FONTOS


 








Huszonhárman már biztosan ott lesznek Salt Lake Cityben
Farkas Éva is utazhat

Farkas Éva 15 éves diáklány jelenleg Magyarország legboldogabb fiatal sportolója. A jászberényi rövid-pályás gyorskorcsolyázó kislány ugyanis kellemes meglepetésre olimpiai résztvevővé lépett elő. Eddig a tartalékok sorában foglalt helyet, ám a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) hivatalos értesítése szerint a nevezési listák lezárása után újra osztották a kvótákat, és a kvalifikációs versenyeken jól szerepelt magyar fiatal került az olimpiai mezőnybe. A MOB elnöksége pénteken délután tartott ülésén zöld utat szavazott Farkas Évának, és ezzel huszonháromra emelkedett a téli olimpián résztvevő magyar sportolók száma. Holló Miklós vasárnap délutánig még reménykedhet, hogy az utolsó versenyén teljesíti a sífutók nevezési szintjét. Schmitt Pál az elnökség nevében jó utat, becsületes helytállást kívánt a Molnár Zoltán vezette csapatnak, s egyben köszönetet mondott az adidasznak és a Roland Ruhaház vezetőinek a kiváló sportfelszerelés és a takaros formaruha biztosításáért.

Az elnökség az idei állami támogatás elosztását is megvitatta. A decemberi közgyűlés határozatának és a sporttörvény előírásainak megfelelően az állami támogatást elsőrendű feladatának ellátására, az olimpiai felkészülésre fordítja. A rendelkezésre álló 700 millió forintot a központi felkészülés (120 millió), az olimpiai műhelyek (160 millió), eredményességi alapon a szövetségi olimpiai programok (250 millió), szakmai feladatok (48 millió), a szövetségek működése (72 millió) és az edzői ösztöndíj (50 millió) támogatására fordítja. Kiváló hírt jelenthet a sportági szakszövetségeknek, hogy a Sportfólió Kft.-vel minap kötött megállapodás alapján az olimpiai keretek tagjait napi 4356 forintért fogadják a központi edzőtáborokban, ami az ismert infláció ellenére csaknem ezer forinttal kevesebb, mint az elmúlt esztendőben volt. Így az olimpiai keretek tagjai csaknem 2800 napot tölthetnek ez évben a központi edzőtáborokban, Tatán és Dunavarsányban.

Aján Tamás főtitkár javaslatára az elnökség odaítélte az idei MOB sajtónívódíjakat és okleveleket. Az ünnepélyes átadásra az év első közgyűlésén, március 9-én kerül sor. Végül a MOB négy állandó és négy munkabizottságának tájékoztatója hangzott el. Az elnökség örömmel állapította meg, hogy az újjászervezett bizottságok a korábbinál lényegesen aktívabb és tervszerűbb munkát végeznek.

Közvetítés Salt Lake Cityből 230 órában

Az idén 45. évfordulóját ünneplő Magyar Televízió összesen 230 órában számol majd be a február 8. és 24. között zajló Salt Lake City-i téli olimpiáról, amelyből 160-170 órányi lesz az élő közvetítés. Így aztán a nézők - a nyolcórás időeltolódás miatt - egész éjjel szurkolhatnak a képernyők előtt, sőt, ezt követően napközben kétszer is megtekinthetik a legérdekesebb eseményekből készített összefoglalókat (m1 9-11 óra, illetve 15.30-16.30).

A versenyeket hattagú sportriporteri gárda kommentálja, közülük a rangidős Vitray Tamáshoz - akinek egyébként már a huszadik ötkarikás játéka lesz a Salt Lake City-i - tartozik majd a szánkó, a bob, a skeleton és a síugrás, Gyulai Istvánhoz az alpesi sí és a műkorcsolya, Knézy Jenőhöz a jégkorong, Gulyás Lászlóhoz a sífutás és a sílövészet, Méhes Gáborhoz a gyorskorcsolya, míg Faragó Richárdhoz ugyancsak a jégkorong, de ő lesz a felelőse az összefoglalóknak is. A stábhoz csatlakozik még Frankl András, aki elsősorban színes anyagokkal, sztorikkal igyekszik szórakoztatni a képernyő elé kuporodókat.

A Televízió székházában tartott tájékoztatón az is elhangzott, hogy a havas-jeges sportok ünnepe mellett a Magyar Televízió kizárólagos közvetítési jogot szerzett a Japán és Dél-Korea közös rendezésében május végén sorra kerülő labdarúgó-világbajnokságra, így előreláthatólag mind a 64 mérkőzésről be fog számolni. A kifizetett jogdíjat azonban egyik rangos esemény kapcsán sem árulták el a vezetők.

Smigun doppinggyanúja

ÉSZTORSZÁG. Doppinggyanúba keveredett Kristina Smigun, a február 8-án kezdődő Salt Lake City-i téli olimpiára készülő észt csapat éremesélyes sífutója. Az 1999-es ramsaui világbajnokságon egy-egy ezüst- és bronzérmet nyert sportolónőt a december 12-i, brussoni Világkupa után ellenőrizték az olasz rendezők, s a vizsgálat a megengedettnél magasabb tesztoszteronszintet mutatott ki a szervezetében. Ezt a hormont bizonyos mértékig a test is termeli, ezért Smigun és az Észt Síszövetség bízik abban, hogy a B-próba bebizonyítja a versenyző ártatlanságát.

