FONTOS


 








Színes hírek
Lazutyina szerint túlzott a biztonság

Larisza Lazutyina, a sífutók 15 km-es szabadstílusú versenyének orosz ezüstérmese elégedetlen, mert a szerinte túlzott biztonsági intézkedések nagyon megnehezítik a közlekedést. "Azért vagyunk itt, hogy versenyezzünk. Én már az ötödik olimpiámon veszek részt, de korábban sehol sem tapasztaltam hasonlót. Minden egyes nap átvizsgálják a csomagjainkat, ami egy kicsit bosszantó. Azon gondolkodom, hogy a biztonsági embereknek tényleg szükséges-e kinyitniuk a vizes flakonomat, és meg kell-e szagolniuk, mi van benne" - magyarázta a versenyző.

A WADA kizárással fenyegeti a bobszövetséget

A WADA Sandis Prusis doppingügye kapcsán kilátásba helyezte, hogy a jövőben nem fogadja el a Nemzetközi Bobszövetség ellenőrzési módszerét. "Nem vagyok hajlandó elismerni a FITB vizsgálatait, ha nem tartja be a szabályokat - jelentette ki Richard Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség elnöke. - Akár olyan drasztikus lépésre is sor kerülhet, mint a kizárás, de mindenképpen súlyos pénzbüntetésre számíthat a szervezet." A WADA felszólította a FITB-t, adjon magyarázatot arra, hogy két év helyett miért csak három hónapra tiltotta el a nandrolonhasználaton ért Prusist. A 36 éves lett versenyzőt november 9-én, a Salt Lake City-i játékok futamainak is otthont adó Park City-i pályán ellenőrizték és a teszt pozitív eredményt hozott. A FITB visszamenőleg három hónapos büntetéssel sújtotta őt, így még időben, február 9-én, azaz szombaton lejárt az eltiltása. A NOB ugyan nem járult hozzá, hogy részt vegyen az olimpián, de a Nemzetközi Sportdöntőbíróság ezt felülbírálva engedélyezte indulását.

Félárbocon a brit lobogó

Az olimpiai faluban szombaton egész nap félárbocra eresztve volt látható a brit lobogó, Nagy-Britannia olimpiai csapata ezzel a gesztussal kívánt tisztelegni Margit hercegnő - az uralkodónő, II. Erzsébet testvére - emléke előtt, aki pénteken, 71 éves korában hunyt el. A zászlót február 15-én ugyancsak leeresztik, ekkor kerül sor a temetésre.

Koncertdömping

Nem mondhatni, hogy a Salt Lake City-i szervezők nem akarnak a sportolók kedvében járni. Az Olympic Medal Plaza ugyanis szinte a játékok teljes ideje alatt koncertektől lesz hangos, és nem is akármilyen könnyűzenei csemegék várják a szórakozni vágyókat. A szombati Dave Matthews Band - a szerencsések, akik bejutottak, csak felsőfokban beszéltek az előadásról - után kedden Macy Gray várja az érdeklődőket, Valentin napján az érzéki Sheryl Crow, pénteken az év mozicsemegéjét jelentő Shrek két betétdalát is jegyző Smash Mouth, 20-án a latin szívtipró, Marc Anthony, míg az utolsó előtti napon, azaz 23-án a fiatalok kedvence, a fiúzenekarok közül jelenleg a number one-t jelentő N'Sync lép föl.

Nézőrekord

Egész pontosan 16 784-en látogattak ki a Utah Olympic Parkba, hogy megtekintsék helyi idő szerint szombat délelőtt az északi összetett síugró számát. Nem véletlen, hogy a versenyzőknek szinte szárnyakat adott a közönség buzdítása, elvégre ekkora tömegnél már egy kisebb sóhaj is jókora "hátszelet" jelent.

Nagvajara rekordjai

Bár Prawat Nagvajara volt az első, aki feladta a Salt Lake City-i téli olimpia férfi 30 km-es szabadstílusú sífutó számát, saját számítása szerint így is több thaiföldi rekordot döntött meg. A 43 éves, a Philadelphia Egyetemen dolgozó tanársegéd büszkén nyilatkozott azt követően, hogy nem egészen fél távnál kiállt: "Azt hiszem, több országos csúcsot értem el. Nem hiszem, hogy hazámból rajtam kívül bárki is képes lett volna 1, 5 és 10 km-t teljesíteni síléccel a talpán."

Aján Tamás díjátadó

Magyar díjátadója lesz a női gyorskorcsolyázás 3000 méteres versenyszámának, mivel a rendezők Aján Tamást, a MOB főtitkárát kérték föl erre a feladatra. A magyar tisztségviselőhöz egyébként a Nemzetközi Korcsolyaszövetség elnöke, Ottavio Cinquanta csatlakozik majd kísérőként a pódium előtt.

Autogram-estek

Új ötlettel állt elő a Park City Mountan Resort stábja, esténként a stadion klubházában híres sportolókat lát vendégül, akik szívesen állnak az autogramgyűjtők rendelkezésére. A sportrajongók olyan ereklyékkel lehetnek gazdagabbak, mint a profi ökölvívó klasszis, Evander Holyfield, a kanadai műkorcsolyázás háromszoros világbajnoka, Elvis Stojko, a tornász legenda, Nadia Comaneci, vagy éppen a magyar női bobcsapat, Stréhli Ildikó és Kürti Éva aláírása. Az utóbbi eseményre egyébként február 23-án, szombaton 19 órától kerül majd sor.

Lapszemle
Ezt írták a lapok

Washington Post: "A szigorú biztonsági intézkedések miatt a Salt Lake City-i olimpia szlogenje az is lehetne: Kiürítené a zsebeit, kérem?"

Kurier: "Már az olimpia első napja ünnep volt az osztrákok számára. A 30 kilométeres sífutásban Christian Hoffmann és Mikhail Botwinow parádés futás végén osztozott az ezüst-, illetve a bronzérmen."

Le Mans: "Azok számára, akik azt gondolták, hogy a Salt Lake City-i olimpia megnyitója valamiféle túldimenzionált patriotizmusba csap majd át, a szervezők megfelelő választ adtak egy jól szervezett és józan, mértékletes ünnepséggel. Természetesen érezhető volt a szeptember 11-ei tragédia emléke..."

USA Today (Uytdehaage 5000 méteres gyorskorcsolya-világcsúcsa után): "A hollandok korcsolyával a lábukon születnek, szinte a kultúrájukkal szívják magukba a jég szeretetét. Azt jelenti számukra a gyorskorcsolya, amit az amerikaiaknak a baseball."

Nemzeti Sport 2002.02.11.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002