FONTOS


 








Eddig húszas magyar keret a téli olimpiára
Előttük a jövő hó


Négy héttel a Salt Lake City-i téli olimpia nyitánya előtt húsz magyar versenyző részvétele biztos a játékokon. Amint azt Molnár Zoltán MOB-igazgató, az ötkarikás csapat vezetője a Népszabadság érdeklődésére elmondta: eddig három biatlonista, öt bobos, egy műkorcsolyázó, öt rövid pályás és két, a sportág hagyományos szakágát űző gyorskorcsolyázó, két alpesi síző, valamint két sífutó harcolta ki az indulási jogot, de az esetleges visszalépések, illetve a hátralévő kvalifikációs versenyek miatt a létszám valamelyest bővülhet. A Magyar Olimpiai Bizottság január 25-ei elnökségi ülésén hirdetik ki a küldöttség végleges névsorát.

A kísérő delegációt - a csapatvezető mellett - a MOB négy munkatársa, sajtószóvivője, továbbá két orvos és egy gyúró alkotja. Rajtuk kívül összesen tizenkét edző tart a sportolókkal.

Az igazgató tájékoztatása szerint a költségek döntő hányadát a szervezők viselik: ők fizetik valamennyi részvevő szállását és étkezését. A MOB kasszájából a repülőjegyekre és a formaruhákra kell áldozni, ám erre a célra tizenötmillió forintos állami céltámogatást kapott a bizottság. "Ráadásul - teszi hozzá Molnár - a magyar légitársasággal kötött szerződésünk értelmében az Amszterdamig szóló jegyek nem kerülnek pénzbe, és a sportruházatot is szponzori megállapodás keretében, térítésmentesen kapjuk. A formaruhákat a sydneyi olimpia előtt kiírt pályázat második helyezettje készítette, ezek viszont nincsenek ingyen."

A küldöttség háromtagú előőrse január 30-án kel útra, a második csoport február harmadikán utazik az Amszterdam, Minneapolis, Salt Lake City útvonalon. "A helyzetünket bonyolítja, hogy a versenyzők zöme külföldi helyszíneken táborozik, így őket nem Budapestről, hanem a világ különböző pontjairól kell az Egyesült Államokba szállítanunk. Jelenleg tehát kvázi utazási irodaként működünk - magyarázza Molnár, és hozzáfűzi: - Ezzel együtt az említett tizenötmillióból jelentős összeget spórolunk, így a megtakarított pénzt szétoszthatjuk a téli sportágak szövetségei között."

Megtudtuk még, hogy Eugene Megyesy ügyvéd, tiszteletbeli denveri konzul személyében olimpiai attaséja is lesz a magyar delegációnak. Az amerikai állampolgárságú jogász részt vesz az előkészítő munkában, a játékok ideje alatt pedig az aktuális ügyeket intézi majd.

Molnár Zoltán úgy véli: noha kétségtelen, hogy a magyar sportolók nem táplálhatnak vérmes reményeket a február 8-án kezdődő téli olimpián, a kiküldetési szinteket valamennyien teljesítették, utazásuk indokolt és megérdemelt.

Baló Zsolt és a sydneyi olimpián pályakerékpárban az 5. helyen végző Szabolcsi Szilvia nyerte a gyorskorcsolyázók városligeti sprint országos bajnokságát. Szabolcsi alapozásként indult el a versenyen.


A téli játékokra magukat már kvalifikáló, így biztosan utazó versenyzők:

Alpesi sí (2): Vincze Péter, Vastagh Regős Márta.
Biatlon (3): Tagscherer Imre, Bekecs Zsuzsanna, Szőllősi Ivett.
Bob (5): Nicholas Frankl, Gyulai Márton, Pallai Péter, Pintér Bertalan, Zsombor Zsolt (tartalék: Gyulai Miklós).
Gyorskorcsolya (2): Baló Zsolt, Egyed Krisztina.
Műkorcsolya (1): Dorofejev Tamara vagy Sebestyén Júlia.
Rövid pályás gyorskorcsolya (5): Knoch Balázs, Szabó Krisztián, Szántó Kornél, Lajtos Szandra, Nagy Mariann.
Sífutás (2): Tagscherer Zoltán, továbbá egy, később kijelölendő versenyző.

Népszabadság 2002.01.11.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002