FONTOS


 








Olimpia: Salt Lake City
Bekecs Zsuzsa tapasztalt versenyzőként utazik a játékokra


Azt mondja, az első olimpiáján még nagyon kislány volt. Huszonegy évesen került ki Naganóba, de még mindig emlékszik arra az izgalomra, a versenylázra, ami a Japánban megrendezett olimpián a hatalmába kerítette őt.

Azt mondja, szerinte most sem lesz másképp. Bár jóval tapasztaltabb versenyzőként utazik Salt Lake Citybe, az a jól érezhető remegés most is ott van a gyomrában.

- Persze hogy izgulok, még úgy is, hogy tudom, a felkészülésem egész jól sikerült - mondta Bekecs Zsuzsa. - Nyáron sírollerben nagyon jó eredményeim voltak, és szerencsére ebben a szezonban sokkal több havas edzésen tudtunk részt venni, mint amennyin általában szoktunk.

- Ha jól tudom, majdnem az egész szezont végigversenyezte.

- Igen, csak két Világkupát hagytam ki, amúgy ahol tudtam, rajthoz álltam.

- A statisztikák szerint a legjobb eredményt Osrblie-ben érte el.

- Igen, a legjobban a szlovákiai fordulón szerepeltem, a hetvenötödik lettem. Tudom, ez a teljesítmény nem sokat mond, de ha százalékban nézzük az időeredményeket, sikerült az élbolyhoz közel végeznem. Annyira szoros volt az a verseny, hogy akkor ismét meg tudtam futni az olimpiai kvalifikációs szintet.

- Az ön sportágában a lövészet sok mindent meghatároz. Hogy áll ezzel a résszel?

- Most már egyre stabilabb vagyok. Néhány héttel ezelőtt Oberhoffban például volt már hibátlan eredményem is. Tehát javulgatok. Én egyébként hét és fél kilométeren várok jobb eredményt magamtól. Persze nehéz előre jósolni, de azt hiszem, mivel egész jó futóeredményeim vannak, ezen a távon előrébb végezhetek.


Szöllösi Ivett a junior-vb-ről megy Salt Lake Citybe


Szöllösi Ivettnek meglehetősen sűrű lett a januári programja. Részt vett három Világkupa-versenyen, legutóbb múlt héten az anterselvai viadalon állt rajthoz, ahonnan már nem is jött haza, hanem egyenesen a ridannai junior-világbajnokságra utazott el. És hogy ne legyen olyan egyszerű az élete: a vébéről február 2-án éjjel érkezik meg, és másnap hajnalban már ül is fel a Salt Lake City-i olimpiára tartó gépre.

- Nem érzi magát fáradtnak?

- Egy picit, de igazából mindig izgalomban tartanak az előttem álló feladatok, és így nem tűnik fel, hogy milyen pörgős időszakot élek most.

- Utolsó éves juniorként utazik a téli olimpiára. Melyik versenyt tartja fontosabbnak, a junior-világbajnokságot vagy az ötkarikás játékokat?

- Azt hiszem, ugyanolyan fontos mindkét verseny. Annak azonban kifejezetten örülök, hogy a juniorvébé az olimpia előtt van, mert egy jó szereplés lelkileg feltöltene Salt Lake City előtt. A felkészülésem, azt hiszem, egész jó irányban halad. Decemberben volt egy kis hullámvölgy, mert szétesett a lövészetem, de azóta ismét megtaláltam a ritmust.

- Melyik számban várja a jobb eredményt magától?

- Inkább tizenöt kilométeren. Több a lövészet ugyan, de több a javítási lehetőség is. Általában ebben a versenyszámban nem maradunk el annyira az élbolytól.

- A másik biatlonos versenyző, Bekecs Zsuzsanna már járt olimpián, egész pontosan Naganóban. Milyen hasznos tanácsokkal látta el önt?

- Igazából az olimpia hangulatáról beszélgettünk, és arról, hogy az izgalmunkat csak úgy tudjuk legyűrni, ha megpróbáljuk egyszer? versenyként felfogni ezt a nagy eseményt. Egy biztos: már mindketten nagyon szeretnénk ott lenni!


