FONTOS


 








Egy év múlva téli olimpia

A szíves invitálást, ha jól bevált helyről kapjuk, illik elfogadni. Éppen ez a helyzet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság meghívásával, amely a 2002-es a Salt Lake City-i téli olimpiára vonatkozik, s a Magyar Olimpiai Bizottsághoz érkezett.

A jövő évi játékok kezdete előtt pontosan egy évvel tartott sajtótájékoztatón Aján Tamás, a MOB főtitkára elmondta: a szervezet közgyűlése március 10-i ülésén határoz arról, hogy elfogadja-e az invitálást. Persze csak papíron, hiszen "99 %-os biztonsággal mondhatom, hogy igen lesz a válasz", hangsúlyozta Aján. Nem is csoda, hiszen az inkább részvételben, mint eredményekben mérhető hagyományok köteleznek: eddig minden téli olimpiának akadt magyar indulója.

Az egyesült államokbeli Utah-ban található Salt Lake City 1995. június 16-án a NOB budapesti ülésén kapta meg a rendezés jogát Sion, Östersund és Québec ellenében. A 2002. február 8-tól 24-ig tartó játékok során hét sportág 78 versenyszámára - tízzel többre, mint Naganóban - kerül sor. A részvételi jogot kvalifikációs versenyeken lehet megszerezni, eddig a szintet a magyarok közül a sífutó Tagscherer Zoltánnak sikerült teljesítenie. A magyar színeket Albertville-ben 24, Lillehammerben 16, Naganóban 17 sportoló képviselte.

A mai (sport)világban fontos információ, hogy a Salt Lake City-i játékok alatt hét-nyolcszáz doppingellenőrzésre lehet számítani, de - mint Sydneyben - az olimpiai faluba beköltöző csapatok tagjait a versenyek kezdete előtt is tesztelik. A faluba 3500 sportolót, edzőt és vezetőt várnak. Az olimpián várhatóan 80 ország 2200-2300 versenyzője vesz részt.

A Lengyel-Tátrában fekvő Zakopane és a szlovákiai Poprád közösen kíván pályázni a 2010-es téli olimpia megrendezésének jogáért - adta hírül a lengyel rádió.

A két ország olimpiai bizottságának és az érintett városok vezetőinek tárgyalását követően bejelentették, hogy hivatalosan "Zakopane-Tátra 2010" elnevezéssel nyújtják be a pályázatot, amelyben szerepelni fog, hogy Poprád társrendezőként segítené a versenyek lebonyolítását.

A pályázat benyújtásának pontos időpontjáról a körülmények alapos vizsgálata után határoznak az érintettek. A majdani házigazdáról 2003-ban dönt a NOB.

Népszava, [origo] 2001.02.09.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002