FONTOS


 








BOB
A doppingoló Prusist kifütyülték a nézők a kettesek versenyében
Leheletnyi svájci előny

A Salt Lake City-i téli olimpia bobversenyeinek küzdelmei a férfi kettesek futamaival kezdődtek meg. Azt már az első csúszás előtt tudni lehetett, hogy az idei Világkupa-futamok eredményeiből messzemenő következtetéseket levonni nem érdemes, hiszen a legjobbak több viadalon el sem indultak. Ez nem meglepő, ugyanis sokan már a pályafutásuk vége felé járnak, az olimpiai címvédő Pierre Lueders például a maga 31 évével még a kimondottan fiatal pilóták közé tartozik. A kanadaival Naganóban négy éve holtversenyben az élen végző olasz Günther Huber például 36 múlt, hogy a nagy esélyesnek tartott Christoph Langenről már ne is szóljunk. A német, aki számtalan világbajnoki címe ellenére "mindössze" egy olimpiai aranyat mondhat a magáénak, s azt is négyesben, március 27-én tölti be 40. életévét!

A rajtoknál a nagy öregek nem is jeleskedtek, helyettük a fiatalabb generáció képviselői, a svájciak vitték a prímet. Martin Annen, és Beat Hefti tolt a legjobban a Christian Reich, Steve Anderhub kettős előtt. Utóbbiak rengeteget profitáltak ebből, hiszen új pályacsúcsot jelentő idővel kerültek az első sorozatban az élre. Langent azonban nem véletlenül tartják a világ legjobb pilótájának. Markus Zimmermannal ugyan csak a tizedik legjobb startot produkálta, a pálya alsó szakaszán olyan jól vezetett, hogy a célban a hátránya mindössze két század volt. De Annenék sem voltak túl messze a versenyben vezető honfitársaiktól. Az izgalmak tovább fokozódtak a második futamban, hiszen Langenék a kényelmesebb rajtjuk ellenére beállították Reichék pályacsúcsát, a svájciak pedig egy századdal lassabbnak bizonyultak, így a "félidőben" a lehető legkisebb volt kettejük között a különbség. A harmadik helyet Annen magabiztosan tartotta az olimpiai bajnok Lueders előtt, és hogy a másik négy évvel ezelőtti győztesről se feledkezzünk meg, itt jegyezzük meg, hogy Huber a két futam összesítése után a nyolcadik volt. Az amerikai közönséget persze cseppet sem érdekelte, ki hányadik helyen ér célba, mindenkit a tőle már megszokott óriási lelkesedéssel biztatott. Kivéve a lettek valószínűleg szintén utolsó olimpiáján induló versenyzőjét, Sandis Prusist. Mint ismert, a 36 éves veterán november 9-én pozitív doppingtesztet produkált, és a szereplése több mint megkérdőjelezhető. A Nemzetközi Bobszövetség ugyan csak három hónapra tiltotta el visszamenőleg, s ez február 9-én lejárt, a NOB szorgalmazta a szabályok szerinti kétéves kényszerpihenőt. Prusis fellebbezett a határozat ellen, és a Sportdöntőbíróság neki adott igazat, így - bár a vetélytársak és a nézők ellenszenve kíséri -, elindulhatott, mi több, összetettben a tizedik helyen állt két futam után. A mindent eldöntő 3. és 4. futamot lapzártánk után, magyar idő szerint hétfőn hajnalban rendezték.

BOB. Kettesbob. Az állás két futam után: 1. Christian Reich, Steve Anderhub (svájci 1. csapat) 1:35.05. 2. Christoph Langen, Markus Zimmermann (német 1.) 1:35.06, 3. Martin Annen, Beat Hefti (svájci 2.) 1:35.20, 4. P. Lueders, G. Zardo (kanadai 1.) 1:35.37, 5. T. Hays, G. Hines (amerikai 1.) 1:35.47, 6. R. Spies, F. Sagmeister (német 2.) 1:35.46

Nemzeti Sport 2002.02.18.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002