizottság emellett fenntart egy adatbázist a korábbi jogsértő site-okról. David Aikman, a NOB copyright-részlegének munkatársa elmondta, hogy a NOB tulajdonában álló anyagok (kép- és hangfelvételek, logók, képek) illetéktelenül legtöbbször nem kereskedelmi vállalkozások honlapjain, hanem magánszemélyek oldalain tűnnek fel.

Az olimpiai játékok online közvetítésének legnagyobb akadálya a korábban kötött hosszútávú szerződések megléte, ezek a megállapodások a 2008-as, Kinában megrendezésre kerülő nyári játékokig szólnak. A netes streaming több technikai, illetve anyagi akadályba is ütközik, melyek között a szélessávú internet-hozzáférés viszonylag alacsony elterjedtsége csak az egyik. Lényeges, hogy a közvetítésre vállalkozóknak költséges infrastruktúrát kell kiépíteniük a sugárzás megvalósítására, ezen kívül a NOB szerint tisztázni kell a lehetséges online bevételi források nagyságrendjét is. David Aikman elmondta, hogy a világháló jelenlegi állapota szerint a média képviselői közül senki sincs olyan helyzetben, hogy a NOB-bal kötött copyright-szerződések összegét internetes bevételekből finanszírozni tudja.

Olimpia a neten

Bár olimpiai játékok élő adása tehát egyelőre - és a közeljövőben - nem hozzáférhető a világhálón, számos olyan domain él, ahol nagy mennyiségű információ szerezhető be az olimpiai mozgalom történetétől kezdve a Salt Lake Cityben induló sportolókra vonatkozó adatokig. A hagyományos és az online médiumok többsége a téli olimpiát megelőző időszakban elindította a 2002-es játékoknak dedikált site-ját, melyek a ráfordított anyagiak és energia függvényében különböző színvonalat képviselnek. A Salt Lake City-i játékok mindkét hivatalos honlapjának gazdája az NBC amerikai televíziós társaság és a Microsoft tulajdonában álló MSNBC. A két évvel ezelőtti dotkom-őrület visszaesését jól jelzi, hogy míg a Sydney-i olimpia hivatalos oldalán 300 ember dolgozott, az idei évben a két site-on "mindössze" hetven.


Hivatalos honlapok
Olympics.com
NBC Olympics

Egyéb honlapok:
[origo] olimpia
Index - Téli Olimpia 2002
Téli Olimpia - Magyar Televízió
BBC Winter Olympics
RTL World - Olympia 2002

[origo] 2002.02.11.

ATHÉN.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Salt Lake City 2002