FONTOS


 








JÉGKORONG
Kanada és az Egyesült Államok játssza a vasárnapi aranymeccset
"Házi" döntő a jégen

Egész Amerika erre várt, arra, hogy a házigazda amerikai válogatott bejusson a hokitorna döntőjébe, és ott megmérkőzzön az ősi vetélytárs kanadaiakkal. A hollywoodi befejezés, azaz a hazaiak győzelme még kérdéses, a forgatókönyv mindenesetre kész: huszonkét évvel a Lake Placid-i játékok után újra az aranyéremért küzdhet az amerikai hokicsapat. Az akkori csodát mind a mai napig emlegetik a jenkik, elvégre főiskolások alkotta együttessel verték meg az acélos szovjeteket (4-3), most viszont csupa NHL-sztár készülhet a nagy diadalmenetre.

Napra pontosan huszonkét évvel a Lake Placid-i szovjetverést követően 3-2-re nyertek az akkor is szövetségi kapitányként dirigáló Herb Brooks emberei az orosz válogatott ellen, méghozzá egy döbbenetes összecsapáson, amely nem csupán a feszültségről, a harmadik harmadban mutatott elképesztő játék miatt marad emlékezetes - hanem a meccset követő vitáról is. Vjacseszlav Fetyiszov ugyanis úgy véli, megfosztották csapatát egy góltól, amely történetesen az egyenlítést eredményezte volna. "Hogy finoman fogalmazzak, nem minket segítettek a bírók - mondta a legendás játékos. - Szamszonov alakításánál nem szólt a gólt jelző duda, viszont amikor visszanéztük az esetet televízión, tisztán láttuk, hogy a korong bent volt. Hiába kérleltem a játékvezetőt, hogy szóljon a videóbírónak, hajthatatlan volt. Utólag pedig hiába kesergünk."

Mielőtt azonban újabb botrány alakult volna ki a sanyarú sorsú orosz olimpiai delegáció körül, szót kért Nyikolaj Habibulin - akit odakinn, még az amerikaiak elleni meccs előtt doppingolással vádoltak (...), ám a NOB és a nemzetközi szövetség is cáfolta mindezt -, a hokicsapat káprázatosan védő kapusa: "Szerintem abszolút fair volt a játékvezetés, felesleges hibákat keresni. Ezt nem a bírók szúrták el."

Hanem az orosz válogatott. Az első két harmadban gyakorlatilag nem volt értékelhető megmozdulása a szbornajának az amúgy remekül záró védők között - leszámítva mondjuk Szergej Fjodorov egyéni alakítását -, nem csoda hát, hogy az amerikaiak az első negyven percben 38-11-re megnyerték a kapura lövések különcsatáját, és ami még fontosabb, háromszor bevették Habibulin ketrecét, valamennyiszer emberelőnyből. Az első harmadban Bill Guerin egy lecsorgó korongot vágott a hálóba, a másodikban pedig Scott Young tovább növelte az előnyt, némi szerencsével: közeli lövésébe Habibulin még bele tudott kapni, ám a korong felpattant a karjáról, és mint a hulló falevél, beesett a gólvonal mögé. Kisvártatva Phil Housley pillanatai következtek. Éppen a veterán védő elé került a pakk, és senkitől sem zavartatva Habibulin hóna alatt kilőtte a hosszú sarkot, megszerezve első olimpiai találatát.

"Ismerjük jól az oroszokat, ők olyanok, akik, lehetnek bármekkora hátrányban, meghalnak a győzelemért" - mondta utóbb Mike Richter, az amerikaiak szintén parádésan védő kapusa.

És tényleg.

A harmadik harmadban mintha egy más bolygóról érkezett orosz csapat korizott volna ki a jégre, olyan iramot diktált, amelyet talán legutóbb Makarovéktól láttunk, még emberhátrányban is a kapujához szegezte a teljesen meglepett házigazdát. A harmadot nyitó buli után tizenegy másodperccel Alekszej Kovaljov bekotorta a szépítő találatot, sőt bő három perccel később Vlagyimir Malahov távoli lövése is utat talált a hálóba, és máris egygólosra olvadt a különbség. Leírhatatlan percek következtek, helyzet helyzet hátán, egyfolytában nyomtak az oroszok, az amerikaiak verve voltak a mezőnyben - nem úgy Mike Richter. A New York Rangers kapusa megmentette csapatát, mert azok után, hogy az első két játékrészben alig volt munkája, káprázatos bravúrokat mutatott be, volt, hogy hanyatt fekve hárított, és nem sokkal a rendes játékidő vége előtt is remekül helyezkedett Valerij Bure ajtó-ablak helyzeténél, megőrizve csapata parányi előnyét.

Túl későn ébredtek az oroszok.

JÉGKORONG. Férfiak

Elődöntő: Egyesült Államok-Oroszország 3-2 (1-0, 2-0, 0-2). Gólszerző: Guerin (15:56 - emberelőny), Young (27:31 - ee., Housley, Leetch), Housley (37:39 - ee., Amonte), ill. Kovaljov (40:11, Markov, Tverdovszkij), Malahov (43:21). Kapusok: Richter 28 védés/30 lövés, ill. Habibulin 46/49. A vasárnapi döntőben: Kanada-Egyesült Államok

JÉGKORONG. Férfiak

A 3. helyért: Oroszország-Fehéroroszország 7-2 (2-1, 2-1, 3-0). G: Kovaljov (5:28, Larionov), Kaszparaitisz (11:20, Larionov, Kovaljov), Tverdovszkij (23:11 - ee., Fjodorov, Jasin), Dacjuk (23:34, Kravcsuk) ill. Pankov (9:21, Ciplakov), Dudik (21:15, Kopat) K: Habibulin , ill. Mezin 4/6, 11:20-tól Sabanov

Bejött a papírforma: az oroszok 7-2-re verték a fehéroroszokat, akik megint csak a mérkőzés feléig tudták tartani a tempót.

A fehéroroszok ismét csak nagyon kemény ellenfélnek bizonyultak - legalábbis az elején, ahogy a kanadaiak ellen. Az első harmadban kiegyenlített volt a játék, és bár 2-1-es előnnyel az oroszok fordulhattak, a második harmadban egyenlített Fehéroroszország. Ezután azonban - két kapushibának köszönhetően - elléptek az oroszok, a belorusz csapat pedig elkedvetlenedett, és a végén megint kaptak egy hetest.

Nemzeti Sport 2002.02.24.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002