FONTOS


 








Olimpiai hírek
Mégis Jaca pályázhat

SPANYOLORSZÁG. A Spanyol Olimpiai Bizottság (COE) tagsága szembefordult Alfredo Goyeneche elnökkel. A vita azon robbant ki, hogy Granada vagy Jaca pályázzon a 2010-es téli ötkarikás játékok rendezési jogára. A COE korábban úgy döntött, hogy egy szakértőkből álló testületet kér fel a két város felkészültségének felmérésére. A szervezet első számú vezetője azt javasolta, hogy két, a jacai kandidálás előkészítésében részt vett személy is bekerüljön ebbe a grémiumba. A tagok felháborodással fogadták az ötletet, s egyhangú többséggel leszavazták Goyeneche-t. Ám végül mégis az elnök akarata érvényesült, ugyanis szerdán eldőlt, hogy Jaca pályázatát küldik tovább a spanyolok a NOB-nak. A város korábban az 1998-as, majd a 2002-es olimpiának is szívesen adott volna otthont, de előbb Naganóval, majd Salt Lake City-vel szemben is alulmaradt. A COE hivatalosan február 4-én nyújtja be a pályázatot. A nyolc év múlva sorra kerülő havas-jeges játékok lebonyolítása iránt egyébként Spanyolország mellett eddig Dél-Korea, Andorra, Új-Zéland, valamint Zakopane és Poprád közösen, Salzburg, Bern, Szarajevó és Vancouver érdeklődik.

A rendezők rajtra készek

SALT LAKE CITY. Bár még több mint két hét van a hivatalos rajtig, a Salt Lake City-i téli olimpia szervezői (SLOC) szerint akár már most el lehetne kezdeni a versenyeket. "Mindenhol végeztünk, csak egy-két dísznövényt és reklámtáblát kell még a helyére tenni" - mondta elégedetten Adam Gray, a lesiklásnak és az szuperóriás-műlesiklásnak otthont adó Snowbasin létesítmény-igazgatója. A 10 helyszín, valamint az edzőtermek már egy éve állnak, az azóta eltelt időben inkább tesztelés és "csinosítás" folyt. A megnyitó magyar idő szerint február 9-én hajnali 2 órakor kezdődik, de már előtte sor kerül a középsáncú síugrás selejtezőjére.

Korongozhat a svéd hölgycsapat

SVÉDORSZÁG. Ahogy az várható volt, a Svéd Jégkorong Szövetség mégsem léptette vissza a Salt Lake City-i téli játékoktól a női jégkorong-válogatottat. Tavaly novemberben szóba került, hogy a sikertelen felkészülés és a "borítékolható" rossz szereplés miatt a csapat nem vesz részt a játékokon. A svédek azonban a jelek szerint nem vállalták a lemondás esetleges következményeit. "Szeretnénk minél előbb elfelejteni ezt az egész ügyet" - jegyezte meg a nevét eltitkoló szövetségi elöljáró.

A biztonság a legfontosabb

SALT LAKE CITY. "Ha a biztonságról van szó, akkor a pénz nem számít!" - jelentette ki John Ashcroft amerikai igazságügy-miniszter, aki a február 8-án kezdődő Salt Lake City-i téli olimpia helyszíneinek bejárásával tölti a következő napokat. "Meggyőződésem, hogy a szervezők az előkészületek során mindenre maradéktalanul figyeltek. Ezzel együtt most már nem spórolhatunk. A versenyzők és a nézők védelme a legfontosabb!" - tette még hozzá Ashcroft, aki látogatása során találkozik majd Mike Leavitt-tel, Utah állam kormányzójával, valamint a játékok szervezőbizottságának tagjaival és a rendőrfőnökökkel is. A játékoknak tíz helyszín ad otthont, és a rendezők naponta legalább 70 ezer látogatóval számolnak. Az Egyesült Államok eddig közel 300 millió dollárt költött a biztonságra.

Balesetet szenvedtek a sílövők

CSEHORSZÁG. Szerencsés kimenetelű autóbalesetet szenvedett az olimpiára készülő cseh csapat három sílövője. Eva Hakova, Zdenka Vejnarova és Zdenek Vitek éppen Prágába tartott, hogy elutazzon Salt Lake Citybe, amikor az őket szállító autó megcsúszott és összeütközött egy másik járművel. Vitek kisebb horzsolásokkal megúszta a balesetet, így ő elrepülhetett a február 8-án kezdődő téli játékok helyszínére. Hakova agyrázkódást szenvedett, míg Vejnarovának eltört az orra. Az orvosok egyelőre nem tudják megmondani, hogy ők ketten is részt vehetnek-e az olimpián.

Hunyady Emese optimista

AUSZTRIA. Hiába futotta meg hétvégén kétszer is az A-szintet a magyar származású olimpiai bajnok gyorskorcsolyázónő, Hunyady Emese, az osztrák olimpiai bizottság még mindig nem győződött meg róla száz százalékosan, hogy egészséges. A tavaly év végén térdműtéten áteső Hunyadyt ugyan igazolják az eredményei, és csütörtökön el is utazik Calgaryba a jobb felkészülés érdekében, ám a mint Heinz Jungwirth, az Osztrák Olimpiai Bizottság főtitkára elmondta, csupán az utolsó pillanatban, azaz január 28-án döntenek róla, hogy a sportolónő ott lehet-e a Salt Lake City-i jégcsarnokban. Az itthon is nagy népszerűségnek örvendő "Mesi" persze bízik benne, hogy ezúttal sem marad le a havas-jeges sportok legnagyobb ünnepéről.

Gigafotók az épületeken

SALT LAKE CITY. Kétségbe vonhatatlan, az amerikaiak értenek a reklámozáshoz. A nyomtatott és elektronikus médiumokban való folyamatos szereplés mellett a legújabb fogás, az épületek "felöltöztetése" a téli olimpiának otthont adó mormon fővárosban, Salt Lake Cityben. A gigafotók a különböző sportágak legjellemzőbb pillanatait örökítik meg, és szinte minden nagyobb falfelületet betakarnak. Így például az egyház épületeit is, bizonyítva ezzel, hogy egész Salt Lake City támogatja az ötkarikás eseményt.

Höllwarth sem megy Japánba

BÉCS. Martin Höllwarth, a négysáncverseny harmadik helyezettje megfázás miatt lemondott a részvételről az olimpia előtti hakubai és szapporói utolsó három Vk-viadalon. Az osztrákok közül Andi Goldberger már korábban - önhatalmúlag - jelezte, hogy nem indul a japán állomásokon, mert léceket tesztel az olimpiára, míg Höllwarth orvosai javaslatára marad otthon. Bár az osztrák trénerek véleménye az, hogy három hét verseny nélküli időszak nem lesz jó hatással a síugrók teljesítményére az olimpián, több nemzet képviselői más véleményen vannak. A németek, a finnek és a lengyel Adam Malysz sem versenyez már a Salt Lake City-i nyitányig.

Nemzeti Sport 2002.01.24.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002