FONTOS


 








Állítólag még vannak gyanús leletek a doppinglaboratóriumban
Samaranch lobbizott Mühlegg érdekében?

Bár a vasárnap esti - magyar idő szerint hétfő hajnali - záróünnepséggel hivatalosan véget ért a Salt Lake City téli olimpia, az utolsó napok doppingesetei miatt még nem kerültek le a címlapokról az ötkarikás játékok. Mint ismeretes, a spanyol Johann Mühlegg a férfiak 50 kilométeres, míg az orosz Olga Danyilova és honfitársa, Larisza Lazutyina a nők 30 kilométeres sífutó száma után bukott meg az ellenőrzésen: mindhárom sportoló szervezetében a darbepoetin nevű vérkészítményt mutatta ki a vizsgálat. A NOB azonnal reagált az esetre, a versenyzőket megfosztották a fenti számokban elért eredményeiktől - ez Mühlegg és Lazutyina esetében az aranyérmet jelentette.

Természetesen az elhíresült trió tagjai tagadják, hogy tiltott szerekhez nyúltak volna, ám igazukat (...) nehéz lesz bizonyítaniuk. Főleg úgy, hogy a németből spanyollá lett Mühlegg esetében a B-próba is igazolta a tiltott teljesítményfokozó használatát. Az eredményt Juan Antonio Gomez Angulo, Spanyolország sportért felelős államtitkára hozta nyilvánosságra. A minta elemzését Don H. Catlin, a Salt Lake City-i doppinglabor vezetője, illetve a NOB orvosi bizottságának két tagja, a német Peter Hemmersbach és a spanyol Jordi Segura végezte el. Mühlegg a 30 kilométeren, illetve a 10 kilométeres üldözőversenyben nyert aranyérmeit megtarthatta, mert a sikereket követő ellenőrzések negatív eredményt hoztak. Az ötven kilométeres versenyt követő lebukása után azonban nehezen hihető el, hogy első két versenyszámában "tisztán" teljesítette a távot, hiszen nem túl logikus, hogy valaki két győzelem után nyúljon tiltott szerekhez. Bár lehet, hogy hirtelen elbizonytalanodott önnön képességeit illetően...

Mühlegg mindenesetre - a B-próba eredménye ellenére is - kitart állítása mellett, amely szerint nem doppingolt.

"Tiszta a lelkiismeretem - jelentette ki az El País című spanyol lapnak adott interjújában, majd hozzátette, kizárólag vitaminokat és ásványi sókat tartalmazó szereket szedett. - Nem értem, hogy lehetett mégis pozitív a doppingellenőrzés eredménye. Nem használtam tiltott szereket, fogalmam sincs, mi az alapja a vádnak" - adta a meglepettet a - még - kétszeres olimpiai bajnok, aki némileg megzavarodott, amikor a zsurnaliszta megkérdezte tőle, tiszta-e a lelkiismerete. "Nem..., vagyis igen, persze" - hadovált a spanyol-német, aki elképzelhetőnek tartotta, tévedés történt a doppingvizsgálaton. "Lássuk csak... Mert igen, az itteni, Salt Lake City-i laboratóriumi ellenőrzés más, mint máshol." Megjegyezte még, hogy az utolsó ellenőrzés kivételével minden más, ezt megelőző kontroll - mind a vizelet-, mind a vérvizsgálatok - eredménye negatív volt. Véleménye szerint tehát az első két aranyérme továbbra is érvényes.

A spanyol sajtó azonban tudni véli, hogy szombati, pozitív eredményt hozó doppingtesztje után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság mindhárom aranyérmét el akarta venni, de Juan Antonio Samaranchnak, a NOB előző elnökének közbenjárására az első kettőt végül meghagyta.

Kérdés azonban, meddig, ugyanis Björge Stensbrol norvég sportminiszter szerint törölni kell a doppingoláson ért sportolók valamennyi eredményét. "Nem engedhetjük meg, hogy bajnokként ünnepeltessék magukat azok, akik fennakadtak a vizsgálatokon." Honfitársa, Gerhard Heiberg szerint viszont újabb pozitív esetekre is számítani lehet: "Nem lennék meglepve, ha további pozitív tesztekre bukkannának. A minták elemzése éjjel-nappal folyik, és úgy tudom, hogy van még néhány gyanús lelet, melyeket tovább vizsgálnak" - jegyezte meg sejtelmesen a NOB marketingbizottságának elnöke, ám utóbbiak számáról és az érintettek nevéről nem akart nyilatkozni.

