FONTOS


 








A lett-német összecsapás dönt a továbbjutásról
Szertefoszlott szlovák álmok

Fájó szívvel ugyan, de tudomásul kell venni, hogy a szlovák válogatott nem jutott tovább a selejtezőkörből, onnan, ahol igazság szerint nem is kellene szerepelnie. A kiváló jégkorongozókból álló, látványos hokit játszó csapat az első selejtezőmeccsén valószínűtlen vereséget szenvedett Németországtól (0-3), így aztán mindenképpen nyernie kellett volna - ráadásul nagyon - Lettország ellen, hogy életben tartsa a továbbjutásról szőtt álmait. Ami végül nem jött össze, mert 6-6-ra végzett a szintén nagyszerű hokisokra épülő lett bandával.

Pedig olybá tűnt, meglesz az első lépés a csoportkör felé vezető úton, minthogy a Jozef Stümpel (Los Angeles Kings), Marián Hossa (Ottawa Senators) és Pavol Demitra (St. Louis Blues) érkeztével még acélosabb együttes éppen Stümpel révén már a tizenegyedik másodpercben megszerezte a vezetést, mi több, 6-3-mas előnyt épített fel a második játékrészben.

Csakhogy.

Miképp a németek ellen, ezúttal is ostoba hibákat követtek el Demitráék. Először is, a második harmad végén teret hagytak Aleksandrs Macijevskisnek, aki négy, azaz négy másodperccel a dudaszó előtt bevágta a maga második találatát, 4-6-ra alakítva az eredményt. Aleksandrs Belavskis révén aztán egy gólra felzárkóztak a lettek, majd nem sokkal később ki is egyenlítettek, megint egy kapitális hibát megbüntetve. Merthogy a szlovákok elszúrtak egy sorcserét, és mivel a megengedettnél több játékos volt egy időben a jégen, a bírók kiállítással sújtották a kapusposzton finoman fogalmazva is erőtlen tótokat. Mondani sem kell, ebből az emberelőnyből egalizáltak a lettek...

"Tragikus - vont mérleget a kiesést jelentő döntetlent követően a hátvéd Richard Lintner. - Úgy gondoltuk, szerintem nem is alaptalanul, hogy ezzel a kerettel a németeket és a letteket is megverjük, de sajnos nem sikerült. A németeknek még gólt sem tudtunk ütni, ott ment el a hajó... Borzalom."

A másik oldalon a Florida Panthers együttesétől érkező, bemutatkozás gyanánt négy gólpasszt adó Sandis Ozolins öntötte szavakba a lettek boldogságát: "Számos tehetséges játékosunk van, akik mindent megtesznek egymásért, és akik jól ismerik egymást. Sokat számít ám, ha az egyik tudja, mikor és hol érkezik a másik!"

Lettország magyar idő szerint szerda hajnalban Németországgal játszik a továbbjutásért, utóbbi válogatottnak a döntetlen is elegendő lenne az üdvösséghez. A germán had 3-2-re verte meg az osztrákokat úgy, hogy a szerencsére ezúttal sem lehetett panasza. Az első harmadban 2-0-ra elhúztak a németek, hanem a másodikban előbb szépített, a káprázatos nevű Gerhard Unterluggauer bombagóljával pedig egyenlített az osztrák válogatott. (Marc Seliger 82 percig és 20 másodpercig húzta ki gól nélkül a német kapuban!) A meccs a harmadik harmad hajrájában dőlt el, ekkor egy bulit követően elaludtak az osztrák bekkek, a korong Andreas Loth-hoz került, aki fonákkal úgy lőtt a kapuba, hogy a pakk Reinhard Divis jobb karjáról csorgott a gólvonal mögé.

JÉGKORONG. Férfiak, selejtező

A-csoport: Szlovákia-Lettország 6-6 (2-2, 4-2, 0-2). Gólszerző: Stümpel (0:11, Visnovsky, Lintner), Pardavy (8:23, Majesky), Hossa (25:37, Stümpel), Visnovsky (28:13 - emberelőny, Demitra), Petrovicky (33:30 - ee., Satan, Pavlikovsky), Demitra (38:20, Petrovicky), ill. Fanduls (6:39 - ee., Ozolins), Nizivijs (11:45, Ozolins), Macijevskis (25:02, Cipruss, Nizivijs; 39:56, Ozolins), Belavskis (44:45, Semjonovs), Tribuncovs (47:43 - ee., Ozolins, Cipruss). Kapusok: Rybar 7 védés/10 lövés, 25:02-től Lasak 11/14, ill. Naumovs 29/35. Németország-Ausztria 3-2 (2-0, 0-2, 1-0). G: Kathan (1:21. Soccio, Kunce), Soccio (19:14, Kathan, Morczinietz), Loth (58:46, MacKay), ill. Ressmann (23:20 - ee., Trattnig, Perthaler), Unterluggauer (39:56). K: Seliger 29/31, ill. Divis 19/22

