FONTOS


 








Észak-Amerika kontra szovjet utódállamok
Habibulin befalazta a kaput

Kialakult az elődöntő párosítása a hokitornán. A versenyben maradt válogatottak közül kettő képviseli Észak-Amerikát, kettő pedig az egykori Szovjetunió utódállamait: pénteken Kanada--Fehéroroszország és Oroszország--Egyesült Államok mérkőzéseket rendeznek Salt Lake Cityben. Erre azért nem sokan számítottak, főleg arra, hogy a selejtezőre kényszerülő beloruszok éremért hajthatnak -- a vezetőik amúgy már korábban megrendelték a repülőjegyeket, csütörtökre...

Erre fel Fehéroroszország 4--3-ra megveri a lillehammeri olimpián aranyérmes Svédországot, méghozzá döbbenetes módon: arról a gólról, amelyet Kopat szerzett csaknem a félpályáról, még sokáig beszél a világ. Hogy miként tudta a saját kapujába "fejelni" a korongot Salo, örök rejtély marad. Meg sok minden más. Eleve hogy kaphat négy gólt a végső győzelemre esélyesnek tartott, NHL-sztárokból álló svéd válogatott a fehéroroszoktól, miként fordulhat elő, hogy a beloruszok kettős emberhátrányban kettő az egy ellen törhetnek kapura, és még sorolhatnánk.


Bure

Elbúcsúzott az 1998-as naganói téli olimpia győztese is, Csehország, amely Oroszországtól kapott ki 1--0-ra, avagy éppen fordított eredmény született, mint négy esztendeje, amikor Svoboda találatával nyertek a csehek az aranymeccsen. Ezúttal Afinogenov volt a találkozó egyik hőse, a második harmadban ő vágta be az egyetlen találatot, de nyomban jegyezzük meg, a Wall, azaz Fal becenévre hallgató Habibulin nélkül aligha dicsőült volna meg a szbornaja. A kiváló kapus 41/41-es mutatóval zárt, olykor tényleg emberfelettit nyújtva, a befejező húsz percben például tizenhat alkalommal hárított, az utolsó tíz másodpercben pedig -- mielőtt heten "egybegyűltek" a kapuja előtt -- kétszer.

"Nem tudom, a többiek hogyan vélekednek erről, de mintha az elején alig tudtunk volna mozogni -- jegyezte meg Habibulin, akinek a társai hét és fél percet "vártak" az első kapura lövéssel. -- Aztán percről percre jobb lett az összkép. Egyben van a csapatunk, ha így folytatjuk, messzire jutunk."

Az őrült tempót diktáló csehek kétszer kettős emberelőnyben támadhattak, mindhiába, ráadásul a szerencse is elpártolt mellőlük, Dopita csak kapuvasig jutott (miként a másik oldalon Kovaljov is), Lang pedig nem tudta megemelni a korongot, amely így Habibulin gyomrában "halt el". A címvédő négy meccséből mindössze egyet tudott megnyerni (a németek ellenit), és az ötödik helynél nem végezhet előrébb...

Az észak-amerikaiak közül elsőként a bombaerősnek tűnő Egyesült Államok jutott be a négy közé, méghozzá parádés játékkal, 5--0-ra elgázolva a németeket. Roenick és Amonte álomakcióját követően utóbbi mattolta Seligert, aki Hulltól is kapott egy megalázó gólt: Hull nullszögből, a saját lába között szemtelenül elpöccintve a korongot lőtt a kapuba. Bámulatos.

Kanada kiélezett meccsen, 2--1-re verte meg a finneket: Sakic gyors fonákütésével, illetve a Lemieux álompasszát gólra váltó Yzerman emelésével 2--0-ra vezettek a meglepően fegyelmezett juharlevelesek (az első két harmadban senkit sem állítottak ki tőlük!), ám Hagman hamarjában szépített, teljesen nyílttá téve a harmadik harmadot. Amelyben hősiesen védekeztek a kanadaiak, és miután átvészelték az utolsó percek megrázkódtatásait, ők ünnepelhettek.

"Még nem nyertük meg a tornát, azaz a teher, amely minket nyom, továbbra is óriási, hiszen odahaza mindenki aranyat vár tőlünk" -- mondta MacInnis, míg a finnek vezére, a külön őrizetet kapó Selänne a következőket mondotta: "Csalódottak vagyunk. A helyzeteink megvoltak, de kihagytuk azokat, pedig Kanada nem is játszott jól."

Szerinte.

JÉGKORONG. Férfiak

Negyeddöntő: Oroszország--Csehország 1--0 (0--0, 1--0, 0--0). Gólszerző: Afinogenov (24:48, Nyikolisin, Malahov). Kapusok: Habibulin 41 védés/41 lövés, ill. Hásek 26/27. Egyesült Államok--Németország 5--0 (1--0, 4--0, 0--0). G: Roenick (13:06 -- emberelőny, Rafalski, Weight), Chelios (20:46), Amonte (29:42, Roenick), LeClair (30:34, Housley, Modano), Hull (31:47, Modano, LeClair). K: Richter 28/28, ill. Seliger 19/24, 31:47-től Müller 9/9. Kanada--Finnország 2--1 (1--0, 1--1, 0--0). G: Sakic (3:00, Gagne), Yzerman (35:49, Lemieux), ill. Hagman (36:09, Kallio, Jokinen). K: Brodeur 18/19, ill. Hurme 32/34

Nemzeti Sport 2002.02.22.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002