FONTOS


 








Háromból három arany a finneknek
Lajunen, a legyőzhetetlen

Tizenöt másodperc az élet. Legalább is Samppa Lajunen számára. A finn északi összetett versenyző ugyanis a sprintverseny síugró számában ennyi előnyt gyűjtött össze a második felvonásra, a 7.5 kilométeres sífutásra.

A szakemberek arról beszéltek, hogy az egyéni és a csapatversenyben már egy-egy aranyat szerző Lajunen újabb diadalt ülhet pénteken, ám ő nagyon is jól tudta, nem árt nyomnia a "gázt", hiszen mögötte a sprintspecialista német Ronny Ackermann várakozott aranyéhesen -- tizenöt másodperces hátrányban.

Aztán a remélt izgalmakból semmi sem lett.

Lajunen hihetetlen tempóban futott az élen, egy percnyi esélyt sem adott Ackermann-nak arra, hogy befogja, vagy legalább úgy érezze, képes lehet megközelíteni őt. A tizenöt másodpercnyi előnyből nagy hirtelen húszat csinált, és bár a vége felé már egy kissé fáradni látszott, német riválisa csak hátulról láthatta, hogyan is ünnepel Lajunen.

Ronny Ackermann azonban egyáltalán nem volt csalódott az ezüstérme miatt, sőt albumba illő mosolygós arccal ünnepelte második helyét, és főként azt, hogy sikerült ellenállnia az osztrák Felix Gottwaldnak.

A mezőny legjobb sífutója ugyanis ezúttal is hihetetlen teljesítménnyel rukkolt ki a második felvonásban. Akárcsak az egyéni verseny során, a tizenegyedik helyről kapaszkodott fel a bronzérmet jelentő harmadik helyre, és ha egy kicsit javítana ugrásban, toronymagasan a világ legjobb északi összetett versenyzője lehetne.

***

Névjegy

SAMPPA LAJUNEN

Született: 1979. április 23., Turku

Nemzetisége: finn

Sportága: északi összetett

Legjobb eredményei: 3x olimpiai bajnok (egyéni, csapat, sprint, Salt Lake City, 2002), 2x olimpiai 2. (egyéni és csapat, Nagano, 1998); világbajnok (csapat, Ramsau, 1999), vb-2. (egyéni, Ramsau, 1999, egyéni és sprint, Lahti, 2001); 17x Vk-futamgyőztes

ÉSZAKI ÖSSZETETT. K120, 7.5 km sprint. OB: SAMPPA LAJUNEN (FINNORSZÁG) 16:40.1, 2. Ronny Ackermann (Németország) +9.0 másodperc hátrány, 3. Felix Gottwald (Ausztria) +40.2 mp. h., 4. J. Tallus (Finnország) +45.8 mp. h., 5. T. Lodwick (Egyesült Államok) +52.0 mp. h., 6. Takahasi D. (Japán) +57.8 mp. h.

Nemzeti Sport 2002.02.23.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002