FONTOS


 








Svájci bronzérem
Aranyat érő hajrá

Már a start előtt biztossá vált, hogy az orosz női váltó nem védheti meg címét a 4x5 kilométeres verseny során, ugyanis Larisza Lazutyina megbukott az EPO-teszten: a kétszeres ötkarikás győztes 16.5-ös értéket produkált a megengedett 16 helyett. Mivel az eset közvetlenül a rajt előtt történt, így már változtatni sem tudott eredeti összeállításán a szám legnagyobb favoritja.

Mivel nemcsak a címvédő, hanem az ukrán kvartett sem vágott neki a távnak, így az eredetileg lefutottnak tűnt verseny többesélyessé vált. Az első váltóponthoz a német csapat, egészen pontosan Manuela Henkel érkezett elsőként, mögötte az érmes pozíciókban a svájciak, majd a szlovénok következtek. A táv felénél viszont már a norvégok hátát nézte a mezőny, ugyanis Bente Skari, a tíz kilométeres klasszikus szám Salt Lake City-i bajnoka fantasztikus tempóban haladva nemcsak utolérte a germánok második emberét, az üldözéses verseny ötödikjét, Viola Bauert, de némi előnyt is összecsiholt váltótársának, Hilde Pedersennek -- harmadiknak a helvétek kezdhették meg az utolsó előtti szakaszt.

A németeknél a sprintverseny negyedikje, Claudia Künzel következett, ám ahelyett, hogy visszaelőzte volna a viking egylet Achilles-pontjának tartott Pedersent, utóbbi szűk tíz másodpercre növelte csapata előnyét, míg a svájciak leszakadtak az éllovas duótól.

A sprintviadal ezüst- és bronzérmese döntött a váltóaranyról: előbbi, Evi Sachenbacher igencsak "megnyomta" a záró szakasz első kilométerét, és ezzel fél szekundumra megközelítette Anita Moent, aki háromezer méterrel a cél előtt maga elé engedte a németet.


A győztes német váltó

Hogy aztán fél kilométerrel a táv vége előtt visszaelőzze!

Hatalmas versenyfutás kezdődött, melyben végül az utolsó harminc méter döntött: Sachenbacher tüdővel jobban bírta az elképesztő loholást, és 1.3 másodperccel riválisa előtt haladt át a célvonalon -- harmadiknak óriási meglepetésre a svájciak futottak be.

***

Névjegy

MANUELA HENKEL

Született: 1974. december 4., Neuhaus

Nemzetisége: német

Sportága: sífutás

Magassága/testsúlya: 166 cm/57 kg

Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (4x5 km váltó, Salt Lake City, 2002)

VIOLA BAUER

Született: 1976. december 13., Annaberg-Bucholz

Nemzetisége: német

Sportága: sífutás

Magassága/testsúlya: 167 cm/62 kg

Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (4x5 km váltó, Salt Lake City, 2002)

CLAUDIA KÜNZEL

Született: 1978. február 1., Zschopau

Nemzetisége: német

Sportága: sífutás

Magassága/testsúlya: 168 cm/63 kg

Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (4x5 km váltó, Salt Lake City, 2002)

EVI SACHENBACHER

Született: 1980. november 27., Traunstein

Nemzetisége: német

Sportága: sífutás

Magassága/testsúlya: 162 cm/51 kg

Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (4x5 km váltó, Salt Lake City, 2002), 2x Vk-futamgyőztes

SÍFUTÁS. Nők, 4x5 km váltó. OB: NÉMETORSZÁG (Manuela Henkel, Viola Bauer, Claudia Künzel, Evi Sachenbacher) 49:30.6, 2. Norvégia (Marit Björgen, Bente Skari, Hilde G Pedersen, Anita Moen) 49:31.9, 3. Svájc (Andrea Huber, Laurence Rochat, Brigitte Albrecht Loretan, Natascia Leonardi Cortesi) 50:03.0, 4. Csehország (H. Balatková, K. Rajdlová, K. Neumannová, K. Hanusová) 50:35.2, 5. Fehéroroszország (J. Kalugina, Sz. Nagyejkina, V. Zjatikova, N. Zjatikova) 50:37.9, 6. Olaszország (M. Longa, G. Paruzzi, S. Valbusa, S. Belmondo) 50:38.6

Nemzeti Sport 2002.02.22.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002