FONTOS


 








A fehérorosz Kopat a félpályáról lőtte a győztes gólt
Világszám, kiestek a svédek!

Hatalmas meglepetéssel kezdődött a hokitorna negyeddöntője: a selejtezőből érkező, a csoportmeccseken háromszor kioktatott fehérorosz válogatott 4--3-ra legyőzte a saját csoportjában első helyen végző, eleddig parádésan játszó svédeket, akik a csoportmérkőzéseken összesen kaptak négy gólt. Megmagyarázhatatlan az északiak kudarca, de tényleg, már csak azért is, mert az eddig bombaformában védő Tommy Salo három gólban bizony alaposan benne volt.

De nézzük a részleteket!

Nicklas Lidström révén a lillehammeri olimpiai bajnok került előnybe, kisvártatva azonban Oleg Romanov egyenlített, ráadásul emberhátrányból. Mi több, a vezetést is megszerezték a beloruszok, miután a túlzott keménységért kiállított Mats Sundin, illetve Kenny Jönsson butasága miatt kettős emberelőnybe kerülő fehéroroszok közül Dmitrij Dudik bevette Salo ketrecét.

Majd csak fordítunk -- gondolhatták a svédek, ám a második játékrészt követően is csupán 2--2-re álltak. A harmadik harmad aztán minden képzeletet felülmúlt.

Megint a fehéroroszok sújtottak le, egy kapitális védelmi hibát kihasználva Andrej Kovaljov mattolta Salót, igaz, ezt követően Sundin -- ugyancsak a bekkek hathatós segítségével -- helyrehozta a hibáját, és egyenlített. A káprázatosan védő Mezin és társai derekasan állták a sarat, és nem sokkal a rendes játékidő lejárta előtt megszerezték a győztes gólt.

Elképesztő módon!


A pakk fejmagasságban süvített Salo felé, el is találta a sisakját, ő azonnal odakapott, a korong pedig bepattant a kapuba

A korábbi találkozókon egy árva pontot sem szerző Vlagyimir Kopat vezette fel a korongot a jobb oldalon, alig hogy átért a félpályán, kapura tüzelt. A pakk fejmagasságban süvített Salo felé, el is találta a sisakját, ő azonnal odakapott, a korong pedig bepattant a kapuba. Ha lehúzza a fejét, a palánkon csattan a pakk, arról nem is beszélve, hogy ezt a lövést illett volna hárítania. Ebben az évszázadban mindenesetre aligha látunk még egy ilyen találatot. A hajrában Hardy Nilsson szövetségi kapitány lehozta Salót, a helyére támadójátékos állt be, de ez sem segített: a fehéroroszok a legnagyobb sikerüket könyvelhették el 2002. február 20-án, kiejtették a svédeket, és bejutottak a legjobb négy közé.

Amint felharsant a dudaszó, egymás nyakába ugrottak a piros mezesek, még a szigorú tekintetű Vlagyimir Krikunov kapitány is átugrott a palánkon, hogy üdvözölje fiait. Mezin és Kopat volt a főhős, a pálya közepén térdre rogyott Sundin pedig a negatív főhős. Az egyik. Salo ugyanis ekkor a kispadon csóválta a fejét.

JÉGKORONG. Nők, elődöntő: Egyesült Államok--Svédország 4--0 (2--0, 1--0, 1--0). G: Granato (17:16, Mounsey, Wendell; 28:57 -- emberelőny, Potter, Mounsey), King (19:32, Bye, Mleczko), Darwitz (52:58, Wendell, Granato). Kapusok: Tueting 10/10, ill. Martin 28/32. Az 5. helyért: Oroszország--Németország 5--0 (2--0, 1--0, 2--0). A 7. helyért: Kína--Kazahsztán 2--1 (1--0, 0--0, 0--1, 1--0) -- hosszabbítás után

JÉGKORONG. Férfiak

Negyeddöntő: Fehéroroszország--Svédország 4--3 (2--1, 0--1, 2--1). Gólszerző: Romanov (7:47 -- emberhátrány, Matuskin, Kaluzsnij), Dudik (9:33 -- ee., Kovaljov, Raszolko), Kovaljov (42:47), Kopat (57:36, Antonyenko, Bekbulatov), ill. Lidström (3:10 -- ee., K. Jönsson, Nylander), Nylander (30:14 -- ee., Sundin, Lidström), Sundin (47:54). Kapusok: Mezin 44 védés/47 lövés, ill. T. Salo 15/19

Nemzeti Sport 2002.02.21.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002