FONTOS


 








Legyőzte az abszolút favoritot
Orvosnak készül a bajnoknő

Kísértetiesen hasonlított a szituáció a négy évvel ezelőttire. Naganóban egy mindössze 14 esztendős amerikai kislány sírt és nevetett egyszerre a kamerákba, amikor kiderült, megszerezte az olimpiai aranyérmet. Tara Lipinski ugrabugrálását, sikoltozását sokszor láthattuk már azóta a különböző "nosztalgiázó" televízióműsorokban. Mostantól viszont már Sarah Hughes örömkönnyeivel találkozhatunk majd lépten-nyomon. Aki ugyancsak nagyon fiatal -- 16 éves --, és még egy párhuzam is akad, Lipinskihez hasonlóan pályafutása során először az olimpián győzte le az abszolút favoritnak kikiáltott csapattársat, Michelle Kwant.

-- Régebben visszafogottabb voltam a jégen, valahogy nem sikerült mindent kiadnom magamból. Most viszont arra gondoltam, hogy nincs mit vesztenem, és olyan kűrt futottam, amilyenről csak álmodni szoktam -- mondta a boldog bajnok az őt faggatóknak.

-- Ennek tudható be az ünneplése a programja végén?

-- Csodálatos érzés volt, amit sohasem felejtek el. Sikerült, kiáltottam fel, és akkor tudatosult bennem, hogy a közönség állva tapsol nekem. Amikor pedig a meghajláskor lenéztem a jégre, szinte nem is látszott a sok virágtól és plüssállatkától.

-- A rövd után gondolta volna, hogy egyáltalán érmes lesz?

-- Bevallom, nem nagyon. Mégiscsak a negyedik helyen álltam, és igazi sztárok előztek meg. Akkor is elbizonytalanodtam egy pillanatra, amikor a kűr után a pontjaimra vártam. Mert hiába éreztem én tökéletesnek a futásomat, a világbajnok, a nagy favorit még hátravolt, így sejtettem, hogy túl magas számok nem jelennek majd meg a táblán.

-- Aztán mégis.

-- Igen, nagyon kellemes meglepetés ért. Csupa 5.7 és 5.8, nem is várhattam jobbat.

-- A televíziós bevágásokból kiderült, hogy az öltözőben követte figyelemmel az eseményeket.

-- Rendkívül ideges voltam, hiszen nem tudhattam, mi történik. Aztán sorra jöttek a lányok, és egyiküket sem sorolták elém. Amikor Szluckaja is végzett, és kiderült, hogy ő sem kapott magasabb pontokat, szinte fel sem fogtam, mi történt. Igaz, még most se nagyon tudom felfogni, de hát mégis csak itt vagyok.

-- A szülei és a testvérei tudtak már gratulálni önnek? Vagy a média teljesen lefoglalja a győzelme óta?

-- Oh, a mamámmal és a papámmal már beszéltem. A testvéreim közül, akik öten vannak, viszont még nem sikerült mindenkivel.

-- Ilyen nagy a család?

-- És mindenki sportimádó. Édesapám, John jégkorongozott az NHL-ben, a legendás Ken Drydennel játszott egy csapatban. Édesanyám, Amy háztartásbeli, viszont nagy műkorcsolya-rajongó. A nővérem, Rebecca hírszerkesztő a New York City TV-nél, a bátyám, David szintén hokizik, akárcsak Matt, Emily műkorizik, éppen most van feljövőben, és a legkisebb közülünk, Taylor, ahogy ő szokott fogalmazni, még mindenre nyitott.

-- A jövőre nézve önnek milyen tervei vannak?

-- Egy biztos, harminc éves koromban már biztosan nem akarok minden este valamilyen revüben korcsolyázni. Sokkal rendezettebb életet szeretnék. Igazság szerint orvosnak készülök.

-- Most, hogy igazi sztár lett, hogy tudja majd összeegyeztetni a tanulást a sporttal?

-- Eddig sikerült, remélem, a jövőben sem változik.

Sarah Hughes-nak tehát fiatal kora ellenére határozott elképzelése van az életéről. Ügyvéd édesapja, John szerint komolyabb a korosztályánál, aki minden nap a The New York Times-ot olvassa. Ennek ellenére a szülők igyekeznek, hogy ne legyen "koravén" a gyermekük, afféle boldogtalan csodagyerek, és kifejezetten örülnek neki, ha a vele azonos korúakkal barátkozik. Hogy Sarah teljes életet él, azt mindenki láthatta csütörtök este, ilyen önfeledten ünnepelni ugyanis csak egy igazán vidám gyerek tud.

Nemzeti Sport 2002.02.23.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002