Tagscherer Imre bízik benne, hogy a kenyai sífutónál jobb lesz


- Belázasodtam, azt hiszem, influenzás vagyok - mondta Tagscherer Imre, amikor felkerestük az olimpiai részvételével kapcsolatban. - De nem kell félni, az indulásig biztosan kiheverem. No nem mintha amúgy nagy eredményt lehetne várni tőlem...

- Nagyon önkritikus.

- Az idei Világkupákon rendre a mezőny végén zártunk, és igazából a felkészülésem nem is sikerült olyan jól, mint mondjuk tavaly. Igaz, nem is volt időm arra, hogy komolyan belemélyedjek az edzésekbe.

- A munkája miatt?

- Elsősorban azért. Lakásfelújításokon dolgozom, ami fizikailag is eléggé megvisel, így nem csoda, ha utána már nem tudok lehúzni egy teljes tréninget. Vannak olyan hetek, amikor csak egyszer vagy kétszer tudok felmenni a Svábhegyre edzeni... Bevallom, én amatőr sportolónak tartom magam, egyszerűen a sportág iránti szeretetem az, ami miatt még részt veszek a versenyeken.

- Tehát hobbiból utazik az olimpiára.

- Valahogy úgy. De azért mindent megteszek, hogy jól szerepeljek Salt Lake Cityben. Szerencsére biatlonban és sífutásban is sikerült kivívnom az indulás jogát, de azt hiszem, inkább sífutásban fogok jobb eredményt elérni.

- A lövészet miatt?

- Igen, ebben a szezonban nem tudtunk annyi lőedzésen részt venni, amennyi kellett volna. De nem csak ezért leszek jobb sífutásban. Biatlonban annyira megszűrik a mezőnyt az olimpiára, hogy még az is előfordulhat, hogy az utolsó helyen végzek. Sífutásban azonban minden nemzet kap egy-egy helyet, szóval több olyan versenyző is lesz, aki csak a részvétel, a tisztes helytállás miatt utazik Salt Lake Citybe. És a kenyai sífutót, azért csak le kellene győznöm...


Tagscherer Zoltán egy életre letette a puskát


A sílövészetből pártolt át a sífutók közé. Mint mondja, a lövészet nem az ő világa. Lassan másfél éve már, hogy nem vett puskát a kezébe, mindössze a decemberi országos bajnokság erejéig, ahol a negyedik lett. Tagscherer Zoltán megtalálta magát a sífutásban, amelyet bizonyít az is, hogy a tavalyi lahti világbajnokságon az 1.5 km-es sprinttávon a középmezőnyben végzett.

- Ha arra kíváncsi, egyáltalán nem hiányzik a biatlon - kezdi Tagscherer Zoltán. - Néha leülök a televízió elé, hogy megnézzek egy-két Világkupa-futamot, de ennyi... Semmi nosztalgia! Igazából akkor jöttem rá, hogy csak a sífutással kellene próbálkoznom, amikor tavalyelőtt sprintben harmadik lettem a síroller-világbajnokságon.

- Változott valamit a felkészülése az elmúlt évekhez képest?

- Az alapozás ugyanaz, rengeteg munkát kell elvégezni az őszi hónapokban, ám a versenyidőszakban a gyorsaságomat fejlesztem. Sok-sok rövidebb távot futok.

- Azaz ön elsősorban sprinternek tartja magát.

- Igen, és ez az egyetlen olyan versenyszám, ahol még van esélyünk a felzárkózásra a sífutónemzetek közé. Itt nem jön ki az, hogy ki mennyit edzett havon, sokkal inkább adottság kérdése, hogy ki mire viszi a pályán. De azért a másfél kilométer mellett más szabadstílusú versenyszámban is rajthoz állok.

- Ha tippelnie kellene, hová várja magát az olimpián?

- A sprintversenyben szeretnék hasonlóan szerepelni, mint a lahti világbajnokságon. De ha sikerülne ötven FIS-ponton belülre kerülnöm, nagyon elégedett lennék magammal.


Gottschall Zsófia két sportágban is hajtott a kvalifikációért


Az egész idényt "kétlakiként" töltötte el. Keményen dolgozott azért, hogy kedvenc sportágában a biatlonban kvalifikációt szerezzen az olimpiára, és ugyanakkor harcban volt a nemzet jogán kapható egy helyért sífutásban.