Az eset egyébként nem csak a sportközvéleményt zaklatta fel, kisebb belpolitikai vihart is kavart az ibériai országban: az ellenzéki pártok képviselői ugyanis magyarázatot követelnek a kormánytól. Pilar del Castillo, az oktatási, a kulturális és a sporttárcáért felelős miniszter asszony sietett hangsúlyozni, hogy Mühlegg kit?nő sportoló, ugyanakkor azonnal hozzátette, Spanyolország mindig határozottan állást foglalt a doppingszerek használata ellen, és ezt a jövőben is fenntartja.

A spanyolok tehát megpróbálják megvédeni a mundér - maradék - becsületét, a másik érintett fél, az oroszok viszont egészen más taktikához folyamodtak, vitatják ugyanis a darbopoetin kimutatására Salt Lake Cityben elvégzett tesztek jogszerűségét.

"Még ha ki is dolgoztak egy eljárást a közelmúltban, azt előbb hosszú időn át tesztelni kellett volna. Az olimpia nem lehet a próbálkozások színtere" - nyilatkozta Nyikolaj Durmanov, az Orosz Olimpiai Bizottság doppingügyekkel foglalkozó testületének vezetője, aki jelezte, hogy a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordulnak jogorvoslatért.

A bűnösök tehát mindenképpen lakolni fognak...

Dolláreső fájdalomdíjként

RÖVID PÁLYÁS GYORSKORCSOLYA. Nemzeti hősként ünnepelték Szöulban a hazatérő Kim Dong Szungot, aki a Salt Lake Cityben történtek ellenére megkapja az olimpiai bajnoki címért járó 10 ezer dolláros pénzjutalmat. A rövid pályás gyorskorcsolyázót győztesnek kijáró lelkesedéssel köszöntötték, annak ellenére, hogy a férfiak 1500 méteres számának döntőjében megfosztották olimpiai aranyérmétől, és helyette azé az - amerikai... - Apolo Anton Ohnóé lett az elsőség, akit - állítólag - szabálytalanul akadályozott a verseny közben. A dél-koreaiak a viadal után óvást nyújtottak be, melyet a Nemzetközi Korcsolyázó-szövetség, majd a NOB, végül a Sportdöntőbíróság is elutasított.

Csökken az adó?

JÉGKORONG. Pozitív gazdasági következményei lehetnek a sportág egészére a kanadai férfi hokiválogatott Salt Lake City-i győzelmének. Az ottawai parlament minden bizonnyal adócsökkentést szavaz majd meg az ország hat NHL-es klubjának, hogy ne folytatódjon a sztárok Egyesült Államokba vándorlása. Az elmúlt évtizedben a Winnipeg Jets és a Québec Nordiques tette át székhelyét Phoenixbe, illetve Denverbe, ráadásul az utóbbi 1996-ban és tavaly úgy nyerte meg a Stanley-kupát, hogy két vezéralakja, a kapus Patrick Roy és az olimpia legjobb csatárának választott Joe Sakic kanadai állampolgár. A Calgary Flames és az Ottawa Senators is nehéz anyagi helyzetben van a magas adók miatt, és fontolgatják átköltözésüket a déli szomszédhoz, a Toronto Maple Leafs és a Vancouver Canucks ugyanakkor viszonylag stabil lábakon áll.

"A jégkorong nemzeti kincs. Nem hagyhatjuk, hogy legjobbjaink az ősi riválist erősítsék. Valamit tenni kell!" - reagált az ellenzéki képviselőknek a hokisok távozását firtató felvetésére Jean Chretien miniszterelnök. Az amerikaiak elleni 5-2-es győzelemmel záruló vasárnapi döntőt a kanadai háztartások egyharmadában nézték tévén. A találkozó után a kormányfő telefonon gratulált Mario Lemieux csapatkapitánynak és Wayne Gretzky szakmai igazgatónak. A kanadaiak 1952 után nyertek ismét olimpiát.

Rákos beteg a másodedző

JÉGKORONG. Másfél nappal a Salt Lake City-i olimpia zárása után derült ki, hogy a férfi jégkorongtornán az ezüstérmes hazai válogatott másodedzője, John Cunniff rákos megbetegedéssel végezte feladatait. A szakember a játékok előtt tudta meg, hogy daganat van a torkában, de inkább nem szólt róla senkinek. "Most sürgősen alávetem magam a kemoterápiás kezelésnek, nehogy baj legyen" - mondta Cunniff, aki ezzel együtt leköszönt a New Jersey Devils pályaedzői posztjáról. Érdekesség, hogy a 2000-es Stanley-kupa-győztes, tavalyi finalista csapat vezetői a helyére azt a Larry Robinsont szerződtették, aki január 28-ig a trénere volt a gárdának, de a gyenge eredmények miatt távoznia kellett.

Vas András, Nemzeti Sport 2002.02.27.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002