FONTOS


 








Szigorú intézkedések a téli olimpiára

Mozgalmas napokat tudhat maga mögött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, amely lausanne-i rendkívüli ülésén szigorú biztonsági intézkedéseket fogadott el a jövő évi téli olimpiai kapcsán. Közben a Deseret News címu lap arról számolt be, hogy esetleges háború esetén az amerikai olimpiai csapat 18 tagja - katonacsapat tagjaként - nem vehetne részt a játékokon.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága keddtől három napon keresztül a svájci Lausenne-ban ülésezett, ahol rendkívüli tanácskozáson az olimpiák (kiemelten a jövő évi, Salt Lake City-i játékok) biztonsági intézkedéseit vitatták meg.

A téli olimpián várhatóan szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezetnek be, többek között teljes repülési tilalom lesz és több kerítést is húznak az olimpiai falu és a NOB főhadiszállásai, azaz szállodák köré. A fő hotel továbbra is a Little America marad Salt Lake City belvárosában, de Jacques Rogge elnök komolyan gondolkodik azon, hogy beköltözzön a sportolók közé a faluba. A NOB hivatalos verdiktjében úgy fogalmaz: "a biztonság érdekében nagyon komoly biztonsági tervet dolgoztunk ki, de fő változásokra nincs szükség a terroristatámadások miatt." Arra azonban a NOB felhívja az emberek figyelmét, hogy várhatóan hosszabb időt vesz igénybe a személyek és a csomagok átvizsgálása, amelyre a városon és a színhelyeken belül több ellenőrzőponton is számítani kell. Rogge a feszült politikai helyzetre tekintettel megerősítette, hogy nem halasztják el a jövő évi Salt Lake City-i téli játékokat. Döntés született arról is, hogy az állóképességet igénylő sportágakban csak olyan versenyzők indulhatnak, akiken előzőleg elvégezték az EPO-tesztet.

Harcolni vagy versenyezni?
Legalább 18 amerikai sportoló olimpiai álma foszlik szerte, ha az Egyesült Államok háborút kezd bármely ország ellen. A jövő februárban Salt Lake Cityben megrendezendő olimpián ugyanis több olyan kiválóság is rajhoz állna, amely katonacsapatban szerepel. A Utah állambeli Deseret News összeállítása számba vette és megszólaltatta a "vészhelyzetben" lévőket. "Elsosorban katonák vagyunk" - mondta Kristina Sabasteanski, aki egyike az amerikai csapat éremesélyeseinek biatlonban. Nem véletlen, hiszen a világklasszis sílövők és bobversenyzők az Egyesült Államok Hadseregének Világklasszis Atlétaprogramjában (US Army World Class Athlete Program) szerepelve már hónapok óta Utah államban. Felkészülésüket a hadsereg finanszírozza, ezáltal mind katonák. Sabasteanski a hadsereg őrmestere, Jill Krause a minnesotai nemzetőrség repülő-zászlóaljának tagja. A férfiak legjobb biatlonistája, Lawton Redman a Vermont National Guard őrmestere. "Annak ellenére, hogy évek óta készülök az olimpiára, megvédem az országomat. Ha háború lesz és szolgálatba állítanak, akkor az olimpia nem élvezhet elsőbbséget. És ez abszolút nem okoz számomra problémát."

A katona-atléták folyton a híreket lesik, hiszen még a fülükbe cseng Bush elnök felhívása: "Háborúban állunk. Mindenki, aki uniformist visel, legyen készenlétben!" Bill Spencer, egykori sílövő két olimpián (1964, 1968) is részt vett, számára nagy segítség volt, hogy a Vietnámban zajló háború ellenére késleltették a behívását, így részt vehetett a játékokon. "Bármi is történik, első a munka. A sport csak bónusz" - mondta a veterán sportoló. Dave Gieck edző úgy véli, háború esetén a hadsereg nagyszerű katonáékat nyer, az olimpiai csapat azonban hatalmas veszteséget szenved "Óriási veszteség lenne, ha nem indulhatnának. De ez a kötelezettségvállalás része. Ha katona vagy, mindig számolnod kell a háborúval. Ez is a meló része." Gieck át is érezheti az amerikaiak félelmét, hiszen a terrortámadás idején New Yorkban tartózkodott a neves alpesisíző Tommy Moe és a snowboardos Rob Kingwill társaságában. Érdekesség, hogy nyári olimpia esetén is mintegy ötven sportolót érintene a háború.

Botrányok az olimpia körül
A lausanne-i ülésen kényesebb, pénzügyi kérdések is szóba kerültek. Kiderült, hogy a kanadai tag, Dick Pound (aki szintén versenybe szállt a NOB elnöki posztjáért) 1985-ben magán megállapodást kötött az akkori elnök Juan Antonio Samaranchcsal, hogy "extra legális jogi szolgáltatásokért" cserébe pénzügyi juttatásokat kap. A vizsgálatok szerint Pound cége 15 év alatt közel 3 millió dollárt kapott a televíziós és szponzori szerződésekből. A NOB főtitkára, Francois Carrard pedig asszisztált az évi átlagos 200 ezer dolláros "jutalékhoz".

Közben a Deseret News információi szerint kiderült, hogy egy anarchista csoport már tervezett akciót a téli olimpia idejére, igaz, nem tudni, az állatvédők miért a téli játékokat vették célba. Az olimpiai Egyesített Terrorista Különítménye az ország 29 városában folytatott vizsgálatot, így bukkant a Utahi Állatjogi Koalíció (Utah Animal Rights Coalition) nyomára. A szervezet két tagját már börtönbe is csukták, hiszen kiderült, 1999 november 4-én megtámadtak egy magnai vidramenyét-farmot. A vizsgálat kiderítette, hogy a csoport harcot indított az "olimpiai elnyomás" ellen is, és létrehozták a http://www.burntheolympics.org/ oldalt, maley például arról árulkodik, hogy az olimpia csak nyomort hoz Utah államra, és az olimpia megálmodója Pierre de Coubertin báró egy nőgyűlölő soviniszta volt...

Pincési László, SZTÁRSport 2001.09.21.

ATHÉN.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Salt Lake City 2002