FONTOS


 








JÉGKORONG
A finnek úgy vélik, nem ők a legesélyesebbek
Középpontban a centerkérdés

Harmadikként Finnország válogatottját mutatjuk be az olimpiai csoportkörben alanyi jogon induló hat nemzet közül. A népszerű kék-fehér együttes minden világeseményre esélyesként utazhat el, ez most sincs másként, Kimmo Timonen ugyanakkor rettentő óvatos.

"Nem azt mondom, hogy nincs esélyünk az aranyérem megszerzésére, csupán azt, hogy nem mi vagyunk az első számú várományosai. Van viszont valami, ami az előnyünkre válhat: a csapategység. Nincs még egy válogatott, amelyben a társak olyan jól ismerik egymást, mint mi, és tekintettel arra, hogy az összes csapat egy napot készülhet az első erőpróbára, ez mindenképpen sokat nyom a latban" - értékelt a Nashville Predatorst erősítő Timonen.

Nagy kérdés, hogy vajon ki játszik majd a centerposzton, Saku Koivu, az 1998-as naganói olimpia legeredményesebb hokisa ugyanis nem áll a csapat rendelkezésére (tavaly ősszel rákos daganatot fedeztek fel a gyomrában, szerencsére felgyógyulóban van), és rajta kívül nincs igazán jó középcsatára a finneknek. Talán egyedül a hatodik olimpiájára készülő (!), 37 éves Raimo Helminen. Vagy van egy másik lehetőség: nem centert játszatnak középen, hanem mondjuk egy jobbszélsőt, olyat, mint Sami Kapanen. "Hiányzik Saku, de valakinek pótolnia kell őt. Ha én, hát legyen!" - fogalmazott a Carolina Hurricanes menője. Annyira azért nem kell félniük az északiaknak, hiszen olyan nevek vannak a szélvészgyors hokit játszó válogatottban, ha nem is centerposzton, mint Teemu Selänne, Jere Lehtinen, Ville Nieminen, avagy az előbb említett Kapanen. Ezzel a kerettel márpedig eljuthat a csapat odáig, ameddig Naganóban - a bronzéremig.

(Finnország Oroszországgal, az Egyesült Államokkal és a selejtezőből feljutó Fehéroroszországgal került egy csoportba.)

FINNORSZÁG
Mez Név Poszt Klub
30 Pasi Nurminen kapus Atlanta Thrashers
31 Jussi Markkanen k Edmonton Oilers
35 Jani Hurme k Ottawa Senators
4 Kimmo Timonen védő Nashville Predators
5 Sami Salo v Ottawa Senators
6 Ossi Vaananen v Phoenix Coyotes
7 Aki-Petteri Berg v Toronto Maple Leafs
21 Jyrki Lumme v Dallas Stars
27 Teppo Numminen v Phoenix Coyotes
44 Janne Niinimaa v Edmonton Oilers
8 Teemu Selänne csatár San Jose Sharks
10 Ville Nieminen cs Colorado Avalanche
12 Olli Jokinen cs Florida Panthers
14 Raimo Helminen cs Ilves Tampere
16 Niklas Hagman cs Florida Panthers
17 Tomi Kallio cs Atlanta Thrashers
22 Mikko Eloranta cs Los Angeles Kings
24 Sami Kapanen cs Carolina Hurricanes
26 Jere Lehtinen cs Dallas Stars
36 Juha Ylonen cs Tampa Bay Lightning
37 Jarkko Ruutu cs Vancouver Canucks
41 Antti Aalto cs Jokerit
42 Juha Lind cs Södertälje (svéd)

Edző: Hannu Aravirta

Kozlov helyett Dacjuk

OROSZORSZÁG. Dmitrij Juskevics után Viktor Kozlovról is le kell mondania Vjacseszlav Fetyiszovnak, az orosz válogatott kapitányának. A Florida Panthersben játszó Kozlov izomhúzódás miatt dőlt ki a sorból. Helyére a Detroit Red Wings újoncát, Pavel Dacjukot hívta meg Fetyiszov a válogatottba.

Nemzeti Sport 2002.02.13.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002