FONTOS


 








Kikapcsolódás sífutással
Derek Parra bődületes világcsúcsot futott

"Mindjárt elájulok!" -- mondta Baló Zsolt kezében egy kakaóval, közvetlenül az 1500 méteres futama után. Ugyan gyorskorcsolyázó bajnokunk nem látszott fáradtnak, elárulta, hogy igencsak remegtek a lábai a célba érést követően. "A holland Jan Bos személyében nagyon erős párt kaptam, ám mire sor került a startra, teljesen megnyugodtam. Talán ha gyorsabban kezdek, vagy jobban aprózom a lépést, jobb is lehettem volna, de így is elégedett vagyok, hiszen korábban sohasem sikerült tétversenyen 1 perc 50 másodperc alá kerülnöm. Ezzel egyébként vége az olimpiai szereplésemnek, amely a terveimnek megfelelően alakult, hiszen mindhárom távomon, ötszázon, ezren és most ezerötszázon is új magyar rekordot futottam. Most tehát jöhet egy kis kikapcsolódás."

Hogy Zsolt szerint mi a kikapcsolódás, az megér egy-két szót, negyedik olimpiáján induló versenyzőnk ugyanis úgy gondolta, mindjárt a záró versenye másnapján csatlakozik Tagscherer Imréhez, hogy sífutóléccel a lábán -- amelyet mellesleg életében először csatol fel -- bejárja a Soldier Hollow-i pályát.


Parra győzelmi mámora

De visszatérve az 1500 méteres férfiversenyre, ismét igazán izgalmasan alakult a nagyok csatája a Utah Olympic Ovalban. Az olimpiai rekord már rögtön a mezőny első harmadában megdőlt, az amerikai Nick Pearson ugyanis nem sokat teketóriázott, és az ötödik párban több mint két másodperccel megjavította Adne Söndral naganói idejét (1:47.87). (Amelytől, gyorsan tegyük hozzá, Baló Zsolt sem sokkal maradt el 1:48.27 percével.)

A jégfelújítást követően aztán beindult a "verkli", és az ember nem győzte a fejét kapkodni a remek teljesítmények láttán.

Előbb a holland Uytdehaage, az 5000 méteres szám újdonsült olimpiai bajnoka repesztett végig a jégen (1:44.57), eltörölve a dél-koreai Li Kju Hjuk világcsúcsát, s többször is úgy tűnt, nem ez lesz a vége, hiszen menet közben jó néhány versenyzőnek -- így például a japán Nakadzsimának, a holland Jan Bosnak, honfitársának, Ids Postmának, a régi csúcstartónak, Li Kju Hjuknak, az amerikai Cheeknek vagy a norvég Söndralnak -- is jobb volt a részideje, ám végül csupán egyvalaki, a hazai közönség kedvence, az 5000 méteren már a második helyig jutó Derek Parra tudott belőle valóban farigcsálni. Ő azonban rendesen megnyirbálta a csak percekig élő rekordot, ugyanis sikerült 1:44 perc alá kerülnie, ami több, mint fantasztikus. Hogy milyen nagy szó, azt jól mutatja, hogy az amerikaiakon kívül a fanatikus gyorskorcsolya-rajongó hollandok is percekig állva tapsoltak, amikor a bűvös számok megjelentek az eredményjelzőn. Pedig a narancssárgák éppen emiatt estek el az aranyéremtől.

"El sem hiszem! Eddig egy perc negyvenhat másodperc alá sem tudtam még soha kerülni, erre most korcsolyázom egy új világcsúcsot. Pedig elég szolidan kezdtem, és ugyan két körön keresztül jól haladtam, a végén lassabb voltam, mint szerettem volna, igaz, hozz tartozik, hogy a külső pályán fejeztem be a távot. Egy tündérmese vált ezzel számomra valóra" -- áradozott Parra a nap végén, egy kicsit talán még mindig attól tartva, hogy egyszer csak felébred, és semmivé foszlik a szép álom.

GYORSKORCSOLYA. Férfiak, 1500 m. OB: DEREK PARRA (EGYESÜLT ÁLLAMOK) 1:43.95 -- világcsúcs, régi: 1:44.57, J. Uytdehaage, holland, 2002, Salt Lake City, 2. Jochem Uytdehaage (Hollandia) 1:44.57, 3. Adne Söndral (Norvégia) 1:45.26, 4. J. Cheek (Egyesült Államok) 1:45.34, 5. I. Postma (Hollandia) 1:45.41, 6. N. Pearson (Egyesült Államok) 1:45.51, ...30 Baló Zsolt (Magyarország) 1:48.27 -- országos csúcs, régi: 1:50.94, Baló Zsolt, 2001, Calgary

DEREK PARRA

Született: 1970. március 15., San Bernadino

Nemzetisége: amerikai

Sportága: gyorskorcsolya

Magassága/testsúly: 163 cm/63 kg

Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (1500 m, Salt Lake City, 2002), olimpiai 2. (5000 m, Salt Lake City, 2002), távonkénti vb-2. (1500 m, Salt Lake City, 2001)

Nemzeti Sport 2002.02.21.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002