FONTOS


 








A Salt Lake City-i ötkarikás játékokra várva itthon és a helyszínen
Útra kelt a téli olimpiai láng


Salt Lake Cityben 80 nap múlva kezdődnek a téli, Athénban 1000 (na jó, egészen pontosan 998) nap múlva a nyári ötkarikás játékok, ezért látta jónak a Magyar Olimpiai Bizottság, hogy tájékoztatást adjon a helyszíni és hazai előkészületekről. Aján Tamás, a MOB főtitkára, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja többek között elmondta, hogy a NOB és Utah állam 35-35 millió, az Egyesült Államok költségvetése 200 millió dollárt költ a Salt Lake City-i biztonságra, ahol 7000 rendőr - köztük 3 magyar tiszt - teljesít majd szolgálatot. Az eseményen öt sportágban (sífutás, biatlon, rövid- és hosszúpályás gyorskorcsolya, műkorcsolya) már biztos a magyar részvétel, míg női és férfi bobban, alpesi síben és hódeszkában van még esély kvótaszerzésre január 27-ig. A keretkijelölés és az ünnepélyes eskütétel a MOB közgyűlésének napján, december 8-án zajlik, a magyar csapat február 2-án utazik New Yorkba, s onnan Salt Lake Citybe.


S fellobban a láng a görögországi Olümpiában


Ahová egyébként tegnap útnak indult a görögországi Olümpiából az olimpiai láng, amelynek "kézbesítése" 25 millió dollárba kerül. A 84 centis, üvegből, ezüstből és rézből készült fáklya 645 kilométeres váltófutásban jut el Athénba, ahol a régi Olimpiai Stadionban adják át az amerikai szervezőknek december 3-án. A következő napon megérkezik Salt Lake Citybe, majd továbbrepül Atlantába.

Visszatérve Budapestre, s onnan "virtuálisan" Athénba, a legközelebbi nyári olimpia ugyan csak 998 nap múlva kezdődik, annyi azonban a MOB szerint már most megállapítható, hogy Magyarország jó úton jár: a 2001-es eredmények alapján a nemzetek rangsorában a 12. helyet foglalja el (157 olimpiai pont), ráadásul két birkózó-, valamint a női kézilabda-vb még hátravan. Maga a MOB is eredményesen "dolgozott", hiszen idén 415 millió forintos saját szponzori bevételre tett szert, amiből 254 millió készpénz. (Ehhez jöttek még a megemelt központi költségvetési támogatások.) A csapatsportokat segítendő, a MOB a sydneyi résztvevő női kézi- és férfi vízilabda mellé óhajtja Athénra felzárkóztatni a női pólót és kosárlabdát, valamint a férfi röplabdát. Azaz kettő helyett öt résztvevő a cél a csapatsportokban. A tegnapi tájékoztatón bejelentették, hogy a MOB megállapodást kötött a Sportfólio Kht.-vel, melynek értelmében az ISM alapította cég kezelésében lévő, állami tulajdonú létesítményeket az élversenyzők, illetve az olimpiai sportágak szövetségei kedvezményes áron használhatják.

Hál' Istennek, mondhatnánk, hiszen például az asztaliteniszezőknek nincs önálló edzőtermük, s a sportlövők is egyre inkább mostoha körülményeikre, mint a drága táblákra célozgatnak...

Népszava 2001.11.20.

A 2002-es Salt Lake City-i téli játékok nyitóünnepsége előtt 81 nappal útjára indult a görögországi Olümpiából az olimpiai láng, amelyet a ködös, esős idő miatt nem a hagyományos módon - a nap sugarait összegyűjtve - gyújtottak meg. Csakúgy, mint tavaly augusztusban, most is egy tartalék fáklyát használtak a szervezők. A 84 centis, üvegből, ezüstből és rézből készült fáklya először 645 kilométeres váltófutással jut el Athénba, ahol a régi Olimpiai Stadionban adják át az amerikai szervezőknek december 3-án. A következő napon légi úton megérkezik Salt Lake Citybe, majd rögtön továbbrepül Atlantába. Az 1996-os nyári játékoknak otthont adó városból kiindulva 65 napon és 46 államon át viszik szerte az országban, több mint 100 települést érintve. Ezek közé tartoznak a korábbi egyesült államokbeli ötkarikás színhelyek is: Lake Placid (1932, 1980), St. Louis (1904), Los Angeles (1932, 1984) és Squaw Valley (1960). A lángot mintegy 21000 kilométeres útja során - míg visszaér Utah állam fővárosába - továbbítják gyalog, repülőn, vasúton, hajón, kutya- és lovas szánon, valamint hómobilon is.

