FONTOS


 








SZTÁRPORTRÉ
Az aranyhármas: Jean-Claude Killy, Toni Sailer és Janica Kostelic
Konzerv helyett nemesfémek

Jean-Claude Killy, Toni Sailer és Janica Kostelic. Az aranyhármas. Vagyis ők azok, akiknek sikerült egy olimpiát három aranyéremmel zárniuk. Az osztrák Sailer az 1956-os Cortina d'Ampezzói olimpián, a francia Killy az 1968-as grenoble-i játékokon állhatott fel háromszor a dobogó legfelső fokára. A mindössze húszesztendős horvát Janica Kostelic pedig most, Salt Lake Cityben vitte véghez ezt a bravúrt azzal, hogy kombináció- és műlesiklógyőzelme mellé bravúrosan megszerezte az óriás-műlesiklás elsőségét is.

De nem csak ebben döntött rekordot Kostelic, ő lett az első olyan alpesi síző, aki négy éremmel térhet haza az olimpiáról.

"Ez nagyszerű, de biztos vagyok benne, hogy valaki hamarosan felülmúlja majd ezt a csúcsot is. Talán már a következő olimpián" - magyarázta szerényen Kostelic, aki elárulta, három éremmel a háta mögött tökéletesen nyugodtan tudott versenyezni az utolsó számban, az óriás-műlesiklásban.

Sokan azt mondják, ő a szerencse kegyeltje, pedig már gyermekkorában sok szenvedésen kellett keresztülmennie a fiatal sízőnek. Mivel családja szerény anyagi kondíciókkal rendelkezett, így jó edzéslehetőséget keresve lakókocsival vagy sátorral járták a környező síterepeket, konzerveken éltek annak érdekében, hogy a szállás- és étkezési költségeket megspórolva minden időt havon tölthessenek.

Ante Kostelic, aki kézilabdaedzőből lett lánya és Ivica fia sítrénere, ekkor még nem sejthette, hogy milyen sikertörténetet alapoz meg. Amely 1999-ben egy decemberi napon majdnem a semmivé lett, amikor Janica St. Moritzban egy lesiklóedzés során hatalmasat bukott, és súlyos térdsérüléssel kellett kórházba szállítani. A svájci térdspecialisták nem sok jóval tudták biztatni a fiatal versenyzőt, aki felépült és szenzációsan tért vissza a Világkupába. A 2000-2001-es szezonban egyre-másra nyerte a műlesikló versenyeket (egész pontosan hetet), és nemcsak a szlalom-, de az összetett Világkupát is ő hódította el. Ezt követően márciusban, májusban és szeptemberben is meg kellett műteni a térdét, így az idei Vk-sorozatba némi késéssel kapcsolódott csak be.

De Salt Lake City-i szereplése alapján egyáltalán nem bánja, hogy a szezon felét elszalasztotta, hiszen meglehet, máskülönben nem lett volna ennyire eredményes az olimpián.

Hazájában már tavaly, az összetett Vk elnyerésekor nemzeti hősként tisztelték, és talán ma már nagyobb népszerűségnek örvend, mint a wimbledoni bajnok Goran Ivanisevic. Jelenleg ő a fő program a horvát médiában, és a hírek szerint hétfőn megáll az élet Zágrábban, ahol a versenyző tiszteletére hatalmas bulit szerveznek.

Sőt, a Horvát Labdarúgó-szövetség közgyűlése úgy határozott, hogy a koreai-japán közös rendezésű világbajnokságra meghívja Janicát és családját mint a válogatott tiszteletbeli tagját. A család elfogadta a meghívást, azt azonban még nem tudni, hogy a foci vb előtt vagy után futja-e le Ante Kostelic a maratoni távot. A papa ugyanis megfogadta, ha valamelyik gyermeke érmet szerez az olimpián, elindul egy maratoni versenyen.

Ha Janica teljesítményét vesszük, minimum egy ultramaratoni dukálna a papának!

Nemzeti Sport 2002.02.25.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002