FONTOS


 








FÁKLYAVIVŐ. A magyar, aki futhatott az olimpia lánggal
Facskó István megtiszteltetése

A Samsung cég - mint az olimpiai mozgalom egyik legnagyobb támogatója - néhány képviselőjét delegálhatta az olimpiai láng váltójába. Európát egyetlen ember, a magyar Facskó István képviselte, aki San Diegóban lehetett részese az életre szóló élménynek.

- Hatalmas megtiszteltetés volt a felkérés - kezdi az egykori kiváló futó. - A sydneyi olimpia előtt is mindössze két magyar, Schmitt Pál és Vajda László futhatott a lánggal. Most pedig egyedül képviseltem hazánkat. Izgalmas volt, és mondhatom, felemelő érzés!

- A tudósítások képeinek tanúsága szerint még a Sziklás-hegység legeldugottabb pontjain is rengetegen köszöntik a kutyaszános fáklyavivőt.

- Akkor el lehet képzelni, mennyien voltak San Diego belvárosában. Nekem ráadásul nagy szerencsém volt, mert este hatkor került rám a sor. Akkor már mindenki végzett a munkájával, rengetegen voltak. Óriási ováció, taps fogadott, amikor kiálltam az útra a váltótagok hagyományos, világoskék, fehér szerelésében.

- Mekkora távot kellett megtennie?

- Nem volt hosszú az út, mindössze hat- vagy hétszáz méter. De végig hosszú, tömött sorokban álltak az út mentén az emberek, és hihetetlen ünneplésben volt részem. Mivel ez rendkívül precízen megszervezett váltó, előttem és mögöttem is felvezető autók, motorosok haladtak, tele tévésekkel, rádiósokkal, fotósokkal. Hátborzongató érzés volt, a szó lehető legjobb értelmében.

Nemzeti Sport 2002.02.01.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002