Az Osmond házaspár is fut a lánggal

SALT LAKE. CITY. Utah állam egyik legismertebb popénekes párja, Donny és Marie Osmond az olimpiai váltófutás utolsó napján, közvetlenül a megnyitó előtt viszi majd a fáklyát. Ezt a szervezők (SLOC) jelentették be. Azt viszont nem voltak hajladóak elárulni, hogy ki gyújtja meg a lángot, illetve ki viszi be a Rice-Eccles stadionba. A váltó február 4-én éri el az állam területét, mégpedig napfelkeltekor a nemzeti szimbólumnak számító Delicate Arch-nál. A láng Salt Lake Citybe 7-én érkezik, és egy nappal később kezdődnek az ötkarikás játékok. A fáklya 65 napos amerikai útja során 46 államot érint, és közel 22 ezer kilométert tesz meg.

Kihirdették a szlovák jégkorongoskeretet

SZLOVÁKIA. Jan Filc, a szlovák jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya kijelölte keretét a Salt Lake City-i olimpiára. A csapatban 21, az észak-amerikai ligában (NHL) szereplő játékos kapott helyet, de klubkötelezettségük miatt közülük nem mindenki vehet részt a selejtezősorozat mindhárom találkozóján. A profik összbére ebben az idényben közel 33 millió dollár. A legjobban Zigmund Pálffy (Los Angeles Kings) keres évi 6 millióval. A további sztárok: Peter Bondra (Washington Capitals, 4.5 millió), Pavol Demitra (St. Louis Blues, 3.7 millió), Miroslav Satan (Buffalo Sabres, 3.250 millió), Robert Svehla (Florida Panthers, 2.750 millió) és Jozef Stümpel (Boston Bruins, 2.650 millió). A szlovákok a németekkel, a lettekkel, valamint az osztrákokkal vannak azonos csoportban, és csak az első helyezett csatlakozhat a kiemelt hat - Egyesült Államok, Kanada, Csehország, Oroszország, Finnország és Svédország - együtteshez.

Változások a svéd és a finn együttesben

NEW JERSEY. Michael Nylander, az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) szereplő Chicago Blackhawks centere helyettesíti majd Peter Forsberget a svéd olimpiai válogatottban. Forsberget nevezték ugyan a svéd csapatba, de most már biztos, hogy nem épül fel az ötkarikás játékokig. A finn keretben is történt változás. A sérült Ville Peltonent Niklas Hagman (Florida) pótolja majd.

Nem Hackl viszi a zászlót

NÉMETORSZÁG. Georg Hackl háromszoros olimpiai bajnok német szánkós nem vállalta a zászlóvivő szerepét a Salt Lake City-i téli játékok nyitóünnepségén. Az ötödik olimpiájára készülő sportoló azzal indokolta döntését, hogy az ő versenye már február 10-én megkezdődik, így inkább arra szeretne koncentrálni. "Nehéz szívvel utasítottam vissza a kérést" - mondta Hackl. "A megnyitó előtt azonban próbán kell részt venni, ez pedig éppen egy időben lenne az edzésekkel. Szeretném megnyerni sorozatban negyedik olimpiai aranyamat, a zászlóvivői feladat pedig ebben hátráltathatna." Hackl azt azért nem tartja kizártnak, hogy együtt vonul a többiekkel.

Tehénruhás tüntető

LAUSANNE. Egy tehénnek öltözött állatvédő aktivista odaláncolta magát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) lausanne-i székházának bejáratához, hogy így tiltakozzon a Salt Lake Cityben sorra kerülő rodeóversenyek ellen. Az amerikai férfi - aki "Ne szégyenítsük meg a játékokat, állítsuk meg az ötkarikás rodeót" feliratú táblát tartott a kezében - úgy véli, hogy az Egyesült Államokban elterjedt marhalovaglás kegyetlen szokás, amely összeférhetetlen az olimpia szellemével. Az Emberséges bánásmódot az állatoknak nevű szervezet képviselőjét 70 eurós pénzbírsággal sújtották rendzavarásért.

Picabo Street visszavonul

CORTINA D'AMPEZZO. A négy évvel ezelőtti naganói játékokon szuperóriás-műlesiklásban aranyérmes amerikai Picabo Street azt fontolgatja, hogy a Salt Lake City-i olimpia után befejezi a pályafutását. "Őszintén szólva a versenyző véleménye napról napra változik ebben a kérdésben" - mondta Jim Tracy, az amerikai női alpesi sí-válogatott vezetőedzője. "Ezért arra kértem, hogy csak az előtte álló viadalokra koncentráljon, és ne a jövőjével foglalkozzon." A most 30 éves Street egy hónappal ötkarikás győzelme után bukott, és komoly lábsérüléseket szenvedett, többször is műteni kellett. Utoljára 2000 novemberében operálták meg, azóta mindent elkövetett, hogy a hazájában sorra kerülő téli játékokra ismét formába lendüljön, és megvédje címét.

Vad Dezső, CSB, Nemzeti Sport 2002.01.26.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002