Az utóbbit sikerült megszereznie.

Pedig a múlt heti anterselvai sílövő Világkupán még megpróbálkozott azzal, hogy húsz százalékon belülre kerüljön a győztes idejéhez képest. Ám a lövészete ismét nem úgy alakult, ahogyan szerette volna.

- Ezen nem is csodálkozom, hiszen ebben a szezonban sokkal kevesebbet tudtunk a lövészettel foglalkozni, mint tavaly, viszont annál több időt töltöttünk el havon - mondta Gottschall Zsófia, a Vasas SC versenyzője. - Bevallom, azt nagyon bánom, hogy nem tudok biatlonban indulni, hiszen nagyon szeretem ezt a sportágat.

- De gondolom sífutásban sem "muszájból" szerepel.

- Dehogy. Igazság szerint sífutásban sokkal jobb eredményeim voltak. A zakopanei sprintversenyen például sikerült hetedik helyet szereznem, és ezzel 130 FIS-pontot csinálnom, ami eddigi legjobb teljesítményem. Egyszerűen csak arról van szó, hogy év elején tudtam, ha ott akarok lenni Salt Lake Cityben mind a két sportágban hajtanom kell.

- Sífutásban melyik stílust szereti jobban?

- A skating, vagyis a szabadstílus közelebb áll hozzám. Az olimpián is tizenöt kilométer és másfél kilométer szabadstílusban indulok.

- És az olimpiáig lévő időszakot hogyan tölti el?

- Mivel már egyik sportágban sem lesznek versenyeink, így az edzések kapnak nagyobb hangsúlyt. Azt hiszem, még egy galyatetői edzőtáborozás szerepel a programunkban, aztán irány Amerika.

CSB, Nemzeti Sport 2002.01.29.

BEKECS ZSUZSANNA

Született: 1976. május 17., Salgótarján
Magassága/testsúlya: 175 cm/62 kg
Sportága: sílövészet
Versenyszáma: 7.5 km, 15 km
Egyesülete: Salgótarjáni PDSE
Edzői: Máté Csaba, Papp Zoltán
Legjobb eredményei: olimpiai 64. (1998, Nagano, 7.5 km), vb-57. (1996, Ruhpolding, 15 km)

SZÖLLÖSI IVETT

Született: 1982. december 22., Miskolc
Magassága/testsúlya: 168 cm/56 kg
Sportága: sílövészet
Versenyszáma: 7.5 km, 15 km
Egyesülete: Miskolci Honvéd SE
Edzői: Szöllősi István, Bokros György
Legjobb eredményei: vb-67. (2000, Holmenkollen, 15 km)

TAGSCHERER IMRE

Született: 1972. május 25., Budapest
Magassága/testsúlya: 182 cm/72 kg
Sportága: sílövészet és sífutás
Versenyszáma: sílövészet: 10 km, 20 km, sífutás: 1.5 km sprint
Egyesülete: Vasas SC
Edzői: Holló Miklós, Rosivall Zoltán
Legjobb eredményei: vb-83. (2001, Pokljuka, 20 km)

TAGSCHERER ZOLTÁN

Született: 1976. május 13., Budapest
Magassága/testsúlya: 183 cm/80 kg
Sportága: sífutás
Versenyszámai: 1.5 km sprint, 10 km klasszikus+10 km szabadstílus, 15 km klasszikus, 30 km szabadstílus
Egyesülete: Vasas SC
Edzői: Holló Miklós, Rosivall Zoltán
Legjobb eredményei: síroller vb-3. (2000, sprint), 5x magyar bajnok sífutásban, 2x magyar bajnok sílövészetben

GOTTSCHALL ZSÓFIA

Született: 1978. április 7., Budapest
Magassága/testsúlya: 166 cm/54 kg
Sportága: sífutás
Versenyszáma: 1.5 km sprint, 15 km szabadstílus
Egyesülete: Vasas SC
Edzői: Holló Miklós, Rosivall Zoltán
Legjobb eredményei: magyar bajnok sífutásban és sílövészetben
SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002