Nemzeti Sport 2001.11.20

Fellobbant a téli olimpia lángja

A görögországi Olümpiában meggyújtották a jövő évi Salt Lake City-i téli játékok, az új évezred első olimpiájának lángját.

A legközelebbi nyári olimpia ugyan csak 998 nap múlva kezdődik, annyi azonban már most megállapítható, hogy Magyarország jó úton jár, hiszen a 2001-es eredmények alapján a nemzetek rangsorában a 12. helyet foglalja el, ráadásul két birkózó-, valamint a nőikézilabda-világbajnokság még hátravan.

Ez az összegzés azon a sajtótájékoztatón hangzott el, amelyet a 2004-es athéni olimpiára történő felkészülésről és a február 8-án kezdődő Salt Lake City-i téli játékok közvetlen előkészületeiről tartott hétfőn a MOB. A havas-jeges olimpián öt sportágban (sífutás, biatlon, rövid- és hosszúpályás gyorskorcsolya, valamint műkorcsolya) már biztos a magyar részvétel, míg női és férfi bobban, alpesi síben és hódeszkában van még esély kvótaszerzésre. Aján Tamás, a MOB főtitkára mértéktartásra intett, jelezve: látványos eredményekre senki ne számítson.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik magyar tagjaként Aján szólt a szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadásokat követően kialakult helyzetről is: "Az amerikai kormány mindenre garanciát adott: 270 millió dollárt költenek a biztonsági előkészületekre, 7000 rendőr - köztük három magyar tiszt - és több speciális egység teljesít majd szolgálatot az esemény alatt." A sportdiplomata, mint a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke, a doppingellenes harcról is véleményt mondott: "Égető gondot okoz, hogy mostanában sokan táplálékkiegészítők miatt akadnak fenn a vizsgálatokon. Sajnos a gyártók, amelyek tavaly egymilliárd dolláros haszonnal értékesítették termékeiket, nem tüntetik fel pontosan termékeiken az összetevőket."

Saját sportágából vett adatot említett Aján Tamás: 2001-ben 1160 ellenőrzésből huszonhat hozott pozitív eredményt, és tizenhat esetben táplálékkiegészítő révén került tiltott szer a gyanútlan sportolók szervezetébe. A Magyar Olimpiai Bizottság a jövőben a keretorvosok segítségével csak olyan készítményt ajánl a sportolóknak, amelyet már bevizsgáltak.

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy MOB megállapodást kötött a Sportfólio Kht.-vel, melynek értelmében a cég kezelésében lévő, állami tulajdonú létesítményeket az élversenyzők, illetve az olimpiai sportágak szövetségei kedvezményes áron használhatják.

A téli olimpiához kapcsolódó hír, hogy a görögországi Olümpiában hétfőn meggyújtották a jövő évi Salt Lake City-i téli játékok, az új évezred első olimpiájának lángját. A műveletet a felhős égbolt miatt nem a hagyományos módon, a Nap sugarainak összegyűjtésével hajtották végre, hanem egy már péntek óta égő fáklyát használtak fel hozzá. A lángot 645 kilométeres váltófutásban viszik Athénba, ahol az 1896-os, első újkori seregszemle helyszínén, a régi Olimpiai Stadionban adják át az amerikai szervezőknek december 3-án.

Az ötkarikás eseményre február 8. és 24. között kerül sor.

[origo], 2001.11.19.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002