FONTOS


 








Síakrobatika
A címvédő amerikai Bergoust hatalmasat bukott
Valenta ajándék aranya

A Világkupa-sorozat állása alapján a szám címvédője, az amerikai Eric Bergoust, a fehérorosz Alekszej Grisin, a kanadai Jeff Bean és a cseh Ales Valenta számított előzetesen az ugrásaranyérem várományosának. A selejtezők során kiderült, az esélyesek ekkor még nem mind tudtak megbirkózni a rájuk nehezedő terhekkel: míg Grisin és Bergoust hozták a kötelezőt, azaz szinte hiba nélkül mutatták be veszélytelennek cseppet sem nevezhető gyakorlatukat, addig a cseh és a kanadai "akrobata" nemcsak képletesen szállt el. Szerencséjükre akkorát azért nem tudtak hibázni, hogy ne kerüljenek a legjobb tucat ugrót felvonultató fináléba, ám produkciójuk nem sok jót sejtetett számukra a döntő előtt.

Remekelt viszont az előcsatározások során az előzetesen a futottak - ugrottak... - még kategóriába sorolt amerikai Joe Pack, aki aztán a finálé első sorozatában is bizonyította, nem megismételhetetlen délelőtti "kűrje", hiszen a záróugrást a harmadik helyről várhatta: Bergousttal és Grisinnel ugyanis neki sem sikerült felvennie a versenyt. Bean és Valenta is összekapták magukat életük talán legfontosabb délutánjára, így harcban maradtak a dobogóért. Sőt, a korábban csak vb-ötödik helyig jutó cseh másodjára fantasztikusat alakított, és mivel Grisin és Pack is rontott, így Bergoust ugrása döntött az aranyról.

Az amerikai hosszas koncentrálás után siklott rá a rámpára, ám idegei felmondták a szolgálatot, hatalmasat bukott - és ezzel a döntő utolsó helyére esett vissza -, így a naganói olimpián negyedik helyezett Ales Valenta ölébe pottyant az olimpiai bajnoki cím. Az ezüstéremnek Pack, a bronznak Grisin örülhetett.

ALES VALENTA

Született: 1973. február 6., Sumperk

Nemzetisége: cseh

Sportága: síakrobatika

Magassága/testsúlya: 179 cm/75 kg

Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (ugrás, Salt Lake City, 2002); vb-5. (ugrás, Meiringen-Hasliberg, 1999)

SÍAKROBATIKA. Férfiak, ugrás. OB: ALES VALENTA (CSEHORSZÁG) 257.02 pont, 2. Joe Pack (Egyesült Államok) 251.64, 3. Alekszej Grisin (Fehéroroszország) 251.19, 4. J. Bean (Kanada) 250.97, 5. Sz. Kravcsuk (Ukrajna) 246.30, 6. B. Currutt (Egyesült Államok) 245.19

Nemzeti Sport 2002.02.20.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002