Az állás
1. Németország 2 - - 6-2 4
2. Lettország 1 1 - 10-8 3
3. Szlovákia - 1 1 6-9 1
4. Ausztria - - 2 4-7 0

Nők, selejtező

A-csoport: Kanada-Kazahsztán 7-0 (3-0, 2-0, 2-0)



Aranyat akarnak az oroszok

A csoportkörben bemutatkozó hat válogatott közül másodikként az 1992-es albertville-i játékokon Független Államok Közössége néven aranyérmet szerző orosz együttest mutatjuk be, azt a csapatot, amelynek muszáj jól teljesítenie, hogy helyreállítsa a világ rendjét. A szbornaja 1998-ban Naganóban elveszítette az aranymeccset (a csehek 1-0-ra nyertek), azóta pedig mélyrepülésben van, 2000-ben hazai környezetben, Szentpétervárott a tizenegyedik helyen végzett (!!!) a világbajnokságon, tavaly pedig a hatodikon. Itt az idő a robbantásra, véli Vjacseszlav Fetyiszov szakvezető.

"Van esélyünk az aranyra, és meg is akarjuk szerezni - szögezi le nyomban a kapitány. - Sokat beszélgettem a fiúkkal, és látom rajtuk az elszántságot, azt, hogy mindent megtesznek majd a győzelemért. Mindenesetre nehéz lesz eljutni a döntőig, ebben a mezőnyben ugyanis bárki bárkit megverhet."

És hogy ki lehet az első számú szekértoló? Természetesen Pavel Bure, korunk talán legjobb orosz hokisa, aki szerepelt a naganói ezüstcsapatban, és aki kilenc góllal a torna legeredményesebb játékosa lett. A harmincéves klasszis már 1990-ben is tagja volt a válogatottnak, akkor ráadásul világbajnoki címet szerzett. "Ha szerencsés vagy, és keményen hajtasz, talán három olimpián is szerepelhetsz, mint az édesapám, aki remek úszó volt. Nekem ez lesz a második" - mondta Bure.

Lesz egy nagy öreg is a szbornajában: Igor Larionov, minden idők egyik legjobb orosz jégkorongozója. A negyvenegy éves fenomén - akit amúgy Professzornak becéznek - 1984-ben Szarajevóban, 1988-ban pedig Calgaryban nyert aranyérmet a szovjet válogatottal, úgyhogy most a harmadik elsőségéért hajt, ha nem is Krutov, Makarov, Kaszatanov és Fetyiszov társaságában, de mindenképpen remek játékosokkal. (Fetyiszov ezúttal nem hátulról, hanem a kispadról ad majd neki tanácsot...)A legendás szovjet válogatott 11-ese a két olimpiai bajnoki cím mellett nyert Kanada-kupát (1981), és négyszeres világbajnoknak mondhatja magát (1982, 1983, 1986, 1989), csak hogy a legnagyobb sikereit említsük. Jelenleg a Stanley-kupára jó eséllyel pályázó Detroit Red Wingsben játszik. Az orosz válogatotthoz kapcsolódó hír, hogy a lábsérülést szenvedő Dmitrij Juskevics (Toronto Maple Leafs) helyére Igor Kravcsuk (Calgary Flames) kapott meghívót a keretbe.

(Oroszország Finnországgal, az Egyesült Államokkal és egy, a selejtezőből érkező csapattal van egy csoportban.)

OROSZORSZÁG
Mez Név Poszt Klub
35 Nyikolaj Habibulin kapus Tampa Bay Lightning
31 Jegor Podomackij k Lokomotív Jaroszlavl
2 Borisz Mironov védő Chicago Blackhawks
5 Gyenyisz Markov v Phoenix Coyotes
7 Oleg Tverdovszkij v Anaheim Mighty Ducks
11 Dariusz Kaszparaitisz v Pittsburgh Penguins
23 Vlagyimir Malahov v New York Rangers
55 Szergej Goncsar v Washington Capitals
8 Igor Larionov csatár Detroit Red Wings
10 Pavel Bure cs Florida Panthers
12 Oleg Kvasa cs New York Islanders
14 Szergej Szamszonov cs Boston Bruins
20 Valerij Bure cs Florida Panthers
25 Viktor Kozlov cs Florida Panthers
27 Alekszej Kovaljov cs Pittsburgh Penguins
33 Alekszej Zsamnov cs Chicago Blackhawks
61 Makszim Afinogenov cs Buffalo Sabres
71 Ilja Kovalcsuk cs Atlanta Thrashers
73 Andrej Nyikolisin cs Washington Capitals
91 Szergej Fjodorov cs Detroit Red Wings

Szövetségi kapitány: Vjacseszlav Fetyiszov

Nemzeti Sport 2002.02.12.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002